Riittävätkö rajoitukset?

0

Korona leviää huolestuttavaa tahtia pääkaupunkiseudulla. Alueelliset erot koronatilanteessa ovat Suomessa edelleen suuret, mutta virustauti on edennyt kiihtymisvaiheeseen yhä useamman sairaanhoitopiirin alueella.

Pääkaupunkiseudun tautitilanteella on merkitystä koko maalle, sillä suurimmasta asutuskeskittymästä virus leviää helposti muualle maahan.

Koronatartunnat pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla ovat viime viikkojen aikana kääntyneet nopeaan nousuun. Tauti on leviämisvaiheessa kaikkien mittareiden mukaan.

Samaan aikaan tartunnat leviävät nyt myös muiden kuin nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa. Vakavat tautitapaukset lisääntyvät samaa tahtia kuin virus leviää iäkkäiden ja muiden riskiryhmiin kuuluvien joukossa.

Vielä toistaiseksi sairaaloissa on selvitty kevään ensi aaltoa helpommalla, mutta muutoksen merkkejä on näkyvissä. Viikonlopun aikana Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) sairaaloissa koronapotilaiden määrä kasvoi huolestuttavasti.

Pääkaupunkiseudulla otettiin käyttöön rajoituksia, joiden toivotaan hillitsevän tartuntojen määrää. Muun muassa yli 20 hengen yleisötilaisuudet kiellettiin, aikuisten harrastustoimintaa kaupungin tiloissa rajoitettiin ja kouluissa lisättiin etäopiskelua ja maskin käyttöä.

Nyt tehdyt rajoitukset eivät välttämättä riitä viruksen hillitsemiseksi. Jos tartuntoja ei saada nopeasti kuriin, pääkaupunkiseutu voi olla samalla tiellä kuin koronan kouriin joutuneet Euroopan suurkaupungit.

Yksi syksyn pahimpia tautipesäkkeitä Euroopassa on ollut Belgia. Päivittäisiä tartuntamääriä kirjattiin lokakuussa pahimmillaan yli 16 000 ja sairaalat olivat täynnä covid-19 -tautia sairastavia potilaita.

Kovilla rajoituksilla tartuntamäärät saatiin kääntymään laskuun. Belgian malli vahvistaa, että koronapandemiaa on mahdollista hallita, vaikka tautitilanne on synkkä.

Näin pitkälle virustautia ei kannata päästää, koska silloin vaaditaan entistä voimakkaampia rajoituksia ja yhteiskunnan sulkemista.

Uusia rajoituksia onkin Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren mukaan luvassa. Niitä tarvitaan, sillä ennen joulua ehditään tehdä vielä paljon, jos vain tahtoa ja kykyä riittää. Kun tässä onnistutaan, niin juhla-aikaa voidaan viettää ilman päälle kaatuvaa koronapandemiaa.

Varsinais-Suomessa koronatilanne näyttää hieman rauhoittuneen. Myös Salossa tilanne on vakaa. Suureen tyytyväisyyteen ei kuitenkaan ole varaa, sillä suotuisissa olosuhteissa koronavirus leviää nopeasti.

Jokainen voi omalta osaltaan estää tartuntoja. Säilytetään turvavälit, muistetaan hygieniaohjeet, pysytään kotona oireisena ja käytetään maskeja julkisissa tiloissa.

Pidetään Suomi jatkossakin koronapandemian torjunnassa Euroopan mallimaana.