Salossa peräti 19 uutta koronatartuntaa

17
Salossa koronanäytteitä otetaan muun muassa sairaalanmäellä. Kuva: SSS arkisto / Jan Sundman

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) raportoi lauantaina peräti 19 uudesta koronavirustartunnasta Salossa. Lukema on liki puolet vuorokauden aikana Varsinais-Suomeen kirjatuista 47 tartunnasta. Samalla Salon tartuntojen kokonaismäärä kipusi jo 154:ään.

Salon kaupunki tiedotti puoliltapäivin, että suurin osa lauantaina kirjatuista tartunnoista on peräisin Halikossa sijaitsevasta Turun vastaanottokeskuksen toimipisteestä. Koronatestit vastaanottopisteellä on tehty torstaina, ja karanteenitoimet käynnistyivät altistuneiden osalta heti samana päivänä.

– Salon tilanne on mennyt jo ennen lauantaina koko ajan huonompaan suuntaan, eivätkä kaikki 19 tartuntaa selity pelkästään vastaanottokeskuksen tartunnoilla, sanoo Salon tartuntataudeista vastaava lääkäri Kaisa Ellä.

Tilannetta hoidetaan Salon kaupungin tartuntatautiyksikön ja Turun SPR:n vastaanottokeskuksen yhteistyönä. Henkilöiden yksityisyyden suojelemiseksi kaupunki ja terveydenhuoltoviranomaiset eivät anna tapauksen osalta tarkempaa tietoa. Salon kaupunki ja terveydenhuoltoviranomaiset seuraavat tiiviisti tilannetta, ja kaupunki tiedottaa, jos tilanteeseen tulee muutoksia.

Ellän mukaan Salon koronatilanteesta kokoustetaan seuraavan kerran maanantaina. Tuolloin keskustellaan tarkemmin tämän viikon runsaiden koronavirustartuntojen vaatimista lisätoimenpiteistä.

Salon lauantain lukema on poikkeuksellisen korkea myös valtakunnallisessa vertailussa, sillä enemmän tartuntoja kirjattiin vuorokauden aikana vain Helsingissä (130 tartuntaa), Espoossa (54), Oulussa (48), Vantaalla (43) ja Tampereella (26). Turussa uusia koronatartunoja kirjattiin lauantaina 16. Valtakunnallisesti uusia koronavirustartuntoja kirjattiin lauantaina 541.

Salon lähiseudun kunnista Somerolla kirjattiin lauantaina kaksi ja Kemiönsaarella yksi uusi koronatartunta.

Yhteensä koko Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien 24 307 koronavirustartuntaa. (SSS)

17 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
EttMääIhmettele
1 kuukausi sitten

Salossa tartuntoja lauantaina todettu yllättävän paljon, 19, Halikon vastaanottokeskuksessa näistä useita. Toivottavasti saadaan hoidettua siellä seinien sisällä, ettei enempää kaupungille leviäisi.

Satu
1 kuukausi sitten

Älä nyt unta nää, vastaanottokeskuksen porukathan isoina joukkoina aina keskustassa ja kirkonkylässä. Kyllä korona leviää nyt hyvin tästäkin tapauksesta lisää. Ei ole paljon maskeja nähnyt näillä kauppakeskuksissa. Myös tänään kauppareissulla nähtiin maskittomia ja jopa perheitä ilman sitä, kantasuomalaiset mukaanlukien. Miksi koko perhe käy kaupassa, jos ei maskia käytetä? Kyllä se yksi perheenjäsen riittää kauppaan etenkin, jos maskia ei suostuta käyttämään.

Vanha maskinkäyttäjä
1 kuukausi sitten

Salo on kiva kaupunki mutta varsinkin vanhemmat miehet katselevat halveksivan näköisinä maskinkäyttäjiä.
Torstaina kauppakeskuksen penkit piukkana nuorisoa, ei päässyt kauppakassien kanssa istumaan. Eipä ollut nuorilla yhtään maskia. Kaksi mm- perhettä kaupassa, ei yhtään maskeja. Paljon sen näköisiä joita lääkäri kirjoitti katselevansa kauhuissaan, pitkälti vatsanympärysmittaa, ei maskia, eivät ymmärrä käsidesistä kauppaan tullessaan tai lähtiessään.
Teho-osaston lääkäri kirjoitti että yksi koronapotilas siirtää 15-20 leikkausta tulevaisuuteen, voisi ajatella muitakin kuin itseään, eikö?

Keijo K
1 kuukausi sitten

Pitää ottaa käyttöön ”Orvellin” keinot, kaikki jotka eivät suostu suosituksia noudattamaan, näytille? Onhan joidenkin käytös siis todellakin pöyristyttävää katseltavaa. Loppupeleissä nämä saadessaan tartunnan syyttävät muita kun ei pakotettu, vain suositeltiin.

Maija
1 kuukausi sitten

Pidetään kaikki yhdessä huolta siitä että noudatetaan annettuja ohjeita.
Pestään käsiä. Käytetään maskia. Pidetään turvavälit. Ei liikuta karanteeniaikana kavereita moikkaamassa eikä kaupassa.
Ei mollata muit.
Henkilökohtaisesti jokainen voi ja jokaisen pitää tehdä parhaansa.
Muita syyttelemällä ei tehdä kuin hallaa niille jotka eivät ehkä ole ymmärtäneet tilanteen vakavuutta.
Pulinat pois ja käsipesulle!

Juujui
1 kuukausi sitten
Reply to  Maija

Juuri näin pienillä asioilla voi olla iso hyöty. Myös harrastusryhmille ja muille maskia käyttöön. Ryhmässä kun harjoitellaan ei turvavälejä voida aina pitää.

Maija
1 kuukausi sitten

Kaupat vois tehdä vielä enemmän.
Laittakaa lisää kassoja. Lyhyt kassajono on lyhyempi altistuminen myös. Näin joulun alla.
Tai rajoittakaa asiakkaiden määrää.

Mamma maalta75
1 kuukausi sitten
Reply to  Maija

Lisää kassoja minäkin toivoisin kauppoihin, ettei muodostuisi niitä kassajonoja, joiden läpi vielä toiset kulkevat. Asiakkaiden terveyttä olisi myös kaupan taholta tuettava tällä tavalla, etenkin kun joulun lähestyessä asiakasmäärät kasvavat.

Jouni
1 kuukausi sitten

Maskit saadaan kaikille siten, että ne joilla on maski kassalla, saa alennuksen ALViin, esim. 50 % alvista pois. Ja jos tämäkään ei auta, niin ilmaisen ämpärin.

Pertti
1 kuukausi sitten
Reply to  Jouni

Kolme tärkeää asiaa pandemiaa torjuttaessa on: Etäisyys, etäisyys ja etäisyys. Vasta tämän jälkeen tulevat käsien pesu ja maskit. Huomaa, jos käytät maskia, pitää sinun huolehtia samasta etäisyydestä kuin ilman maskia.

Pekka
1 kuukausi sitten
Reply to  Pertti

Jokaisen olisi syytä pitää maskia tai visiiriä (jos terveydentilansa puolesta pystyy).
Jos sairastanut koskee johonkin tuotteeseen kaupassa, eikä ole käyttänyt käsidesiä, virus tarttuu ko. tuotteen ostajaan. On paljon muitakin mahdollisuuksia levittää virusta ilman käsidesin käyttöä. Tällaiset pelkkään etäisyyteen perustuvat turvatoimenpiteet eivät estä sairastumista. Miten Pertti pitää riittävää etäisyyttä linja-autossa, junassa, lentokoneessa, pienissä liikkeissä jne.? Ei ole mikään ihme, että virus leviää, jos tällaiset näkemykset ovat yleisiä.

Tarkkailija A
1 kuukausi sitten
Reply to  Pekka

Nimenomaan etäisyys esti keväällä koronan leviämisen. Koulut, päiväkodit ja oppilaitokset olivat kiinni, samoin ravintolat ja monet työpaikat. Kaupoissa pidettiin turvavälejä.

Ei maski mitään auta, jos virus leviää hengitysilmassa lähietäisyyksillä. Nythän vain kehotetaan käyttämään maskia ja desinfioimaan käsiä, kun ollaan lähietäisyyksillä. Ja tautiluvut nousevat, kuten Keski- ja Etelä-Euroopassa, jossa on maskipakko.

Pertti
1 kuukausi sitten
Reply to  Pekka

En mene linja-autoon enkä junaan enkä lentokoneeseen. Eikä minulla ole mitään tarvetta mennä pieniin liikkeisiin. Nämä mitä kirjoitin välimatkasta eivät ole omia mielipiteitä, ne ovat tartuntatautien emeritusprofesessorin mielipiteitä. Samat ammattilaiset ovat sanoneet useasti, ettei visiiri auta yhtään, ei tartuttamasta eikä tarttumisesta. Se on täysin turha.

Täytyy muistaa: maski ei estä saamasta tartuntaa, se estää hetkellisen läsnäolon aikana tartuttamasta muita. Jos on pitkään, ei estä sitäkään.

Pekka
1 kuukausi sitten
Reply to  Pertti

On erittäin hienoa, että Salosta löytyy parempia osaajia kuin THL:stä.

Mitenhän ajan tasalla eläkkeellä olevan professorin tiedot ovat koronasta? Minkä alan professorista on kyse? Mitkä tutkimukset kertovat, että maskista ei ole mitään hyötyä? Keskustelin asiasta terveystieteen tohtorin kanssa, hän oli ehdottomasti maskin käytön puolustaja.

Ei siinä mitään, jos tarkkailija ja Pertti pysyvät poissa ihmisten ilmoilta. Jos jompikumpi pystyy esittämään tieteellistä näyttöä, muutan varmasti näkemystäni. Toisaalta, näillä kavereilla on varmaankin lääketieteen korkeakoulutason tutkinto?

Pertti
1 kuukausi sitten
Reply to  Pekka

Minä en ole asiantuntija korona-asioissa. Kerron vain, mitä uskoakseni luotettavalta taholta on kerrottu. Tuollainen ivailu on täysin turhaa, siitä ei pandemia muutu miksikään.

D-vitamiinia olisi hyvä syödä, sitäkin samaiset professorit kertoivat syöneensä. Iso-Britannia maksaa jokaiselle asukkaalle neljän kuukauden D-vitamiiit talviajaksi.

Olen hyvin skeptinen kaikkiin suomalaisiin virkamiesjohtoisiin ministeriöihin ja niiden päätöksiin. THL sanoi keväällä, ettei maskeihin voi luottaa, ne voivat olla jopa vaarallisia tautia ajatellen. Kumpaa THL:n suositusta minun pitää uskoa?

Tane
1 kuukausi sitten
Reply to  Pekka

Ostoskärryt ja korit ovat suurin riski. Käsidesikään ei auta, kun sen jälkeen nappaa kiinni kärryistä, jotka ovat aina olleet varsin saastaisen näköisiä.

Huolestunut
1 kuukausi sitten

Korona leviää kouluissa hurjaa vauhtia! Tässä vaiheessa olisi järkevintä laittaa koulut etäopetukseen jouluun asti!! Osittaisilla luokkien karanteeneilla ei liene paljoakaan hyötyä! Yksi sairastunut oppilas on kerennyt tartuttamaan ennen oireiden alkua jo monia!