Salon kaupunginhallituksen enemmistö haluaa Jussi Mattilasta eroon – Mattila ihmettelee ”härskiä poliittista peliä”

31
Salon vt. sosiaali- ja terveyspalveluiden johtaja Jussi Mattila.

Salon kaupunginhallituksen enemmistö on tyytymätön vt. sosiaali- ja terveyspalveluiden johtajan Jussi Mattilan työhön.

Mattilan koeaika päättyy marraskuun lopussa, ja hallituksen maanantaisessa kokouksessa nostettiin esille hänen irtisanomisensa ennen koeajan päättymistä.

Hallitus joutui äänestämään asiasta kahdesti. Ensimmäinen äänestys koski sitä, voidaanko koko asiaa käsitellä kokouksessa. Käsittely hyväksyttiin äänin 7–6.

Toisessa päätettiin samoin äänin 7–6, että vt. kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhonen käy keskustelun Mattilan kanssa, ja kaupunginhallitus puntaroi Mattilan jatkoa sen jälkeen uudelleen.

Kaupunginhallituksen kokousta johti varapuheenjohtaja Elina Suonio-Peltosalo (kok.), koska puheenjohtaja Saija Karnisto-Toivonen (sd.) oli poissa.

Suonio-Peltosalo oli kokouksen jälkeen kiukkuinen. Hän sanoi, että Mattilaa koskeva esitys tuli täysin puskista.

– En olisi halunnut käsitellä asiaa ollenkaan, koska se ei tullut virkamiesvalmistelun kautta. Äänestin vastaan, mutta jäimme tappiolle. Jätin päätökseen eriävän mielipiteeni, Suonio-Peltosalo kertoi.

Hän lisäsi olevansa Mattilan takana ja kehui sote-johtajan tehneen hyvää työtä.

– Mattila on selkeästi vienyt asioita eteenpäin ja tehnyt rohkeita esityksiä. Hän on järjestänyt muun muassa työterveyshuollon asiat hyvin.

Suonio-Peltosalo ihmetteli Mattilan ”jahtia” ja kysyi, minkälaisen kuvan työnantajana Salo antaa itsestään.

– Uskaltaako tänne kukaan enää hakea töihin? Meidän pitäisi profiloitua sellaisena työnantajana, että tehdään asioita yhdessä. Pitäisi myös osata arvostaa sitä, että toinen ottaa valmistelussa asioita esille. Näkemyseroja saa toki olla.

Miten Mattilaa koskeva päätös kaupunginhallituksessa tarkkaan ottaen syntyi, kenen esityksestä ja keiden äänin, selviää vasta ensi viikolla.

Kokouksessa pöytäkirjaa pitänyt hallintojohtaja Laura Ala-Hannula kertoi, etteivät kokouksessa käsitellyt henkilöstöhallinnolliset asiat ole julkisia ennen kuin pöytäkirja on tarkastettu. Pöytäkirja tarkastetaan ensi maanantaina.

Salon vt. kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhonenkaan ei halunnut maanantai-iltana kommentoida asiaa.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden johtaja Jussi Mattila kertoi saaneensa Korhoselta tiedon hallituksen päätöksestä.

– Ihan uskomatonta. Todella härskiä poliittista peliä. Tilanne on ihan poikkeuksellinen koko Suomessa. En muista, että tällaista olisi ollut muualla kuin Kittilässä joskus, hän kommentoi tuohtuneena.

Mattila sanoi ymmärtäneensä, että osa poliittisista päättäjistä oli hermostunut hänen esityksestään, jonka mukaan Salo luopuisi Hintan ja Kukonkallion hoivakodeista ja rakentaisi niiden tilalle uudisrakennuksen keskustaan vuokramallilla. Toinen vaihtoehto oli, että korvaavat tilat vuokrattaisiin Salo IoT Campukselta.

Mattila veti sosiaali- ja terveyslautakunnalle tekemänsä esityksen pois kuultuaan, että kaupunginhallituksessa oli käyty asiasta tiukkasävyinen keskustelu.

– Tämä osoitti joidenkin hallituksen jäsenten mielestä, että olen sopimaton sote-johtajaksi. Aivan uskomatonta, Mattila ihmetteli.

Mattilan mielestä se, että tekee esityksen ja vetää sen myöhemmin pois, ei pitäisi olla minkäänlainen peruste irtisanomiselle.

– Virkamiesten työtä on tehdä esityksiä. Poliitikot päättävät, ovatko ne hyviä vai huonoja. Jos virkamies ei saa tehdä esityksiä kysymättä ensin lupaa joltakin, ollaan lähellä Pohjois-Korean mallia, jossa virkamies teloitetaan väärästä esityksestä. Haluaisin, että tähän tyyliin tulisi äkkiä muutos.

Mattila sanoi olleensa itse siinä uskossa, että on onnistunut työtehtävissään Salossa hyvin.

– Asiakkailta, palvelupäälliköiltä ja alaisten alaisilta on tullut kiittävää palautetta. Sen mukaan annan tietoja enemmän kuin edeltäjäni ja päätöksentekoni on ollut avointa. Luulin, että olen onnistunut hyvin työssäni.

Laitilan sosiaali- ja terveysjohtajana työskennellyt Jussi Mattila valittiin Saloon huhtikuussa, ja hän aloitti virassaan kesäkuun alussa.

Kaupunginhallitus päätti hänen valinnastaan suljetulla lippuäänestyksellä äänin 9–4. Mattila voitti kalkkiviivoilla Salon vt. sote-johtajana ja apulaiskaupunginjohtajana toimineen Jari Niemelän.

Niemelä teki päätöksestä oikaisuvaatimuksen, joka hylättiin. Myöhemmin hän valitti Turun hallinto-oikeuteen. Valituksen käsittely on kesken.

31 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Reijo Salokannel
1 vuosi sitten

Aikamoisia tuuliviirejä on hallituksessamme, jos muutaman kuukauden jälkeen ollaan jo vetämässä tukea pois. Sanoisin jopa lapsellista vallan käyttöä.

Kuinka moni kelkkaansa kääntänyt kaupunginhallituksen jäsen kävi somessa arvostelemassa Ruokolahden pelleilyä kunnanjohtajansa suhteen nostaen nyt Saloa yli valtakunnallisen uutiskynnyksen. Nyt harkintaa.

Keijo Saari
1 vuosi sitten

Voi ei, niin kiva kaveri.

Hmm
1 vuosi sitten

Ja näinkö toiseksi jäänyt pelataan mukaan Salon pieneen johtajapiiriin takaisin? Eikö Mattila ollutkaan talutusnuorassa?

Tekee vain työtään, kiitos siitä
1 vuosi sitten

Mattila on oikeassa. Ehdotuksia pitää tehdä, jotta edes jotain tapahtuisi tässä seisovassa vedessä. Vai olisiko tämäkin asia pitänyt suhmuroida salassa, ns. oikeassa piirissä, kuten Salossa tapana on.

Noloa olla salolainen
1 vuosi sitten

Samaa mieltä, Mattila on tehnyt ihan oikein tehdessään esityksiä esimerkiksi vanhustenhoidosta. Salossa ei näköjään voida hyväksyä mitään uudenlaista ideointia. Sama porukka haluaa jatkaa aina vaan omalla tyylillään, eikä mitään uutta edistystä tapahdu. Niin noloa.

Salo ei todellakaan ole parempi joka päivä.

Miten tätä kaupunkia voidaan kehittää modernimpaan suuntaan, jos aina vastustetaan uusia ajatuksia?

Jos nyt Mattila irtisanotaan, mistä luulette saavanne uuden johtajan tilalle? Vai oliko tarkoitus, että Niemelä pitää saada tilalle?

Tavis torilta
1 vuosi sitten

Vanha sananparsi: hullut ja herrat keskeneräisiä töitä haukkuvat. Tunne silloin valinnan jälkeen oli, että jess – valinta ok, että nyt Salossa klaaraantuu, kun tämä henkilö näkee asiat eri perspektiivistä. Mutta ei, vielä mitä?

Samaa mieltä nimimerkki ”Tekee vain työtään, kiitos siitä” kanssa.

Keijo K.
1 vuosi sitten

Nythän Korhosen kannattaisi kilauttaa kaverille ja esittää pyyntö: Tule apuun Antti. Onhan Antille Salo tuttu ja kokemusta sovittelusta pohjoisessa Kittilässä.

Veronmaksaja
1 vuosi sitten

Tää on juuri niin tyypillistä salolaista. Mattilan ainut ”vika” on se, että hän ei ole salolainen taustaltaan. Ei ihme, että kaupunki ei kehity, kun vanhat jermut kampittavat, jos joku uskaltaa ehtottaa jotakin uudenlaista ajattelua.

Mattila ei ole kuitenkaan syyllistynyt mihinkään sellaiseen, että sen asian laillisuutta pitäisi tutkia.

Tsemppiä Jussi, älä anna periksi! Salo tarvitsee uutta ajattelua.

Etukele
1 vuosi sitten

Ei pitäisi tulla kenellekään puskista, normaalia salolaista poliittista kulttuuria. Kuka lie pyörinyt takapiruna.

Eniten pidin hänen tavastaan viedä vanhusten laitoshoito ihan uusiin sfääreihin.

Annetaan mahdollisuus
1 vuosi sitten

Odotan mielenkiinnolla tämän aloitteentekijän ja sen puolesta äänestäneiden nimien julkaisemista.

Jos sote-johtajamme erotetaan koeajalla ilman mitään painavaa syytä ja ilman, että hänelle on annettu mahdollisuus näyttää osaamistaan, niin pidetään me salolaiset huolta siitä, että myöskään tämän poliittisen pelleilyn takana olevat henkilöt eivät istu hallituksessa ensi kaudella.

Olisi vihdoinkin aika saada uutta verta kaupunkimme päätöksentekoon.

Tavis torilta
1 vuosi sitten

Jos tämän takana on toiseksi jätetty kavereineen, en hämmästyisi.

Minä niin olin innoissani Mattilan valinnasta, että hänellä olisi omaa näkemystä tämän kaupungin asioista, ja miten niitä selvitetään. Ja sitten kaupunginhallitus tekee tämmöisen ehdotuksen ja päätöksen.

Ei voi olla tosi. Jonkun varpaille on nyt tallottu. Jussi Mattila, toivon, että jaksat jatkaa.

Pertti
1 vuosi sitten

Onko Mattilalla liikaa omia ajatuksia? Täytyy kyllä sanoa, ettei Salon hallitus kyllä ole tähänkään asti hoitanut Salon asioita.

Salolainen
1 vuosi sitten

Hävettää.

Leijonaemo
1 vuosi sitten

No huh, aamukahvit tässä pärskähti lehdelle, kun luin tätä juttua.

Jussi Mattilan vertauskuvat Salon kaupunginhallituksen toiminnasta ovat vähintäänkin osuvia.

Ei ollut yllätys
1 vuosi sitten

Olen tyytymätön kaupunginhallituksen enemmistön päätökseen, jossa haisee mentaalisesti sama hönkä, kuin Korvenmäen jäteasema levittää konkreettisesti lisämausteeksi.

Kaba
1 vuosi sitten

Tällaista voi odottaa vain salolaiselta kaupunginhallitukselta.

Pöyristynyt
1 vuosi sitten

Härskiä on ja ala-arvoista toimintaa. Käsittääkseni koeajallakaan ei voi irtisanoa ilman asiallista perustetta. Onko tämä lähtöisin Niemelän tukijoista vai kenen varpaille Mattila on astunut?

Mielenkiinnolla odotan kaupunginhallituksen pöytäkirjan julkaisua.

Olli P.
1 vuosi sitten

Ilmeisesti Mattila on pätevä, mutta ei sopiva.

Mikko maalta
1 vuosi sitten

Kysymys: miten Ruokolahden asiat kuuluvat salolaisille?

Sitä paitsi nykyiseen työelämään kuuluu koeaika, joka ei sido kumpaakaan osapuolta. Talutusnuorasta en tiedä mitään, kun olen kasvanut maalla.

MDI
1 vuosi sitten

Tiedä ”härskistä pelistä”, mutta jotainhan siinä taustalla on, jos kaupunginhallituksen enemmistö näin haluaa.

Ett mää ihmettele
1 vuosi sitten
Reply to  MDI

Yksi, joka ei halunnut hävitä, taistelee vaikka maailman tappiin -tyyliin. Ikävää kaikin tavoin jo ennestään latistuneelle Salo-imagolle.

Alli
1 vuosi sitten

Salo on niin sisäänpäin kääntynyt ja korruptoitunut. Valitaan johtajia, esimiehiä ja päälliköitä jotka on muropaketista saanu paikan ja vähän muulla tavalla myös. Mattila on paras mutta eihän noi päättäjät ymmärrä hyvin koulutettua ja asiantuntevaa ihmistä. En äänestä yhtäkään höperöä kun vaalit tulee kun en ole tähänkään asti kouluttamattomia äänestänyt.

Kuntavaaleilla päättäjät vaihtoon
1 vuosi sitten

Kaupungin puoluepolitiikkaa hallitaan näemmä sillä tavoin, että äänestäjänä ja veronmaksajana alan haluta pois Salosta. Täysi tuki hyvin työnsä tekevälle Mattilalle.

Äänestäkää!
1 vuosi sitten

Vaalit tulossa, laitetaan koko hallitus ja valtuusto vaihtoon!

Kuin Fingerporissa
1 vuosi sitten

Valitettavasti ei taida löytyä enää tolkun ihmisiä, jotka haluaisivat noihin hommiin.

Samat naamat sitten jatkavat ja ovat hämmästyneitä, jos joku tuo uusia ajatuksia, ja asioita ei tehdä niin kuin aina ennenkin.

Olli P.
1 vuosi sitten

Jep, uurnilla tavataan!

Kyllästynyt
1 vuosi sitten

Oikein hyvä ehdotus.

Olli P.
1 vuosi sitten

Kannatetaan!

Terveyskeskuksen henkilökuntaa
1 vuosi sitten

Kaupunginhallituksen pitäisi ajatella myös terveyskeskuksen henkilökuntaa, joka viimeisillä voimillaan rämpii läpi tätä koronakriisiä.

Kesken kriisin ei kannata vaihtaa hyvää johtajaa, joka hienosti johtaa tätä koronakriisiä.

Kuntalainen
1 vuosi sitten

Jääkö kunnallisvaaleissa äänestettävien listalle enää äänestettävää?

Omaa listaani ensiksi vähentävät nimet, jotka aikoinaan lahjoittivat Rouskiksen Turkuun. Perusäänestäjänä ja veronmaksajana pitäisi tämänkin sopan todelliset syyt olla laajemmassa tiedossa.

Pertti
1 vuosi sitten

Nyt tarvitaan valtuustolta ryhtiä.