Salon Teatterissa ei ensi syksynä synkistellä – pitkästä aikaa vuorossa farssia

0
Salon Teatterissa lähdetään tekemään pitkästä aikaa farssia. Vuokravaimo-näytelmän ääni- ja valosuunnittelusta vastaa Timo A. Aalto ja ohjauksesta Karolina Blom (istumassa), tuotantosuunnittelusta Miia Raivikko-Alhoranta ja Mia Kuisma (takana). Kuva: SSS/Talvikki Salin

Salon Teatteri vastaa yleisön toiveisiin ja tuo ensi syksynä monen vuoden tauon jälkeen lavalle farssin.

Viime vuosina Salon Teatterin syksyn näytelmissä on oltu aika syvissä vesissä, ja toiminnanjohtaja Mia Kuisma toteaa, että tämä on herättänyt muun muassa kommentteja Salon Teatterin ”synkistä syksyistä”. Mutta ensi syksystä ei ole tulossa synkkä.

– Välillä täytyy kuunnella myös yleisöä. Farssi on yleisön toive, ja viimeksi meillä on ollut farssia vuosina 2006–2007, jolloin nähtiin Mikko Koukin ohjaama Saranat ja sardiinit, Kuisma kertoo.

Salon Teatteri täyttää ensi vuonna 60 vuotta, ja juhlavuoden kunniaksi mukaan haluttiin saada Salon Teatterissa menneinä vuosina nähtyjä kasvoja. Esiin nousi Karolina Blom .

Blom esiintyi Salon Teatterissa paljon lukioikäisenä 1990-luvun puolivälissä, muun muassa Pikku Myynä näytelmässä Muumipappa ja meri. Viimeksi hänet nähtiin vuonna 1999 Peppi Pitkätossun roolissa. Nyt hän tekee Salon Teatterissa ensimmäisen ohjaustyönsä ohjaamalla farssin Vuokravaimo.

– Olen tosi onnellinen, että saimme Karolinan tänne, Kuisma sanoo.

Tässä yhteistyössä molemmat ovat voittajia, sillä Blom on viime aikoina haaveillut ohjaustyöstä.

– Nyt ihan pakahdun innostuksesta, kun pääsen tekemään sen. Sitä paitsi, kun olen itse tuottanut, käsikirjoittanut, ohjannut sekä näytellyt viime aikoina, tämä on ihan täyttä luksusta, kun jokaisella on oma tehtävänsä, Blom iloitsee.

Vuokravaimo on Olli Tolan käsikirjoittama kotimainen farssikomedia. Vuonna 2015 laadittu teksti iski heti Blomin ja Kuisman nauruhermoihin.

– En ole mitään muuta käsikirjoitusta lukiessani nauranut niin paljon kuin tätä lukiessani, Kuisma myöntää.

– Jos käsikirjoitus ei naurata ensimmäisellä lukukerralla, niin ei se sitten naurata. Kun luin tätä, hohotin oikein ääneen, Blom kuvailee.

Vuokravaimo-näytelmässä pieni suomalainen pelifirma on saamassa amerikkalaisen rahoittajan. Konkurssiuhka vaihtuu voittajan visioihin, mutta ehtona on, että pelifirman omistajalla pitää olla vanhanaikaiset perhearvot.

Eronneelle hulivilipoikamiehelle on siis löydettävä hetkessä uskottava vaimo. Tässä hankkeessa mikään ei mene suunnitelmien mukaan, ja päähenkilöt joutuvat ahdingosta toiseen kiihtyvällä vauhdilla.

Näytelmä tarjoaa siis väärinkäsitysten aiheuttamaa tilannekomiikkaa, nopeita käänteitä ja vauhdikasta roolinvaihtoa.

– Teksti sijoittuu lisäksi nykypäivään, mikä on kiva asia. Ja tässä rikotaan sukupuolirooleja monella tavalla, Blom kuvailee.

Näytelmässä on kolme miestä ja kaksi naista. Näyttelijöitä ei ole vielä valittu, vaan työryhmän kokoaminen on parhaillaan käynnissä. Roolitukset julkaistaan ensi vuoden alkupuolella, jolloin alkaa myös lipunmyynti.

Vuokravaimo saa ensi-iltansa 23. lokakuuta 2021.

– Esitys istuu erittäin hyvin pikkujoulukauteen, Blom toteaa.

Koronatilanteen kehittymisestä ensi vuonna ei tiedä kukaan, mutta Salon Teatterissa halutaan katsoa juhlavuoteen toiveikkaasti.

– On pakko vaan katsoa eteenpäin ja uskoa. Meillä on tulossa erittäin hieno vuosi, Kuisma sanoo.

– Joka kuukausi tapahtuu jotain juhlavuoteen liittyvää.

Juhlavuoden aikana Salon Teatteri muun muassa julkaisee sosiaalisessa mediassa 60 kuvaa historiansa varrelta. Varsinaista syntymäpäivää vietetään lokakuussa, ja marraskuussa taas nähdään Timo A. Aallon tekemä videoinstallaatio ulkotiloissa.

Vuoden ensi-iltoja ovat Vuokravaimon lisäksi Tippukivitapaus ja Vuohensaaren kesäteatterissa nähtävä musikaali Äidinmaa.