Rokotukset järjestykseen

0
EU:ssa hyväksytään todennäköisesti kaksi koronarokotetta vielä kuluvan vuoden aikana.

Maailmalla on hyvää vauhtia valmistumassa uusia koronarokotteita. Monelta suurelta lääkejätiltä on kuultu lupaavia tuloksia uudesta rokotteesta. Niiden tehokkuus on hyvä, eikä merkittäviä ongelmia ole lopputesteissä havaittu.

Suomessakin on sovittu, missä järjestyksessä ensimmäisiä rokotteita tullaan jakamaan. Etusijalle nostettiin hoitohenkilöstö, riskiryhmät ja iäkkäät.

Koronavirusta vastaan onnistuttiin kehittämään useita rokotteita poikkeuksellisen nopealla tahdilla. Kun normaalisti työhön kuluu vuosia, kehitettiin koronaan tepsivät rokotteet alle vuodessa.

Vauhti kertoo, että koko maailmaa repivä pandemia pakotti hakemaan pikaista ratkaisua viruksen nujertamiseksi. Poikkeuksellinen tilanne ohjasi rokotekehittäjät yhteistyöhön ympäri maailmaa.

Ensimmäisille koronarokotteille ollaan hakemassa myyntilupia. Valmistus alkaa jo tämän vuoden puolella, ja laajat toimitukset saadaan käyntiin ensi vuonna.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen arvioi, että kaksi rokotetta voidaan hyväksyä EU:ssa vielä tämän vuoden aikana. Arviot koskevat Pfizerin ja Biontechin yhdessä kehittelemää rokotetta sekä lääkeyhtiö Modernan kehittelemää rokotetta.

Yhdysvallat, EU ja muut kehittyneet maat pitävät kyllä huolen, että rokotetta saadaan omille kansalaisille. Se ei kuitenkaan riitä, sillä maailmanlaajuisen pandemian taltuttaminen edellyttää, että rokotteet saadaan jakoon myös köyhissä maissa.

EU on neuvotellut lääketehtaiden kanssa rokotteiden hankinnasta, ja Suomi pääsee kätevästi yhteisostoon mukaan. Ensi vuonna rokotteita on luvassa myös Suomeen.

Suomessa kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä on tehnyt suosituksen ensimmäisten rokotteiden jakamisesta. Painotukset kuulostavat harkituilta. Suosituksen mukaan ensimmäisten joukossa rokotteen saavat terveydenhuollon ja hoivakotien henkilöstö, riskiryhmät ja iäkkäät.

On tärkeää turvata ensiksi koronapotilaita hoitava henkilöstö. Riskiryhmien ja iäkkäiden rokotuksella voidaan tehokkaasti ehkäistä koronan aiheuttamia vakavia tautimuotoja ja kuolemantapauksia. Riskiryhmät pitää määritellä lääketieteellisin perustein.

Asiantuntijaryhmä suosittelee, että rokotetta hankitaan niin paljon, että sitä riittää kaikille suomalaisille. Ryhmä kehottaa myös hankkimaan erilaisia koronarokotteita.

Jo aiemmin on linjattu, että koronarokotteesta tulee osa kansallista rokotusohjelmaa. Näin se olisi maksuton.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments