Salon Lukkarinmäessä avautuu Vanhan Rauman tyyliin elävä joulukalenteri – katso luukut kertova kartta

0
Otto Bernoulli ja muut Lukkarinmäen joulukalenterin tekijät toivottavat kaikki tervetulleiksi kävelylle Lukkarinmäkeen. Kuva: SSS/Marko Mattila

Lukkarinmäessä käynnistyy joulutapahtuma, joka on Salossa aivan uudenlainen. Lukkarinmäestä tulee joulukuun ajaksi elävä joulukalenteri, jossa avautuu joka päivä 1.–24. joulukuuta jossain päin kaupunginosaa kalenteriluukku.

– Tämä idea on ollut mielessäni jo joitain vuosia, mutta aika ei ole vain riittänyt sen toteuttamiseen. Idea on peräisin Vanhasta Raumasta, sillä olen itse sieltä päin kotoisin. Siellä tätä on tehty vuosikausia, kertoo Salon Lukkarinmäki-seuran puheenjohtaja Otto Bernoulli.

Lukkarinmäen joulukalenterissa kalenteriluukku tarkoittaa jonkinlaista jouluista yllätystä, joka on nähtävissä kadulta käsin.

– Vanhassa Raumassa joulukalenterin luukkuja on ikkunoissa, mutta Lukkarinmäessä ne eivät voi olla pelkästään ikkunoissa, koska osa taloista on kauempana tiestä. Siksi ne voivat olla myös talojen pihoilla, edustoilla, parvekkeilla tai portinpylväissä, Bernoulli kertoo.

Bernoulli ehdotti ideaansa Lukkarinmäki-seuran hallitukselle syyskuussa, ja ehdotus sai innostuneen vastaanoton. Sen jälkeen pyörät laitettiin pyörimään.

– Moni salolainen sanoo, että käy Lukkarinmäessä kävelemässä. Ajattelimme, että joulukalenterin kautta saisimme tänne vieläkin enemmän ihmisiä katsomaan aluettamme, Bernoulli kuvailee.

– Lisäksi idea sopii vielä hyvin tähän pandemia-aikaan, kun ei muita tapahtumia oikein voi järjestää.

Hallitus aloitti kyselemällä vapaaehtoisia mukaanlähtijöitä tuttavapiiristään.

– Ensin ajattelin, että jos saisimme 12 luukkua eli joka toinen päivä avautuisi luukku. Olisin tyytynyt siihen, mutta luukkuja saatiinkin kokoon 24. Ihmiset lähtivät mukaan yllättävän helposti, ja kaikki olivat innoissaan, että tapahtuu jotain vähän erilaista ja positiivista.

Läheskään kaikilta alueen asukkailta ei kysytty, mutta se tarjoaa mahdollisuuden, että ensi vuonna kalenteriin tulee mukaan aivan uusia taloja.

– Olisihan se hauskaa, että joulukalenterista tulisi perinne. Mutta se riippuu siitä, miten ihmiset ottavat tämän omakseen. Katsotaan, Bernoulli toteaa.

Mitä joulukalenterin luukuista sitten tulee paljastumaan? Se on yllätys, myös Bernoullille. Mukana olevat taloudet saavat vapaasti ideoida oman luukkunsa.

– Suurimmasta osasta en tiedä, mitä sinne tulee. Yksi osoite, Raivaajankatu 4, on mukana kahtena päivänä, koska sen omistajalla on vanhoja valokuvia Lukkarinmäestä, joita hän laittaa esille kahdessa osassa. Yhtenä luukkuna on myös Salon Lukkarinmäki-seuran hallinnoima luola, jonka viemärin kaupunki sai juuri kuntoon, joten se ei ole enää täynnä vettä, Bernoulli kertoo.

Jouluaaton luukku avautuu Pyhän Ristin tsasounan ikkunassa.

– Tsasouna ei kuulu Lukkarinmäkeen, mutta otimme sen mukaan, koska se kuitenkin näkyy Lukkarinmäkeen ja siellä oli halukkuutta lähteä mukaan, Bernoulli sanoo.

Ajatuksena joulukalenterissa on, että osallistujien ei tarvitsisi sijoittaa hankkeeseen rahaa.

– Kaikilla on kuitenkin romua ja rompetta nurkat täynnä, ja niistä voi tehdä mitä vain. Ja mitä yllättävämpää, sitä hauskempaa, Bernoulli kiteyttää.

Kaikki kalenteriluukut pidetään ihmisten katsottavissa avautumispäivästä aina joulukuun 30. päivään asti. Luukkuja voi siis käydä katsomassa yksi kerrallaan tai vaikka kaikki kerralla joulun välipäivinä.

Kalenteriluukkujen paperisen kartan saa Rauhalankatu 7:n portinpylväästä. Kartta löytyy myös Instagramista: @lukkarinmakiseura.

Lukkarinmäen joulukalenteriluukut

1 Lukkarinkuja 6
2 Rauhalankatu 5
3 Röykkälänkatu 17
4 Raivonkatu 9
5 Raivaajankatu 4
6 Uskelankirkkotie 24
7 Kellonsoittajankatu 8 as 1
8 Mikonrinne 18
9 Rauhalankatu 7
10 Tehdasaukio 1 as 6
11 Uskelankirkkotie 28
12 Raivonkatu 7
13 Rauhalankatu 8
14 Malturinkatu 2 A
15 Raivaajankatu 4
16 Uskelankirkkotie 17
17 Hanhenkuja 4
18 Salmenranta 6
19 Kellonsoittajankatu 12
20 Luola Raivaajankatu 8:n ja 10:n välissä
21 Raivonkatu 15
22 Kellonsoittajankatu 9
23 Lukkarinkuja 4
24 Uskelankirkkotie 23