Perheaikaa, jälleennäkemisiä ja joulutunnelmaa – Teijon ja Matildan joulumarkkinoiden merkitys korostuu katovuotena

0
Matilda (vas.), Helmi, Susanna ja Turo Heikinen sekä Martta Siika sopivat joulunalustreffit täksi vuodeksi Mathildedalin joulumarkkinoille, jotta turvaetäisyyksistä voitaisiin pitää huolta.

Hieman herkkuja, sopivasti löytöjä, mutta ennen kaikkea joulutunnelmaa synkeän marraskuun päätteeksi. Sellaisia asioita ihmiset olivat lähteneet etsimään Teijon Masuunin käsityöläisten Joulumarkkinoilta kuten myös samaan aikaan järjestetyiltä Mathildedalin Ruukkitehtaiden joulumarkkinoilta.

– Raikas ulkoilma ja joulumarkkinat ovat jo itsessään sellainen yhdistelmä, joka sai meidät lähtemään. Katsoimme joulumarkkinatarjontaa myös lähempää, mutta ne olivat enimmäkseen sisätiloissa. Siksi päätimme lähteä katsomaan, mitä Teijolta löytyy, tuumivat Karkkilasta Masuunin pihalle riisipuurolle saapuneet Laura Tallqvist sekä Pihla , Otso ja Joni Ukkonen.

Pihla ja Otso toivoivat, että riisipuuron jälkeen he näkisivät joulupukin.

– Vilaukselta näinkin jo. Toivottavasti nähdään uudelleen, Pihla mietti.

Myös kauppiaiden näkökulmasta Mathildedalin ja Teijon joulumarkkinat ovat nousseet koronavuoden myötä tuiki tärkeiksi. Moni perinteinen joulutapahtuma on niin Salon seudulta kuin lähikunnista tänä vuonna peruutettu, joten kuluva viikonloppu saattaa olla monen käsityöläisen ainoa paikka ansaita tili ennen joulua.

– Tavallisesti olen myymässä niin Salon Plazassa, Paimiossa kuin Sauvon Karunassa joulumarkkinoilla, mutta nyt ne on kaikki peruttu. Tämä on minulle ainoa viikonloppu, kun pääsen tekemään kauppaa. Voi sanoa, että todella tärkeä viikonloppu, hymyilee joululyhtyjä Mathildedalissa myyvä sauvolainen Marita Mäki.

Teijon Masuunilla havupukkeja myyvä kemiönsaarelainen Tommy Friman korostaa myös kuluvan viikonlopun merkitystä.

– Tämä on ainakin toistaiseksi ainoa joulumarkkinatapahtuma, joka minulla on kalenterissa. Onneksi verkkokauppa on tänä vuonna nostanut päätään, ja havupukkeja myydään mukavasti myös kotiin toimitettuna. Ei tällaisten markkinatapahtumien merkitystä käsityöläisille voi silti liikaa korostaa, Friman miettii.

Kauppiaiden iloksi sekä Teijolla että Mathildedalissa tuntui ainakin lauantai-iltapäivänä riittävän vilinää. Mathildedalissa turvaväleistä huolehdittiin sisätiloissa vapaaehtoisten ”ovitonttujen” avustuksella.

– Siten voidaan varmistaa, ettei tungoksia pääse syntymään. Jaoimme myös koronan takia joulumarkkinat kahdelle lauantaipäivälle, jotta ruuhkia ei syntyisi. Koko ajan tässä ideoidaan ja opitaan uutta, sanoo Mathildedalissa järjestelyporukkaan kuuluva Krista Gustafsson.

Yksi ajan ilmiö nähtiin myös Matildan rannassa, kun kolme sukupolvea kohtasivat pitkästä aikaa. Espoossa asuvat Matilda , Helmi , Susanna ja Turo Heikkinen olivat sopineet Turussa asuvan isovanhempi Martta Siikan kanssa, että tänä vuonna perhe kokoontuu yhteen Mathildedalin joulumarkkinoille, jotta turvalliset etäisyydet mahdollistuisivat.

– Emme ole koskaan aiemmin olleet täällä, mutta olemme käyneet Paraisilla joulumarkkinoilla useita kertoja. Paraisilta on markkinat tänä vuonna peruttu, joten sovimme, että näemme Mathildedalissa. Tänne meillä kaikilla on jotakuinkin sama matka. Kai tämäkin yksi ajan ilmiö on, että sukupolvet kohtaavat näin, Heikkiset ja Siika hymyilevät.

He eivät olleet saapuneet Mathildedaliin etsimään mitään varsinaista tavaraa, tuotetta tai herkkua. Heille riitti lauantaihin yhdessä vietetty aika.

– Odotamme tunnelmallista iltaa ja totta kai toivomme, että voisimme viettää yhdessä myös joulun. Aika pienen piirin elämäksi tämä on koronan myötä mennyt, mutta parhaamme koitamme tehdä suositusten noudattamiseksi, Heikkiset sanovat.