Moni tyrmäsi ajatuksen Meriniityn hoivakodista, mutta IoT Campuksella ideaan uskotaan

12
Salo IoT Campuksen toimitusjohtajan Jukka Vakulan mukaan Kampa-rakennukseen olisi helppoa rakentaa tilat 180 vanhukselle. Kuva: SSS / Marko Mattila

Salon vt sosiaali- ja terveysjohtaja Jussi Mattila kohautti viime kuussa esittämällä, että Salon vanhuspalvelut luopuisi Hintan ja Kukonkallion hoivakodeista. Niiden tilalle rakennettaisiin uudet vuokratilat keskustaan, tai vaihtoehtoisesti korvaavat tilat vuokrattaisiin Salo IoT Campukselta.

Mattila veti esityksensä pois saatuaan poliitikoilta tiukkaa palautetta. Kaupunginhallitus halusi käydä asiasta lähetekeskustelun ennen esityksiä.

Salo IoT Campuksen toimitusjohtaja Jukka Vakula sanoo, ettei esitys ollut mitenkään tuulesta temmattu. Kiinteistöyhtiö on miettinyt asiaa yhdessä kaupungin virkamiesjohdon ja vanhuspalveluiden kanssa, ja ideasta on kysytty mielipidettä jopa Lounais-Suomen aluehallintovirastolta.

– Jotkut irvailivat, että vanhuksia viedään tehdashalleihin. Eihän kukaan sellaista halua. Meidän mielestämme tänne saisi mieluummin hotellitasoa olevat tilat, Vakula sanoo.

IoT Campuksen ajatus on, että Kampa-rakennuksen ylempien kerrosten toimistotilat muutettaisiin vanhusten palveluasunnoiksi.

Tiloihin sopisi Vakulan mukaan hienosti kuusi 30-paikkaista ryhmäkotia. Vanhuksille rakennettaisiin noin 180 asuntoa, joissa olisi parikymmentä neliötä tilaa, oma esteetön kylpyhuone ja suuret yhteiset tilat.

Rakennuksessa on jo valmiiksi tilavia hissejä, ilmastointi ja jäähdytys. Henkilöstön sosiaalitilat, lääkevarastot ja esimerkiksi saunat asiakkaille olisi helposti rakennettavissa, koska tilaa on yllin kyllin.

– Jokaiselle ryhmäkodille voisi rakentaa oman ison parvekkeen ja viihtyisän sisäpihan, jossa voi ulkoilla. Meillä on jo samassa kiinteistössä palveluita, joita voisi hyödyntää. Täällä on esimerkiksi suuret keittiöt, jotka voisivat tehdä vanhuksille ruokaa. Ei tarvitsisi rakentaa uusia keskuskeittiöitä.

Vakula muistuttaa, että Turun ammattikorkeakoulu kouluttaa samassa talossa hoitoalan työntekijöitä. He voisivat käydä ryhmäkodeissa harjoittelussa ja työssä.

– Täällä on myös monenlaisia iot-firmoja, joiden innovaatioita voitaisiin hyödyntää.

Jukka Vakulan mukaan Salo IoT Campuksen suurin etu on, että Kamman muutostyöt olisivat tehtävissä tarvittaessa nopeasti, jopa vuoden sisällä.

– Kaupunki tekee omat päätöksensä itse ja omalla aikataulullaan. Itse ajattelen niin, ettei mitään ajatusta kannata torpedoida suoralta kädeltä, hän korostaa.

12 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Keijo K.
1 vuosi sitten

Jos asia olisi heti tuotu julkisuuteen, niin olisivat kommentitkin olleet toista luokkaa.

Make
1 vuosi sitten

Tietysti IoT Campus (joka voisi vaihtaa nimeään) uskoo siihen ideaan. Huono myyjä, jos haukkuu tuotettaan.

Kuntalainen K.
1 vuosi sitten

Kyllä tällä ehdotuksella murennetaan IoT Campuksen perusidea, jonka takia kokonaisuus nykymuotoisena nimeä myöten on perustettu.

Eikö Salosta tosiaan löydy enempää pitkäjänteistä suunnitelmallisuutta. Vai ollaanko Kukonkallion alueelle samaan aikaan suunnittelemassa uutta kerrostaloaluetta?

Seuraava ihmetyksen kohde Salossa tulee olemaan uuden kaksiraiteisen junayhteyden hyödyntäminen eli juna tuli, mutta mitään palveluita tai ympäristökehitystä asian eteen ei ole tehty.

Veronmaksaja
1 vuosi sitten

IoT Campuksen kuluthan ovat niin valtavat, että kaupunki yhtenä omistajana koettaa keksiä vaikka mitä, että saa maksajia suurille tyhjille toimistotiloille.

Tavis torilta
1 vuosi sitten
Reply to  Veronmaksaja

Kävisivät tutkimassa, miten Oulussa on tehty Nokian jälkeen. Ei Oulu ja Oulun seutu pysähtynyt siihen, eikä hiljentynyt. IoT:sta tuli sitä, mitä torilla pelättiin. Kaikki se hieno teknologian tuottaminen jäi Turkuun Kupittaalle, minne on rakennettu paljon uusia korkeita tiloja. Tunnin junakin meni jo.

Allan
1 vuosi sitten
Reply to  Tavis torilta

Oulu tosiaan on esimerkki siitä miten asioita ei pidä hoitaa. Oulu otti lainaa EKP:ltä yhteensä 500 miljoonaa. Rahaa hassattiin oikein huolella ja nyt ollaan lirissä kun ei selvitä veloista. Oulussa ulkoistetaan palveluita urakalla. Terveydenhoitoon ei tahdo päästä. Oulu on ykkönen siinä miten kaupungun työntekijöitä kohdellaan nuljusti. Jatkuvasti oikeudenkäyntejä siitä miten Yt: tä pitäisi käydä ynnä muuta oikeudenkäyntejä työriidoissa. Pitää varmasnkin kysyä Oululaisilta tutuilta miten vielä on palveluita huononnettu.
Onhan se tietysti mukavaa, että siellä on Vanhoissa nokian tiloisss kaikkea kivaa.

Että mää ihmettele
1 vuosi sitten
Reply to  Allan

Olen nähnyt Oulussa vain sen kovan rakentamisbuumin torialueen sekä moottoritien ympärillä satunnaisena kesäturistiajelijana.

Mitä näkee vastaava muualta tullut lomaturisti ajellessaan vauhdilla moottoritietä Salon ohi? Samoin voi kysyä, kun turisti tulee Tammisaaresta ja ajaa Mahtinaisentietä. Houkutteleeko siellä tienvarressa mikään poikkeamaan Salon keskustaan?

Allan
1 vuosi sitten

Täällä saatiin kovalla vaivalla aikaiseksi ohikulkutie, jotta varmasti kaikki kulkee ohi.

Ennen vanhaan kun käytettiin vanhaa Ykköstietä Salon kohdalla, poikkesi moni kesäruuhkissa Euromarketissa ja vanhassa Kesoilissa tauolla, kun odottivat pahimman ruuhkan poismenoa.

Tänne ei ole haluttu mitään houkuttimia sen jälkeen kun ohikulkutie tuli.

Samoin junaradan varrella ei ole mitään houkutinta, joka saisi ihmiset pohtimaan, että pitääpä tulla Saloon.

Entinen elektroniikkatyöntekijä
1 vuosi sitten

Salorassa aloittaneena ja NMP:ltä lähteneenä eläköitymään, en voi mitenkään kuvitella niitä tai niihin tiloihin vanhusten hoivatiloja.

Johtajat visioivat hienoja, lähes hotellitasoisia huoneita kymmenittäin, jopa n.180. Muistikuvani NMP:n isoista lasiseinäisistä rakennuksista, on se kilinä ja helinä, kun ihmiset liikkuivat korkeaa aulaa kiertäviä käytäviä ja hissien sekä huoneiden ovet kilahtivat.

Paljon saa tehdä, että tiloista saa kodikkaita, pehmeitä ja vanhusystävällisiä.

Jari Salminen
1 vuosi sitten

Kaikki on mahdollista, mutta jos avoin konttoritila muutetaan kopeiksi, niin myös ilmastointi ja valaistus pitäisi muuttaa. Luvassa on kallista remonttia lähes loputtomasti jo ennestään uppoavassa laivassa nimeltään Salo.

Nyt viimeistään kannattaisi ottaa järki käteen ja miettiä, mihin tarkoitukseen nuo tilat hankittiin. Ensin tilaa täytettiin siirtämällä sinne olemassa olevia toimintoja ja toimijia, ja vanhat tilat jäivät tyhjiksi. Ja nyt, kun tilat eivät täyty, niin muutetaan osa vanhainkodiksi.

Mitähän aiotaan tehdä parkkihallista seuraavaksi? Ehkäpä Suomen suurin karting-rata.

Salo joka päivä hullumpi.

Yks mamma
1 vuosi sitten
Reply to  Jari Salminen

Vanha, sairas ihminen vierastaa juuri uutuuden kiiltäviä huonetiloja, ne muistuttavat laitoksessa olemisesta.

Jos sinne suunnitellaankin ja asennetaan kaikkialle sensoreita ja antureita niin paljon, ettei monia hoitajia tarvitakaan. Robotit vaan tepastelevat käytävillä ja moikkaavat ovista mummoille ja papoille.

Ex-noksu
1 vuosi sitten
Reply to  Jari Salminen

Sama tuli mieleen, kun ne tilat ovat tuttuja. Ellei haluta vanhuksia laittaa tuollaiseen isoon avotilaan, niin ainostaan reunahuoneisiin saadaan luonnonvaloa. Vetoinen ilmastointi on muutenkin remontin tarpeessa, ja pesu- ym. tilat pitäisi rakentaa sekä rakentaa hissi, johon paarit mahtuvat.

Kamman keittiökin purettiin, kun Cencorp muunsi entisen ruokalan tehdastiloiksi. Salon kaupunki kyllä saisi ilmaista työvoimaa, kun AMK:n hoitajaopiskelijat pakotettaisiin sinne harjoitteluun.