Seurakuntakoteja myyntiin

0
Salon seurakunta suunnittelee muun muassa Mahlakankareen seurakuntakodin myyntiä.

Kunnilla ja seurakunnilla on yhteinen ongelma kiinteistöjensä kanssa: niitä on liikaa. Vähällä käytöllä olevat tai kokonaan käyttämättömät rakennukset sijaitsevat usein taajamissa keskeisillä paikoilla ja ovat asukkaiden silmätikkuina.

Lämpö täytyy pitää päällä, ja rakennuksista ja pihoista pitää huolehtia, vaikka muuta toimintaa ei olisikaan.

Tilat on aikoinaan rakennettu tai ostettu tiettyyn, välttämättömään tarpeeseen. Kun tarpeet ajan myötä muuttuvat, kiinteistöistä voi tulla isokin ongelma, josta on vaikea päästä eroon.

Harvalla kansalaisella tai yrityksellä on nykyään luontevaa käyttöä rakennukselle, joka vielä viime vuosituhannella palveli hyvin leirikeskuksena tai kyläkouluna.

Harvoin tällaisista kiinteistöistä saa kovin suuria summia, eikä sellaisia odotetakaan. Tämän tietävät myös tarjouksia tekevät ostajat.

Salon kaupunki ja kaupungin omistama vuokrataloyhtiö ovat viime vuosien aikana myyneet muun muassa Nivaron talon kaupungin keskustasta, Rantasalon merenrantakiinteistön Kemiönsaaressa sekä kokonaisia rivitaloja.

Kaupunginjohtajan ensi vuoden talousarvioesityksen mukaan kaupunki jatkaa tarpeettomaksi käyneiden kiinteistöjen, rakennusten ja asuntojen myyntiä.

Myös Salon seurakunta on myynyt kiinteistöjä. Viimeksi kirkkovaltuusto keskusteli pitkästä kaupattavien ja säilytettävien kiinteistöjen listasta. Kirkot, kellotapulit ja kappelit aiotaan pitää, mutta esimerkiksi kolmesta seurakuntakodista voidaan luopua. Päätöksiä ei vielä tehty.

Seurakunnalla on myös kaupungin keskustassa kerrostalo, jonka huoneistoja se ei enää tarvitse, kun uusi seurakuntatalo valmistuu.

Julkisessa käytössä olleiden rakennusten tulevaisuus kiinnostaa asukkaita, ja niistä luopuminen nostattaa välillä suuriakin tunteita.

Pappilat ja vastaavat asuinrakennukset ovat helpompia tapauksia, mutta esimerkiksi seurakuntakodin uusiokäyttö herättää varmasti suurempaa kiinnostusta kuin naapuruston asuntokaupat yleensä.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments