Salo pyrkii ensi vuonna plussalle Salon Veden yhtiöittämisen avulla

15
Salon vt. kaupunginjohtajana toimii Anna-Kristiina Korhonen.

Salon vt. kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhonen on julkistanut Salon talousarvioesityksen ensi vuodelle.

Talousarvio pitää sisällään 405,4 miljoonaa euroa toimintamenoja, mikä on 3,7 miljoonaa euroa enemmän kuin kuluvana vuonna.

Verotuloja Salo arvioi saavansa ensi vuonna 195,1 miljoonaa euroa, mikä olisi hieman enemmän kuin kuluvana vuonna. Valtionosuuksien odotetaan olevan 122,7 miljoonaa euroa ja toimintatulojen 95,2 miljoonaa euroa.

Lautakunnat ovat esittäneet ensi vuodelle yhteensä 30,3 miljoonan euron edestä investointeja. Talousarvioesityksessä näihin on varattu rahaa 25,3 miljoonaa euroa.

Suurin yksittäinen investointi on 8,4 miljoonaa euroa maksava Perniön kirkonkylän koulu.

Yksi tulevan vuoden keskeisistä muutoksista on kaupunginjohtajan esityksen mukaan Liikelaitos Salon Veden yhtiöittäminen. Talousarvioesityksen mukaan Salon Veden yhtiöittäminen nostaisi tilikauden 21,1 miljoonaa euroa ylijäämäiseksi, kun taas ilman yhtiöittämistä syntyisi 8,9 miljoonaa euroa alijäämää.

Salon kaupunginvaltuusto pui talousarvioesitystä joulukuussa.

Lue lisää Salon talousarvioesityksestä lauantaina 7.11. Salon Seudun Sanomien printtilehdestä ja verkkosivuilta. 

15 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Marco
3 vuotta sitten

Kertakäyttöinen temppu.

Veronmaksaja
3 vuotta sitten

Eikä! Tämä on vain silmänkääntötemppu, jossa siirretään virtuaalirahaa taskusta toiseen eikä talous oikeasti korjaannu sentin senttiä.

Tällä tempullahan vain koetetaan välttää kriisikuntastatus, johon Salo vääjäämättä on ajautumassa, jos ei jo ole sitä. Tällaiset kikkailut pitäisi lailla kieltää.

Allan
3 vuotta sitten
Reply to  Veronmaksaja

”Tällaiset kikkailut pitäisi lailla kieltää.”

Samaa mieltä.

EttMääIhmettele
3 vuotta sitten
Reply to  Veronmaksaja

Vesimaksut ja kiinteistövero ovat kaupungin piiloveroa asukkailleen, kun rahaa on jostain revittävä kasvaviin kuluihin. Siihen lisäksi sähkön siirto maksu ja -vero sekä jätelaitoksen aina vain nousevat jätemaksut, niin on siinä pienituloisilla asukkailla maksamista. Salon Veden yhtiöittäminen on kuitenkin vain hetkellinen apu , mitä sen jälkeen myydään tai yhtiöitetään?

Ex-Noksu
3 vuotta sitten
Reply to  Veronmaksaja

Paimio teki saman tempun 2013. Sehän oli vain kirjanpitotemppu, jolla vältettiin Paimion joutuminen Valtionvarainministeriön määräysvaltaan ja pakkoliitokseen.

Kustannuslaskija
3 vuotta sitten

Tutkikaa miten Salon Kaukolämpö Oy on hetkessä tehnyt ilman suurempia keskusteluja miljoonasijoituksia velkarahalla. Samalla se on vastuussa osakkaana Lounavoiman kymmenien miljoonien veloista.

Kunnallisessa Oy:ssä nämä ovat liikesalaisuuksia, mutta me veronmaksajat vastaamme niistä. Kunnallisen Oy:n myyminen jollekin sijoittajalle ei ole kovinkaan monimutkainen temppu.

Ilmoittaudutaan ajoissa kriisikunnaksi, se aika tulee kuitenkin. Budjetin laatija voisi eritellä miljoonalukemat Salon vastuista eri hankkeissa.

Salolainen
3 vuotta sitten

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää salailusta: ”Kuntien osakeyhtiöt pitäisi saada julkisuuslain piiriin. Osakeyhtiölaki ei edellytä, että kunnallisen yhtiön pitäisi salata asioita. Asia on kuitenkin täysin yhtiön omassa vallassa, koska julkisuuslakia ei sovelleta, Mäenpää sanoo.” Salossa on ja jos tulee lisää kaupungin 100% omistamia osakeyhtiöitä, joita ohjaa poliittisesti valittu konsernijaos, niin ne pitää saada julkisuuslain ja kunnallisen demokratian piiriin. Kunnallisvaalit ovat tulossa, äänivyöry on taattu niille, jotka tajuavat ottaa tämän vaaliteemaksi. Näin Kemissä: ”Kemin Sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä esitti kaupunginvaltuustoss a01.04.2019 § 42 aloitteena, että kaupungin omassa päätöksenteossa noudatettaisiin jatkossa julkisuuslakia. Salassa pidettävä asia tulee aina merkitäjulkisiin esityslistoihin niin, että käsiteltävä asia kuvataan ja… Lue lisää »

Allan
3 vuotta sitten
Reply to  Salolainen

Salossa on esityslistoista ja niiden kuvaavuudesta tullut huomautus ylemmältä laillisuusvalvojalta. Välillä kuvaavuus on kohdallaan ja välillä ei. Kuvaavuuden tarkoitus on ilmaista kuntalaisille minkälaista asiaa käsitellään parhaillaan. Tämän tiedon antamisen tarkoitus on vähentää päällekkäisiä asioiden käsittelyä ja lisätä päätöksissä yhdenmukaisen kohtelun periaatteita kun salattavillekin asioille on jokin kuvaus siitä millaisia asioita käsitellään salassa. Lisäksi esimerkiksi kunnan asukas voi kuvauksesta todeta, että hänen asiansa on jo käsittelyssä vaikkapa lautakunnassa tai kaupunginhallituksessa. Jolloin ei esimerkisi tule päällekkäisiä valituksia muille viranomaiselle. Näin sen olisi tarkoitustoimia, mutta ei vaan aina edelleenkään toimi joka kerta. Katselin tuossa Salolaisen lautakunnan vastauksia Aville Tuulivoima melusta. Siinä kaupungin henkilöt… Lue lisää »

Olli P
3 vuotta sitten

Arvaako kukaan miten käy vesi/jätevesi kuution hinnalle!?

keijo.k
3 vuotta sitten
Reply to  Olli P

No nehän laskevat koska kaupunki on varoissaan eikä ole kyseessä voittoa tekevä laitos .

Päivi
3 vuotta sitten
Reply to  Olli P

Niinhän se on. Veden kuutiohinnat nousee. Osakeyhtiön velvollisuus on tuottaa voittoa

Olli.
3 vuotta sitten
Reply to  Olli P

Arvaa.

Jantteri
3 vuotta sitten

Ei, ei ja vielä kerran EI! Kuunnelkaa nyt kuntalaisia ja lopettakaa tälläinen hulluus.

pertti
3 vuotta sitten

Yhtiöitetään kaikki kun on löytynyt tällainen viisastekivi. Sen jälkeen pursuaa rahaa joka paikasta. Viisasta. Kyllä on raukkamaista , piilotetaan törky vähäksi aikaa.

Valtakunnanihmettelijä
3 vuotta sitten

Salon vesihuollon yhtiöittäminen on hanke joka pitää torpata ja lähtöviivalle. Jos kaupunki siirtää leikkirahaa vasemmasta taskusta oikeaan taskuun, voidaan kysyä missä se raha on sitten. Ja mistä se muka tuli? Ei tälläisilla hokkuspokkus-tempuilla korjata taloutta. Ihan toisen kokoluokan asia on, mitä tarvetta on vesiliikelaitoksen yhtiöittämiselle? Ollaanko laitosta tai sen osia kenties myymässä pois? Mitä etua yhtiöittäminen toisi asiakkaille eli kuntalaisille? Saisimmeko jatkossa kenties parempaa tai halvempaa vettä? Tuskin. Tällä hetkellä Salossa on ihan hyvin toimiva vesihuolto. Vesiliikelaitos on tärkeä osa julkista infrastruktruuria. Sitä ei pidä lähteä yhtiöittämään saatikka yksityistämään. Jo yhtiöittämisen myötä laitoksen operatiivinen toiminta voidaan piilottaa julkisuudelta vetoamalla liikesalaisuuksiin.… Lue lisää »