Loistokkuuteenhan Viki taas ehtikin – LP Viestin Tuchashvili ja Czakan tekivät siirtohyökkäyksistä taidetta

0
Noin kuukauden takainen arkistokuva Orivedeltä toimii uudelleen käytettynäkin. Anna Czakan (vas.), Anniek Siebring ja Viktoriia Tuchashvili kun olivat LP Viestin parhaat pelaajat torstaina. (kuva: Mestaruusliiga)

Aktiivisimmat Salon Seudun Sanomien lukijat ja LP Viestin lentopallon naisten mestaruusliigajoukkueen seuraajat saattavat muistaa lehtiotsikon melko tasan kuukauden takaa. Siinä kysyttiin: Mihin Viki vielä ehtiikään?

Tuolloin, 17. lokakuuta LP Viestin passari Viktoriia Tuchashvili oli pelannut loisto-ottelun joukkueensa voitettua Oriveden Ponnistuksen vieraskentällä 3–1. Päävalmentaja Tomi Lemminkäinen suitsutti ”Vikin” vievän läpi poikkeuksellisen hyvää alkukautta.

Torstaina 19. marraskuuta Tuchashvili pelasi loisto-ottelun joukkueensa voitettua Oriveden Ponnistuksen vieraskentällä 3–1. Päävalmentaja Tomi Lemminkäinen suitsutti ”Vikin” poikkeuksellisen laadukasta peliesitystä.

Tuchashvili juoni etenkin kolmannessa ja neljännessä erässä keskitorjuja Anna Czakanille erinomaisia hyökkäyspaikkoja vaikeistakin passien lähtökohdista. Niin sanotut siirtohyökkäykset saati pisteiden tekeminen niistä on harvinaista, mutta tämä kaksikko suorastaan teki siitä taidetta.

– On tuo siirtopeli hienoa katsottavaa, Lemminkäinen kehui.

Kaiken huipuksi Tuchashvili teki vielä itse neljännessä erässä neljä pistettä. Keskitorjuja Czakanin tehot nousivat huippuluokkaan, vaikka koko joukkueen vastaanottoprosentti oli erittäinkin matala. Siinä taas kerran konkreettisia osoituksia passipelin merkityksestä.

Torstai-illan ottelu on helppoa pilkkoa osiin. OrPo johti erissä 1–0 ja pisteissä 10–4. Asiaa selitti orivetisten erinomainen pelaaminen ja LP Viestin suuret vastaanottovaikeudet. Salolaiset pitävät edelleen kärkipaikkaa liigan vastaanottotilastossa, mutta alussa oli vaikeaa.

18-vuotias Linnea Kuusela tuli toisen erän 10–5-tilanteessa yleispelaajaksi toisen 18-vuotiaan Arita Ternavan tilalle. Kuusela rauhoitti vastaanottoa ja osoitti hänen merkityksensä joukkueelle Noora Kososen poissaollessa. Ternava hoitaa keskimäärin kelpo tavalla hyökkäämisen, Kuusela vastaanotot.

Toki Kosonenkin on nilkkavammansa jälkeen jo pelikunnossa. Joukkueen yleisesti hyvä vastaanottopelaaminen saattaa parantua entisestään, kunhan hän ansaitsee harjoituksissa uudelleen paikkansa aloitusseitsikossa.

Kosonen hoiti LP Viestissä vastaanottoja laadukkaasti jo silloin, kun mukana oli vielä kuuden Suomen mestaruuden Sini Häkkinen. 30-vuotias Häkkinen valittiin torstaina Turun kokoomuksen puheenjohtajaksi.

Yksi vastaanoton kulmapala on libero Netta Laaksonen, jonka prosentti on koko liigan kolmanneksi paras.

– Netta on kehittynyt tosi paljon siinä tärkeässä taidossa, että hän nostaa pallon peliin vaikeammistakin paikoista. Vaikkei vastaanotto olisikaan täydellinen, niin peli jatkuu, Lemminkäinen mainitsee.

Laaksonen ja Anna Syrjälä ovat jakaneet LP Viestissä harvinaisella tavalla liberovastuun jo viidessä viimeisimmässä liigaottelussa. Syrjälä on niin sanottu puolustava libero.

Toisen erän alkupuolelta varsinkin neljännen erän 9–14-tilanteeseen asti LP Viesti oli loistava. Koko ottelussa useampi kuin joka toinen hyökkäys tuotti pisteen.

Paljon kertoo 35 hyökkäystään ilman suoria virheitä ja 54 prosentin teholla suorittaneen Anniek Siebringin jääminen ilman Oriveden raadin jakamia pisteitä, joita annetaan kolmelle parhaalle pelaajalle. Eikä Siebringin jättämistä pois voi edes pitää valtavana vääryytenä.

Neljännen erän loppupuolella Tuchashvili näytti inhimillisyyttään tekemällä muutaman helpon passivirheen.

– Lähetin (Vilppaan korisliigajoukkueen päävalmentaja Sami) Toiviaiselle viestin. Totesin, että tämä oli sama kuin Teemu Rannikko olisi antanut ensin 15 koriin johtanutta syöttöä ja sen jälkeen neljä käsittämätöntä harhasyöttöä, Lemminkäinen lohkaisi.

Joka tapauksessa sarjanelosen ja -vitosen välillä nähtiin erittäin hyvätasoinen ottelu. LP Viestin plusmiinusluku oli komeasti +47, eikä OrPonkaan tarvitse omaa +25:ttään hävetä.

– Mekin pelasimme jo ensimmäisessä erässä oikein hyvin. Kassuun (LP Viestistä tuttu OrPon keskitorjuja Kaisa Nyman) ei saatu alussa oikein mitään otetta, mutta sekin osa-alue parani koko ajan, Lemminkäinen mainitsi.

Samat joukkueet kohtaavat sunnuntaina Salohallissa, ja ottelun painoarvo on Suomen cupin välieräpaikan verran suurempi. Liigassa neljä kärkijoukkuetta ovat käytännössä varmoja jo noin kolme ja puoli kuukautta ennen runkosarjan toivottavaa loppumisajankohtaa.

NAISTEN MESTARUUSLIIGA

OrPo–LP Viesti 1–3 (25–23, 18–25, 17–25, 22–25)

OrPon pisteet/plusmiinus: Kaisa Nyman 14/+8, Anastasia Boricheva 8/+7, Saara Holm 12/+6, Emilia Putkisaari 0/-1, Annukka Paloniemi 13/+5, Ada Aronen 0/-1, Isidora Ubavic 13/+4, Nea Luntamo (passari) 1/0. Libero Sanna Häkkisen vastaanottoprosentti 50.
LP Viesti: Viktoriia Tuchashvili (passari) 6/+5, Anniek Siebring 21/+15, Anna Czakan 18/+13, Arita Ternava 7/+1, Iina Andrikopoulou 14/+6, Nea Haatainen 8/+6, Linnea Kuusela 5/+2. Libero Netta Laaksosen vastaanottoprosentti 25.

Hyökkäysprosentti: 36–50
Vastaanottoprosentti: 45–26
Torjuntapisteet: 6–11
Ässäsyötöt/syöttövirheet: 8–6/11–9
Tuomarit: Arttu Ylinen ja Timo Savinainen.
Yleisöä: 198

OHO!

Kun Linnea Kuusela ei ollut kentällä, OrPo voitti yhteispisteet 35–28. Kun Kuusela oli kentällä, voitti LP Viesti ne 70–47.

LP Viestin seuraava ottelu: sunnuntaina 22. marraskuuta LP Viesti–OrPo kello 17 Salohallissa.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments