Somerniemen Musiikkiteatteri tarttuu juhlavuotenaan Väinö Linnan järkäleeseen

0
Emmi Ali-Yrkkö vetää Somerniemen Musiikkiteatteria hallituksen puheenjohtajana. Hän aloitti teatteriharrastuksensa laulavana näyttelijänä ja debytoi pari vuotta sitten onnistuneesti ohjaajana kesänäytelmässä Sommarå.Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Somerniemen Musiikkiteatteri juhlii ensi vuonna 20-vuotista historiaansa. Juhlavuoden musikaaliksi valmistetaan Riku Suokkaan dramatisointi Väinö Linnan romaanitrilogiasta Täällä Pohjantähden alla. Akseli Koskela ja muu Pentinkulman väki herää henkiin Somerniemellä heinäkuussa.

– Tämä on pitkäaikainen haaveeni. Ihastuin tarinaan jo lukioikäisenä, ja olen nimennyt lapsenikin kirjan hahmojen mukaan: Alma, Akseli ja Ellen, Somerniemen Musiikkiteatteri ry:n puheenjohtaja Emmi Ali-Yrkkö nauraa.

– Joka välissä olen ehdottanut tätä, mutta aiemmin siihen ei ole tartuttu. Juhlavuoteen kuitenkin haluttiin merkkiteos, hän iloitsee.

Täällä Pohjantähden alla ei ole helppo tarina eikä kevyt musikaali. Kuolemaa ja kärsimystä on paljon, mutta Somerniemellä ei ole ennenkään kavahdettu vaikeita aiheita, vaan toteutettu toiminnan alusta asti kunnianhimoisia näytelmiä.

– Rankasta aiheesta huolimatta henkilöhahmot ovat niin ihania, että heitä ei voi olla rakastamatta, ja onhan käsikirjoituksessa paljon hauskaakin, Ali-Yrkkö vakuuttaa.

Juhlavuoden näytelmän suuret roolit ovat miesten. Ne täytettiin tarjoamalla tiettyä roolia suoraan tietyille, koska lähiseudun harrastajateatterikenttä on tullut tutuksi.

– Harjoituksia tulee olemaan 50. Kesäkuu on rankin. Silloin ollaan teatterilla joka ilta, Emmi Ali-Yrkkö toteaa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Päärooliin Akseli Koskelaksi pyydettiin somerolaissyntyinen, Salossa asuva Mikael Karvia, joka on viime vuosina niittänyt mainetta salolaisen Teatteri Provinssin tuotannoissa. Hän piipahti kolme vuotta sitten Somerniemellä itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi esitetyssä draamallisessa konsertissa Sata laulua onnesta.

– Vaikutuimme hänestä. Hän on todella taitava, Ali-Yrkkö hehkuttaa.

Lavalla tulee olemaan 40–50 ihmistä. Mukana on paljon uusia näyttelijöitä, joista valtaosa on somerolaisia. Jussi Koskelan roolissa nähdään Kimmo Hovila, Otto Kivivuorena Jaska Sevón ja Anttoo Laurilana Jussi Saari. Ali-Yrkkö huomauttaa, että nimirooleihin asettuvilta vaaditaan laulutaitoa.

Ohjaajaksi pyydettiin hämeenlinnalainen Antti Kemppainen, joka on takavuosina ohjannut kolme näytelmää Somerniemellä.

– Olemme olleet tyytyväisiä työskentelyyn hänen kanssaan.

Somerniemelle valittu näytelmäversio on kantaesitetty Hämeenlinnan kaupunginteatterissa 2000-luvun alussa. Anssi Tikanmäki on säveltänyt siihen musiikin, jonka tekstit ovat Jukka Virtasen käsialaa.

Kauteen on sovittu 50 harjoituskertaa, joissa kaikissa ihan jokaisen ei tarvitse olla mukana.

– Kesäkuu on rankin. Silloin ollaan teatterilla joka ilta, Ali-Yrkkö toteaa.

Täällä Pohjantähden alla valmistuu ensi-iltaan heinäkuuksi ja alustavasti kalenteriin on merkitty kymmenen esityspäivää.

– Olemme varautuneet muutamana lisäesitykseen tarpeen vaatiessa, mutta toiminta on niin sitovaa, ettei esityskautta haluta pitkittää, jotta ihmiset pystyvät lomailemaankin.

Neljättä vuotta yhdistyksen puheenjohtajana toimiva Emmi Ali-Yrkkö on ollut harrastajateatterin toiminnassa mukana sen perustamisesta lähtien. Kaikki sai alkunsa, kun Somerniemellä asunut mezzosopraano Minna Liettyä-Tyni piti kansalaisopistossa yksinlaulukurssia ja totesi, että paikkakunnalla on niin paljon hyviä laulajia, että näiden kanssa saisi aikaan musiikkiteatterikurssin. Liettyä-Tyni päätti toteuttaa samalla porukalla kesämusikaalin, jossa orkesteria johti hänen miehensä Pekka Tyni.

Ensimmäiseksi Somerniemen kesätorin kupeessa sijaitsevassa kesäteatterissa esitettiin Viulunsoittaja katolla vuonna 2001. Sitä ylistivät niin kriitikot kuin yleisö, ja tekeminen lähti liitoon.

– Musiikkiteatteriyhdistys perustettiin heti ensimmäistä tuotantoa varten, koska rahan pyörittäminen ei olisi onnistunut ilman, Ali-Yrkkö toteaa.

Teatteriharrastuksensa alkuaikoina Emmi Ali-Yrkkö oli pienten lasten äiti, joka sai näyttämötyöstä vastapainoa hektiselle perhe- ja työelämälleen. Nykyään teatterin pyörittäminen on täyttä työtä ja tuotannoissa niin paljon tekemistä, ettei häntä enää juurikaan nähdä rooleissa. Ensi kesänä Ali-Yrkkö on mukana musikaalin kuorossa.

– Nyt ilon saa sitä kautta, että pystyy tarjoamaan muille väylän esiintymiseen ja nähdä, miten he elävät ja palavat lavalla.

Somerniemen Musiikkiteatterin uusi katsomo valmistui viime vuonna. Siinä on reilut 300 paikkaa.

– Tämän vuoden kesänäytelmä jäi tekemättä, kun Suomi meni kiinni harjoituskauden alussa emmekä saaneet tavata edes toisiamme. Toivomme, että ensi kesänä ihmiset uskaltavat taas liikkua ja tulla teatteriin, Ali-Yrkkö sanoo.

Somerniemen Musiikkiteatteri on harrastajateatteri, mutta kesäksi se palkkaa kesäksi ohjaajan, tuottajan ja puvustajan. Musikaalia säestää orkesteri, joten lisäksi palkataan kapellimestari ja laulujen harjoittaja.

– Luultavasti ostamme myös lavastussuunnitelman, jonka toteutamme talkoilla.

Emmi Ali-Yrkkö on nimennyt lapsensakin  Täällä Pohjantähden alla -kirjan hahmojen mukaan: jälkikasvua ovat Alma, Akseli ja Ellen. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

VUODESTA 2001

Somerniemen Musiikkiteatteri

 • 2001 & 2002 Viulunsoittaja katolla, ohj. Minna Liettyä-Tyni
 • 2003 Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen, ohj. Minna Liettyä-Tyni
 • 2004 & 2005 The Sound of Music, ohj. Minna Liettyä-Tyni
 • 2007 Talkootanssit, ohj. Eeva-Kaarina Vilke
 • 2008 Maamiehen vaimolaari, ohj. Arto Nieminen
 • 2009 Tunteen Palo, ohj. Jaakko Loukkola
 • 2010 & 2011 Tuntematon sotilas, ohj. Jyrki Kanerva
 • 2013 Grease, ohj. Antti Kemppainen
 • 2014 Kaksipäisen kotkan varjossa, ohj. Antti Kemppainen
 • 2015 Onnen maa, ohj. Antti Kemppainen
 • 2016 Teuvo ja Paperitaivas, ohj. Mikko Semi
 • 2017 Sata laulua onnesta
 • 2018 Sommerå, ohj. Emmi Ali-Yrkkö
 • 2019 Yhtä sirkusta, ohj. Laura Hurme
 • 2019 Kurinmaa nurin, ohj. Nestori Kyyrä, Nikolai Saikkonen & Mikael Karvia

Ohjaaja lupaa latausta lavalle

Ohjaaja Antti Kemppainen tarttuu innolla uuteen työtehtäväänsä Somerniemellä. Hämeenlinnassa asuva teatteriammattilainen sanoo harvinaiseksi herkuksi päästä ohjaamaan klassikkoteosta.

–  Täällä Pohjantähden alla on valtavan iso näytelmä, jonka teksti on mielestäni edelleen ajankohtainen.

Antti Kemppainen palaa Somerniemelle intoa täynnä.

Parikymppisenä Väinö Linnan trilogian lukenut Kemppainen kuvaa sitä yhdeksi voimakkaimmista lukukokemuksistaan. Nyt hän lukee teossarjaa uudemman kerran.

– Näytelmässä on sellaiset tunneskaalat ja draaman kaaret, että luvassa on koskettavaa tarinaa. Esityksessä tulee olemaan paljon latausta tuntien Somerniemen ainutlaatuisen musiikillisen kyvykkyyden, Kemppainen lupaa.

Useissa kesäteattereissa työskennellyt ohjaaja kehuu Somerniemellä olevan lahjakasta porukkaa. Hän on ohjannut Somerniemelle Greasen, Kaksipäisen kotkan varjossa ja Onnen maan. Kemppainen luottaa teatterilaisten kykyihin, mutta toteaa, että juhlavuoden näytelmän eteen joudutaan tekemään töitä tavallistakin enemmän.

Teatterista toimeentulonsa 15 vuotta saanut Antti Kemppainen työskentelee kotikaupungissaan Kuninkaallisessa nukketeatterissa, joka tuottaa ohjelmaa lapsille, nuorille ja aikuisille. Vuodessa on yhdestä kolmeen ensi-iltaa. Parhaillaan teon alla on kuntavaaliparodia.

– Näyttelen, ohjaan, tuotan ja hoidan teatterin käytännön asioita. Teen myös paljon harrastajateatteriohjauksia lähinnä Kanta-Hämeessä.