Nyt jos koskaan päivä kerrallaan – Lauri Vuorinen on hyvässä kunnossa, mutta jatkuuko kausi MM-kisoihin asti?

0
Joni Mäki hallitsi Suomen cupin sprinttiä Vuokatissa ennen Lauri Vuorista (kilpailunumero 5). Taivalkoskella osat vaihtuivat ennen Vuorisen sauvarikkoa. (kuva: Lehtikuva/Kimmo Rauatmaa)

Kilpailuviikonloppu kerrallaan. Tai vielä tarkemmin: päivä kerrallaan.

Perniöläistaustaisen maastohiihtäjän Lauri Vuorisen kauden päätavoite on periaatteessa helmi–maaliskuun taitteessa Saksan Oberstdorfissa. MM-kisoihin tuntuu olevan kovin pitkä aika, vaikka kalenterilla mitattuna se on vain kolme kuukautta.

Vuorinen panosti keväällä ja kesällä jalkojen voimaharjoitteluun, sillä Obersdorfin sprinttiradalla tarvitaan hänen oman kuvailunsa mukaan ”juoksujalkoja”. Nähtäväksi jää, pääseekö hän hyödyntämään näitä harjoituksia tositilanteessa.

– MM-kisoja ajatellen kaikki on täysin auki. Nyt jos koskaan korostuu se, ettei kannata ajatella asioita kovin pitkälle, Vuorinen mietti torstaiaamuna Kuusamon Rukalla.

Norjan Lillehammerissa piti kilpailla maailmancupia runsaan viikon kuluttua. Niiden kisojen peruminen oli hiihdossa Charlotte Kallan tartunnan lisäksi ensimmäisiä konkreettisia merkki koronaviruksesta sen jälkeen, kun viime kauden päätösviikonloppu Kanadassa meni maaliskuussa piloille samasta syystä.

Voi ajatella, että perjantaina sprinteillä alkavan Rukan viikonvaihteen merkitys on tavallista suurempi. Kukaan kun ei tiedä, mitä muuta kisakalenteriin ylipäänsä kauden mittaan sisältyy.

– Ei ainakaan isompaa treenijumia kannata tässä vaiheessa olla, Vuorinen naurahtaa.

Eikä Perniön Urheilijoiden kasvatilla sellaista jumia olekaan. Kaikki näyttää poikkeuksellisen hyvältä. Kaksi Suomen cupin sprinttiä ovat herättäneet toiveita, vaikka viime viikonloppuna todennäköinen voitto sulikin sauvarikkoon.

– Alla on nyt tosi hyvä viikonloppu. Fyysisesti olen sellaisessa jamassa, että pystyn tekemään hyvää tulosta. Peruskunto riittää siihen. Olen tässä vaiheessa kautta luottavaisempi kuin koskaan ennen, Vuorinen miettii.

Viime kaudella hän saavutti yhden merkkipaalun oltuaan sprintin maailmancupin pisteissä paras suomalainen. Uudenvuodenpäivänä 26 vuotta täyttävä mies selviytyi viidessä viimeisessä kilpailussa karsinnasta jatkoon eli 30 parhaan joukkoon eli cup-pisteille.

– Se oli tasaisin kausi koskaan. Sain enemmän maailmancupin pisteitä kuin millään aikaisemmalla kaudella. Rutiinitaso vei karsinnoista jatkoon, kun aiemmin niiden kanssa oli välillä ongelmia.

Toisaalta maailman kärkeen on ollut edelleen matkaa. Välieräpaikkoja eli sijoituksia 12 parhaan joukkoon löytyy cup-historiasta edelleen vain kolme.

– Kohokohdat jäivät viime kaudesta puuttumaan. Nyt pitää pystyä entistä enemmän välierätasolle. Perinteisellä olen pystynyt erävaiheessa haastamaan, mutta vapaalla tuloksenteko on jäänyt heikommaksi. Nyt olen panostanut siihen, että vapaallakin tulisi parempaa jälkeä.

Koronatilanne näkyy ja ei näy Rukalla. Sprintin osalta kärkimaat ovat mukana jokseenkin parhailla joukkueillaan.

– Kovat kisat ovat tulossa – ei ole mitään B-cupin fiilistä, Vuorinen hymähtää.

Hänelle tehtiin heti Rukalle saapumisen yhteydessä koronatesti. Kilpailijat ja media ovat omissa ”kuplissaan”, mutta harjoittelu- ja kilpailutilanteissa turvavälejä ja etäisyyksiä kertyy automaattisesti – esimerkiksi sprintin erävaihetta lukuun ottamatta toki.

Ammattilaishiihtäjän näkökulmasta tilanne ei kuitenkaan ole huono, Vuorisen tapauksessa melkeinpä päinvastoin.

– Taloudellisesti menee ihan hyvin, ja tilanne on jopa vähän parempi kuin aiemmin. Pitää kiitellä sponsoreita, jotka jatkavat tukemistaan eivätkä ole vetäytyneet tässä vaikeassa tilanteessa.

VIIME KAUDEN SPRINTTICUPIN LOPPUTULOKSET

Tästä jatketaan

1) Johannes Kläbo 550
2) Erik Valnes 405
3) Pål Golberg 386
4) Federico Pellegrino 385
5) Lucas Chanavat 373…
22) Lauri Vuorinen 94
26) Ristomatti Hakola 76
31) Iivo Niskanen 61
39) Joni Mäki 52

Videoblogi on hauska harrastus

Lauri Vuorinen ja Verneri Suhonen aloittivat kesällä uuden aluevaltauksen. Suomen miesten sprinttimaajoukkue oli aikanaan näkyvästi esillä myös Ylellä, mutta sen jälkeen mediahuomiota on kerännyt lähinnä ”moottoriturpa” Ristomatti Hakola.

Rovaniemellä asuvat, Ville Oksasen valmennuksessa olevat Suhonen ja Vuorinen pitävät videoblogia. Viimeisimmässä, keskiviikkona julkaistussa osiossa vierailtiin esimerkiksi Suomen huoltorekassa.

– Blogien kuvaaminen on hauskaa puuhaa. Se on yhdenlainen harrastus oman treenaamisen keskellä, Vuorinen kuvailee.

Blogeilla oli torstaina runsaat 1 300 tilaajaa.

– Vielä ei ole onnistuttu kaupallistamaan tätä suuremmin, mutta jatkossa asia voisi olla hyvä myös yhteistyökumppanien näkökulmasta, Vuorinen miettii.