Salossa vaaditaan kaupunginhallituksen eroa – taustalla sote-johtajan kohtelu

19
Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Arttu Karhulahti on sitä mieltä, että on syytä tutkia, tuleeko kaupunginhallituksen noudattaa hyvää hallintotapaa vai ei. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salossa esitetään kaupunginhallituksen erottamista. Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Arttu Karhulahti kertoo, että esitys tehdään kaupunginvaltuuston kokouksessa ensi maanantaina 23. marraskuuta.

Erottamisesityksen taustalla on se, miten kaupunginhallitus on käsitellyt sosiaali- ja terveyspalveluiden johtajan Jussi Mattilan palvelusuhteen purkamista.

– Tulemme esittämään, että valtuusto perustaa tilapäisen valiokunnan valmistelemaan kaupunginhallituksen erottamista. Tilapäinen valiokunta on ainoa elin, joka pystyy tarkastelemaan hallituksen menettelyä hyvän hallinnon näkökulmasta.

Allekirjoittajia on kokoomuksesta, mutta myös muista ryhmistä, sanoo Karhulahti. Hänen mukaansa ajatus asian selvittämisestä tuli alunperin muualta kuin kokoomuksen riveistä.

Kuntalain mukaan valtuusto voi erottaa toimielimeen valitsemansa luottamushenkilöt kesken toimikauden. Erottamispäätös koskee aina koko toimielintä, tässä tapauksessa kaupunginhallitusta.

Jussi Mattila valittiin Salon sosiaali- ja terveyspalveluiden johtajaksi huhtikuussa. Hän aloitti virassa kesäkuun alussa, ja koeaika päättyy maanantaina 30. marraskuuta.

Kolme viikkoa ennen koeajan päättymistä kaupunginhallituksen kokoukseen tuotiin esityslistan ulkopuolella esitys Mattilan palvelussuhteen purkamisesta.Hallitus päätti viime viikon maanantaina äänin 7–6, että kaupunginjohtajan tulee käynnistää kuulemisprosessi, jonka jälkeen asia tuodaan kaupunginhallituksen päätettäväksi.

– Me esitämme, että tilapäisen valiokunnan tulee selvittää, onko kaupunginhallitus toiminut hyvän hallinnon perusteiden mukaisesti esittäessään toimialajohtajan virkasuhteen purkamista, sanoo Karhulahti.

Erityistä huomiota hänen mukaansa pitää kiinnittää siihen, millaisella prosessilla ja kuinka laajasti Mattilan soveltuvuutta tehtävän hoitoon on arvioitu koeajan aikana.

– Meistä tapahtunut vaikuttaa henkilöstöön ja kaupungin maineeseen niin, että sitä ei voi lakaista maton alle.

– Olennaista ei ole, onko toimialajohtaja lopulta soveltuva tehtävään vai ei. Olennaista on, tuleeko kaupunginhallituksen noudattaa hyvää hallintotapaa vai ei.

Jos pätevyyttä epäillään, asia pitäisi Karhulahden mukaan tuoda poliittisille päättäjille viranhaltijan valmistelemana, ei poliittisena esityksenä ohi puheenjohtajan ja ohi esittelijänä toimivan kaupunginjohtajan.

Mattilan tapauksessa vt. kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhosen pitäisi tehdä esitys.

Karhulahti kertoo ”laajasta soittokierroksesta sosiaali- ja terveyspalveluihin”.

– Henkilöstö on huolissaan kaupungin maineesta, ja toimialan hallinto on ollut tyytyväinen Mattilan työskentelyyn, hän vakuuttaa.

Karhulahti peräänkuuluttaa myös kaupunginhallituksen johdonmukaisuutta. Tällä hän viittaa siihen, että kaupunginhallitus piti Mattilaa pätevänä, kun se vastasi Jari Niemelän tekemään oikaisuvaatimukseen.

Mattila valittiin sote-johtajaksi äänestyksellä. Toinen ehdokas oli kaupunginlakimies Jari Niemelä, joka hävisi äänin 9–4. Niemelä vaati hallitusta oikaisemaan päätöksen. Hallitus totesi kesäkuun alussa muuta muassa, että Mattilalla on huomattavasti Niemelää laajempi kokemus sosiaali- ja terveyspalvelujen johtamisesta ja kehittämisestä.

Mattila aloitti virassa samaan aikaan, kun hallitus torjui Niemelän oikaisuvaatimuksen.

Esityksen Mattilan erottamisesta teki kaupunginhallituksessa Marja Ruokonen (vas.) Simo Vesan (sd.) ja Johanna Riskin (kesk.) kannattamana. Heidän lisäkseen esityksen olivat allekirjoittaneet hallituksen jäsenistä keskustan Ulla Huittinen ja Timo Lehti, vihreiden Jonna Nyyssönen sekä SDP:n Saija Karnisto-Toivonen ja Piia Keto-oja . Ehdotusta tukivat vielä valtuuston varapuheenjohtajat Leena Ahonen-Ojala (sd.), Heikki Tamminen (ps.) ja Ilkka Uusitalo (kesk.)

Perusteluna oli, että Mattila ”ei näkemyksemme mukaan sovellu tehtävään”.

Valtuuston puheenjohtajistolla on hallituksen kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus. Valtuuston puheenjohtaja Juhani Nummentalo (kok.) kuuluu Mattilan tukijoihin.

Hallituksen jäsenistä palvelusuhteen purkua vastustivat kokoomuksen Elina Suonio-Peltosalo, Anna-Leena Yli-Jama ja Marko Tapio, kristillisdemokraattien Kalle Tekkala, perussuomalaisten Mikko Lundén ja SDP:n Saku Nikkanen. Heidän mielestään Mattila saisi jatkaa virassa.

Toimet palvelusuhteen purkamiseksi käynnistettiin äänin 7–6.

Seitsemän jäsenen joukossa ovat Huittinen ja Riski, jotka jättivät Karnisto-Toivosen kanssa huhtikuussa eriävän mielipiteensä päätökseen, jolla Mattila valittiin. He olisivat halunneet virkaan sitä vt:nä hoitaneen kaupunginlakimies Jari Niemelän.

Saloon hakiessaan Mattila oli Laitilan sosiaali- ja terveysjohtaja. Laitilassa hänelle on jo valittu seuraaja.

Salossa on tällä valtuustokaudella työskennellyt jo kaksi tilapäistä valiokuntaa.
Toinen niistä arvioi tarkastuslautakunnan toimintaa. Työn aikana ja sen seurauksena lautakunnan kokoonpanoon tuli muutoksia.

Toinen tilapäinen valiokunta selvitti silloisen vt. apulaiskaupunginjohtaja Jari Niemelän luottamusta. Niemelä sai varoituksen viranhoitoon liittyvien velvollisuuksien laiminlyönnistä.

Kuntalain mukaan tilapäinen valiokunta voidaan asettaa valmistelemaan esimerkiksi luottamushenkilöiden tai kunnanjohtajan irtisanomista tai muihin tehtäviin siirtämistä.
Valiokunta voidaan asettaa myös lausunnon antamista ja hallinnon tarkastamista varten.

Valtuusto päättää paitsi tilapäisen valiokunnan asettamisesta myös sen jäsenmäärästä ja henkilövalinnoista. Valiokunnan jäsenten on oltava valtuutettuja tai varavaltuutettuja.
Valtuustossa esitys tilapäisen valiokunnan perustamisesta vaatii taakseen vähintään neljäsosan valtuutetuista. Perustamispäätökseen vaaditaan valtuuston enemmistö.

 

 

Karnisto-Toivonen: Asia hoidettava mahdollisimman nopeasti

Salon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saija Karnisto-Toivonen (sd.) haluaa, että aloite tilapäisen valiokunnan perustamisesta hoidetaan päiväjärjestyksestä pikaisesti.

– Jos aloite tehdään maanantaina valtuustossa, kaupunginhallituksen on valmisteltava esityksensä kaupunginvaltuustolle mahdollisimman nopeasti, ja valtuusto voidaan kutsua ylimääräiseenkokoukseen käsittelemään hallituksen esitystä.

– Minun tietojeni mukaan aloitteen takana ei ole juuri muita kuin kokoomuksen valtuustoryhmä, Karnisto-Toivonen sanoo.

 

(Juttuun on lisätty kaupunginhallituksen puheenjohtajan kommentti 20.11.2020 klo 15.10. Tietoa tilapäisestä valiokunnasta on lisätty klo 16.25.)

 

Lue myös:

Salon kaupunginhallituksen enemmistö haluaa Jussi Mattilasta eroon – Mattila ihmettelee ”härskiä poliittista peliä”

19 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Marco
1 vuosi sitten

Kyllä tämä roiskevesikorvauskin pitäisi vielä käsitellä ja harkita jonkun erottamista.

peltari
1 vuosi sitten
Reply to  Marco

Tämä roiskevesi juttu voidaan lopettaa sen naurettavuuden takia. Mattilan kohdalla voidaan hyvin seurata menneitä! Tästä hyvä kirjoitus Marjatta Halkilahdelta SSS 21.11. Salon kaupunginhallituksen toiminta ala arvoista. Hyvä veto Saija Karnisto-Toivoselta vetäytyä kokouksesta viime tilasta ja ojentaa uuden käsittelämän listan vara henkilölle. Haisee koko touhu.

Ajattelija
1 vuosi sitten

Perusteena liian isot saappaat!

Allan
1 vuosi sitten

Onko Mattilaa jotenkin ohjattu virkatehtävien hoidossa kaupunginhallituksen toimesta? Ohjauksella tarkoitetaan sitä, että kaupunginhallitus on todennut jotain parannettavaa Mattilan työskentelyssä.

Onko ohjauksesta dokumentit? Onko ohjausta antanut lautakunta tai jokin esimiesasemassa oleva viranhaltija? Onko tästä ohjauksesta dokumentit?

Yleisperiaate on, että viranhaltijalla on oltava mahdollisuus parantaa työskentelyään. Tämä yleisperiaate koskee myös koeajalla olevaa viranhaltijaa.

Perustelut olisi pitänyt olla kirjattuna ylös, ennen kuin esittelijä esitteli kyseistä asiaa kaupunginhallituksen kokouksessa. Jos niitä ei ollut kirjattuna, ei esittelijä olisi edes saanut tehdä esitystä.

Ohjaukseksi ei lasketa sitä, jos jotkut yksittäiset poliitikot käyvät lobbaamassa oman puolueensa ajatuksia siitä, miten asioita tulisi hoitaa.

Ajattelija
1 vuosi sitten
Reply to  Allan

Tässäpä hyvin tiivistetysti koko asian ydin

Äänestäjä
1 vuosi sitten
Reply to  Ajattelija

Samaa mieltä. Mielipiteiden sijaan vaadittava esittelijältä näyttöä dokumenteista ja niiden asiallisuudesta.

Allan
1 vuosi sitten

”Perusteluna oli, että Mattila ”ei näkemyksemme mukaan sovellu tehtävään”.”

Onko tätäkin asiaa läpikäyty viranhaltijan kanssa, ennen kuin esitys tehtiin kaupunginhallitukselle?
(Kaupunginhallitus, lautakunta, Mattilan esimies?)
Löytyykö siitä dokumentit?

Oliko mahdollisuus parantaa toimintaa?

pertti
1 vuosi sitten

Hieno asia kun valtuustolta riittää ryhtiä ottaa valta itselleen missä sen kuuluu ollakkin.

Eemeli
1 vuosi sitten
Reply to  pertti

Kyllä haiskahtaa vahvasti puoluepelleilyltä tuo yritys erottaa Mattila. Hyvä, että valtuusto käsittelee.

Meinaan vaan
1 vuosi sitten
Reply to  Eemeli

Taitaapi yksi puolue olla tämän epätoivoisen hankkeen takana, voi voi.

Anne
1 vuosi sitten
Reply to  Eemeli

Mutta löytyykö valtuustolta selkärankaa ja vastuun kantoa katkaista tämä ikävä ja häikäilemätön peli. Nyt sitä mitataan.

Olli P
1 vuosi sitten
Reply to  Anne

Ei löydy.

Vie koko käden
1 vuosi sitten
Reply to  Eemeli

Virkamiehen esitys = virkamiehistä joku ottanut herneen nenään, kokee oman asemansa uhatuksi, tehnyt tai teettänyt siksi tämän esityksen. Tarkoittaa, että Mattila on todella parempi, kuin esityksen takana olevat. Pitäkää kiinni näistä Mattilan kaltaisista hyvistä työntekijöistä. Se on Salon ja työilmapiirin etu. Älkää kannustako kiusaamiskulttuuria.

muurlalainen
1 vuosi sitten

Trumbismi on tarttunut meidän kaupunginhallitukseen. Salon paikallispoliitikot on muutenkin ollut kiitettävästi lehdistön uutisissa antamassa ilmaismainontaa. Nyt kun vielä joku kertoisi mikä on kaiken perimmäinen syy Mattilan erottamiseen. Tällainen riitely helpottaa monelle kevään kuntavaalien ehdokkaan valintaa. Usealle tulee eteen jopa puolueen vaihto. Nyt vain pitäisi kunnanhallituksen jäsenten kertoa mihin kokemukseen perustuu heidän viisaat valintansa. Paras ehdotus olisi kaupunginhallitukselta toivomus että liitytään Turkuun, loppuisi samalla pykälien pyöritys esim. lietemaksuista.

Jahas
1 vuosi sitten

Vaalit lähestyy ja kokoomus koittaa nostaa suosiotaan.

Allan
1 vuosi sitten

Minulle ei oikein avaudu tuo vasemmistoliiton, vihreiden, demarien ja keskustan käsitys tuosta oikeusvaltio periaatteesta näin kuntatasolla.
Onko se nyt oikeasti tällaista?

Minulla on sellainen käsitys Suomesta oikeusvaltiona, että kaikilla tasoilla noudatetaan tarkkaan oikeudenmukaisuuden ja laillisuuden periaatteita.

Emme tosin tiedä onko tässä Mattilan tapauksessa ohjattu Mattilan toimintaa virassa, siten kuin se kuuluu tehdä.
Jos kuitenkin olisi toimittu alusta asti reilusti olisi siitä kyllä kyetty kaupunginhallitukseen tehdyssä esityksessä viittaamaan.

Vaalikiimaa
1 vuosi sitten

Jos kokoomus on olevinaan huolissaan Salon maineesta, mitä tämä sille tekee? Varmasti isompiin otsikoihin nousee ja lokaa Salon mainetta enemmän. Melkoista kaksinaismoralismia.

keijo.k
1 vuosi sitten

Onko tässä nyt kyseessä testamentin laadinta ensi kevään jälkeen valituille poliittisille luottamushenkilöille, nykyiset toivottavasti poissa sen edunsaajista .

Itse aiheutettu ongelma
1 vuosi sitten

Pitäisi varmaan muistaa nämä kannanotot ja mennä äänestämään ja olla äänestämättä ao henkilöitä, joiden toimintaan on tyytymätön, seuraavissa kunnallisvaaleissa. Mutta lyönpä vetoa, että samat naamat äänestetään jälkeen ja seuraavat vuodet taas taivastellaan heidän touhujaan.