Somerolle uusi palvelutalo vuonna 2022 – Tervaskanto mahdollisesti purkuun

0
Uusi palvelutalo tulee Someron terveyskeskuksen pitkän siiven tuntumaan. Taustalla oikealla kolmikerroksinen Tervaskanto, jonka uusi talo korvaa. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Someron kaupunki valmistautuu uuden vanhusten palvelutalon tarjouskilpailuun. Kaupungin tavoitteena on löytää 60-paikkaiselle palvelutalolle ulkopuolinen rakentaja siten, että talo olisi valmis vuonna 2022. Rakentamaan on määrä päästä ensi vuoden aikana.

Kyseessä on samankokoinen talo, joka Mehiläisen piti rakentaa Somerolle.

– Uudet paikat tehdään muunneltaviksi siten, että tehostetun palveluasumiseksi lisäksi ne käyvät kevyempään hoivaan, Someron kaupunginjohtaja Sami Suikkanen huomauttaa.

Uuden palvelutalon myötä Someron kaupungilla olisi käytössään noin 176 tehostetun palveluasumisen paikkaa. Kaupungin arvion mukaan tämän pitäisi riittää pitkälle tulevaisuuteen, sillä yli 75-vuotiaiden määrään perustuvan arvion mukaan vuonna 2040 Somerolla tarvittaisiin 173 tehostetun palveluasumisen paikkaa.

Uusi talo nostaa Someron kaupungin hoivapaikkojen määrää noin 15 paikalla, sillä uuden talon myötä Tervaskannon palvelutalo jää pois käytöstä. Tuleva palvelutalo on samankokoinen kuin Tervaskanto, mutta Tervaskannon alakerta on tällä hetkellä poissa käytöstä sisäilmaongelmien vuoksi.

Kaupungin ja Mehiläisen sopimukseen kuului aiemmin uuden palvelutalon lisäksi se, että Mehiläinen etsii Tervaskannolle muuta käyttöä. Suikkanen sanoo, että kaupungilla ei ole tällä hetkellä näköpiirissä toimintaa, joka sopisi Tervaskantoon.

– Koetamme vielä miettiä, löytyisikö Tervaskantoon jotain toimintaa. Ellei järkevää toimintaa löydy, rakennus puretaan, Suikkanen huomauttaa.

Someron kaupunki on käynyt viime kuukausina uudesta palvelutalosta alustavia keskusteluja useamman rakennuttajan kanssa.

– Keskustelujen perusteella uskomme siihen, että kiinnostuneita rakentajia löytyy, Suikkanen kertoo.

Kaupunki tulee kaavailujen mukaan tekemään talosta 20 vuoden vuokrasopimuksen. Suikkanen muistuttaa, että kaupunki joutuu vuokrahinnassa maksamaan rakentajalle myös tuottoa.

– Tässä tilanteessa kaupungin ei ole kuitenkaan järkevää ottaa velkaa ja rakentaa taloa itse, kun sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottaminen on siirtymässä lähivuosina maakunnille.

Rakennuksen käyttö- ja ylläpitokustannuksista kaupunki vastaa itse. Kaupunki tulee myös itse pyörittämään palvelutalon toimintaa.