Sohvaperunoiden itsenäisyyspäivä

0

Tasavallan presidentin kanslia tiedotti tällä viikolla, että Suomen itsenäisyyspäivää juhlistetaan tänä vuonna uudella tavalla toisin kuin aikaisempina vuosina, jolloin sitä on juhlistettu samalla tavalla niin kuin toivottavasti taas tulevinakin vuosina.

Presidentti kuvasi tunnelman välittämistä poikkeusoloissa näin: katsotaan Suomea silmiin.

Hienosti sanottu, ei siinä mitään, mutta jotain tutunkin tuntuista tuossa on.

Joka ilta miljoonat suomalaiset katsovat televisiota kotisohvallaan – mutta mitä jos televisio katselisikin meitä: mitä se näkisi? Tällä tavalla juonnetaan sisään lineaarisen television perjantai-iltojen ilo Sohvaperunat.

Joka itsenäisyyspäivänä miljoonat suomalaiset katsovat itsenäisyyspäivän vastaanottoa – mutta mitä jos juhlijat katselisivatkin meitä: mitä he näkisivät?

Yle lähettää suorana Itsenäisyyteni biisi -sarjan juhlakonsertin, jossa laulaa Diandra, Y-sukupolven iso D. Kaartin soittokunta säestää, ja Ylioppilaskunnan Laulajat (yhteensä neljä ällää, viisi aata ja kaksi iitä) hoitelevat stemmat kohdilleen.

Mainosrahoitteisen kanavan Vain itsenäisyyttä -juhlalähetyksessä taiteilijat vaihtavat kappaleita päikseen. Finlanders esittää Finlandian, ja Sibeliuksen perikunta esittää laskun.

Finlandia soi Edvin Laineen Tuntemattoman sotilaan alussa. Vapaassa maassa ihmistä ei voi pakottaa, joten jokainen saa katsoa Laineen, Rauni Mollbergin ja Aku Louhimiehen filmatisoinnit Väinö Linnan romaanista vapaavalintaisessa järjestyksessä.

Niissä katsotaan Suomea silmiin ja niin kutsuttua naapuria silmien väliin.

Jos haluaa kuulla elokuvan alussa Jean Sibeliuksen Finlandian, Laineen Tuntemattomalle on hyvä vaihtoehto Mika Kaurismäen Arvottomat, joka on arvokas teos. Siinä suositaan kotimaan matkailua.

Vapaus tosin löytyy Pariisista, jossa on parhaillaan ulkonaliikkumiskielto.

Itsenäisyyspäivän aluelähetyksissä valtiollisen mediayhtiön kanavilla on esillä koko Suomi.

Pääkaupunkiseudun sohvaperunoille kerrotaan, että koronaepidemia on leviämisvaiheessa, eikä Helsingin kokoomuslainen pormestari Jan Vapaavuori halua jatkaa tehtävässään.

Varsinais-Suomessa kiihtymisvaihetta kiihdytetään kohti leviämisvaihetta, ja Turun sosiaalidemokraatit esittävät pormestariksi varmuuden vuoksi Aki Lindéniä, sillä hän on lääkäri.

Tarkemmassa tarkastelussa huomataan, että Turussa leviämisvaihe koskee koronaa ja Salossa kunnallista päätöksentekoa. Ensilumikin ehti jo käydä maassa, mutta vieläkään tiedetä, pitääkö salolaisessa sote-uudistuksessa talveen varustautua liian suurilla saappailla vai liian pienellä pipolla.