Piiroinen palkittiin Vuoden Designteolla – Olympiastadionin istuinten toimittaminen vakuutti raadin

0
Piiroinen Oy:n Olympiastadionille toimittamat uudet penkit ovat ylöstaittuvia. Asennustöissä oli muun muassa Janagha Khanjari. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Vuoden Designteko 2020 -palkinto yllätti salolaisen perheyhtiön Piiroinen Oy:n toimitusjohtajan Risto Piiroisen myönteisesti. Yritys sai Design from Finland -merkin tunnustuksen, joka jaettiin nyt yhdeksättä kertaa.

Palkinto on tunnustus suomalaiselle yritykselle, jonka liiketoiminnassa design on merkittävässä roolissa.

– Totta kai on myönteinen asia, että ulkopuolinen palkitsee onnistumisesta, ei sitä itse haeta, Risto Piiroinen sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, että yrityksessä joudutaan koko ajan taistelemaan halpatyövoimaa vastaan. Hän haluaakin, että kotimainen työ huomioitaisiin, kun urakoita kilpailutetaan.

– Vastuullisuus pitäisi ottaa yhdeksi kriteeriksi, hän katsoo.

Palkintoraati kiitti salolaisyritystä muun muassa siitä, että se on pysynyt ajan hermolla ja panostanut muotoilun hyödyntämisen lisäksi myös vastuullisuuteen ja siitä viestimiseen.

Yritys on palkintoraadin mukaan myös menestynyt julkisten kalustehankintojen erittäin kilpailulla alalla. Se on samalla pystynyt panostamaan ekologisiin ratkaisuihin.

Olympiastadionin remontin myötä raadissa katsottiin, että Piiroinen Oy:n pitkä ja kokonaisvaltainen työ oli syytä nostaa esiin.

Salolaisyritys toimitti stadionille reilusti yli 36 000 istuinta, mikä oli yrityksen historian suurin kertakauppa.

Risto Piiroinen muistuttaa, että Olympiastadionin istuinten toimittamisessa tärkeä rooli oli oman yrityksen suunnittelijalla Pasi Paakilla, joka suunnitteli tuotteen niin, että istuin saatiin toimivaksi ja se täytti tilaajan vaatimukset. Istuinten muotokielen määritteli arkkitehtitoimisto K2S Oy:n pääsuunnittelija Kimmo Lintula.

Palkintoon vaikuttaneesta urakasta ei Risto Piiroisen mukaan ole toistaiseksi poikinut lisää tilauksia. Näin hän arvioi, mutta toki uusia projekteja on tullut. Iso kauppa julkistettiin tänä syksynä, kun yrityksen kerrottiin toimittavan Tampereelle nousevaan monitoimihalliin 13 000 istuinta.

Korona on kuitenkin vaikeuttanut myös Piiroinen Oy:n toimintaa. Yritys on joutunut lomauttamaan työntekijöitään.

Vaikka koronapandemia aiheuttaa talousvaikeuksia ympäri maailmaa, Risto Piiroinen arvioi 1990-luvun alun laman vielä pahemmaksi.

– Laman seurauksena lähdimme hakemaan uutta tukijalkaa muotoilusta, hän kertoo.

Julkisiin tiloihin kalusteita toimittava Piiroinen Oy muodostuu kahdesta erillisestä yrityksestä, Arvo Piiroinen Oy:stä ja Metalli-Piiroinen Oy:stä. Perheyritys toimii sopimusvalmistajana kalusteiden lisäksi myös metallien pintakäsittelijänä sekä metallikomponenttien valmistajana.

Pintakäsittelyn ja metallikomponenttien alihankinta on Piiroisen mukaan merkittävää, niiden osuus on kolmannes yrityksen liikevaihdosta.