Someron kirkko remonttiin ensi vuonna – tiiliverhoilua uusitaan ja peltikatto pinnoitetaan

0
Someron kirkon tiiliverhous odottaa kunnostusta, sillä tornista ja seinistä tippuu tiilenosia. Samalla kirkon peltikatto pinnoitetaan ja tornin kuparikatto uusitaan. Kuva: SSS/Päivi Malin-Perho

Someron seurakunta on valmis aloittamaan ensi vuonna Someron kirkon korjaustyöt. Kirkkoneuvosto esittää ensi vuoden talousarvioehdotuksessa kirkon remonttiin 600 000 euroa.

Seurakunnan talouspäällikkö Kirsi Parviainen huomauttaa, että summa on arvio, sillä lopulliset kustannukset selviävät vasta hankkeen edetessä. Myös tarkka aikataulu on toistaiseksi avoin.

– Työt joudutaan mahdollisesti jakamaan kahdelle vuodelle, mutta työt on tarkoitus saada ensi vuonna alkuun, Parviainen toteaa.

Someron kirkossa uusitaan kirkon ulkoverhousta, sillä seinistä ja kirkon tornista on tippunut tiilenosia. Lisäksi kirkon peltikatto pinnoitetaan ja kirkon tornin kuparikatto uusitaan. Vanhan historiallisen rakennuksen korjaaminen on tarkkaa työtä, joten se vie oman aikansa.

– Muun muassa tiiliverhouksen uusimiseen käytetään käsintehtyjä tiiliä, jotka teetetään kirkkoa varten, Parviainen sanoo.

Someron seurakunta on pitänyt isoista investoinneista viime vuosina taukoa ja varautunut näin Someron kirkon remonttiin. Ensi vuonna ehostetaan kirkon lisäksi Somerniemen seurakuntataloa 60 000 eurolla. Rahalla uusitaan talon ikkunat ja ulkoverhousta. Työt piti tehdä jo tänä vuonna, mutta vesivahinko muutti suunnitelmat.

Kirkkovaltuuston hyväksyttäväksi menevän talousarvion mukaan seurakunnan tulot riittävät ensi vuonna toiminnan menoihin, sillä ehdotuksen vuosikate on runsaat 10 000 euroa plussalla. Tulos näyttää poistojen jälkeen noin 100 000 euron alijäämää.

Parviainen kuvaa seurakunnan taloutta tällä hetkellä vakaaksi, sillä viime vuosien säästöt ovat purreet. Seurakunta on vähentänyt muun muassa työntekijöiden määrää. Ensi vuonna on jäämässä tyhjäksi seurakuntasihteerin virka eläköitymisen myötä, eikä sitä enää täytetä.

– Liitymme ensi vuonna Turun alueelliseen keskusrekisteriin, joten virkatodistusten käsittely, sukuselvitykset ja kirkollisten toimitusten rekisteröinti siirtyy sinne. Tämän myötä henkilökunnan tarve virastossa vähenee, Parviainen huomauttaa.

Muutos tulee näkymään myös kirkkoherranviraston aukioloajoissa.

– Viraston aukioloaikoja supistetaan, koska niin moni tehtävä siirtyy Turkuun.

Seurakunnan henkilöstökuluja nostaa ensi vuonna jonkin verran vapaaehtoistyön ohjaajan työsuhteen muuttuminen kokoaikaiseksi.