Taalintehtaan bitcoin-yrittäjälle tuomio törkeästä veropetoksesta

0
Taalintehtaan satama-allas tulee muuttumaan melkoisesti jo tulevaksi kesäksi.

Taalintehtaalla bitcoin-louhimoa pyörittänyt mies on tuomittu kahden vuoden ehdolliseen vankeuteen törkeästä veropetoksesta. Tuomio annettiin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

Mies jätti ilmoittamatta verottajalle pääomatulojaan yhteensä liki 1,8 miljoonan euron edestä. Näin hän välttyi maksamasta veroja runsaat 560 000 euroa verovuosilta 2013 ja 2014.

Tulot kertyivät muun muassa virtuaalivaluutta bitcoinin myymisestä sekä miehen yrityksen osakkeiden luovutuksesta syntyneestä voitosta, minkä hän jätti ilmoittamatta verottajalle. Luovutusvoitoksi on arvioitu runsaat 820 000 euroa.

Mies myös esimerkiksi lainasi bitcoineja omalle yritykselleen, jolloin takaisinmaksuista kertyi luovutusvoittoa runsaat 483 000 euroa.

Oikeudessa yrittäjä myönsi syytteessä mainitut euromäärät oikeiksi pääomatulojen ja verojen osalta. Miehen mukaan hänen aikomuksenaan on ollut maksaa verot eikä vältellä maksuja.

Mies kertoi perustaneensa kesällä 2013 yrityksen, jonka liikevaihto oli kahden ensimmäisen viikon aikana satoja tuhansia euroja. Miehen omat ja yrityksen varat olivat menneet sekaisin, koska hän oli joutunut käyttämään omia tilejään bitcoinien muuttamiseen euroiksi.

Miehen yrityksen liiketoiminta kymmenkertaistui tämän kertoman mukaan noin puolessa vuodessa. Yrityksen käyttämän kirjanpitotoimiston pätevyys ei ollut riittänyt, joten tehtävä oli annettu suuremmalle yritykselle.

Kirjanpitotoimiston vaihto ei kuitenkaan auttanut, vaan bitcoin-kauppoihin liittyvän kirjanpidon erityispiirteet eivät miehen mukaan olleet toimistolla hallussa. Uusi toimisto luopui toimeksiannosta loppuvuodesta 2014, ja tehtävään tuli jälleen uusi yritys.

Oikeus ei pitänyt uskottavana miehen väitettä siitä, että hän ei olisi tiliotteeltaan voinut erottaa omia ja yritystoimintaan liittyviä tuloja. Oikeuden mielestä bitcoinien arvonmääritykseen liittyvät vaikeudet eivät ole olennaisia rikosasian arvioinnissa.

”Olennaista sen sijaan on, että (miehen) on täytynyt tietää, mitkä hänen tililleen tulleet suoritukset ovat olleet hänen omia tulojaan ja mitkä yritykselle kuuluvia tuloja. (Mies) on ollut tietoinen siitä, että tulot tulee ilmoittaa verottajalle. – – Joka tapauksessa verovelvollinen tulkitsee verotusta koskevia sääntöjä omalla vastuullaan”, oikeus toteaa.

Miehen yhtiöille tehtiin verotarkastus vuonna 2015, ja häntä kehotettiin sen yhteydessä ja useasti jälkikäteen ilmoittamaan verottajalle kaikki tulonsa vuosilta 2013–15.

Mies toimitti tiedot verottajalle lopulta vuonna 2016, ja hän on sittemmin maksanut verot. Oikeuden mukaan se ei kuitenkaan poista verojen ilmoittamatta jättämisen moitittavuutta. Veropetoksella tavoitellun hyödyn määrä on ollut oikeuden mielestä huomattava.

Syyttäjä vaati miehelle alun perin yli kahden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Oikeus otti tuomiota määrätessään lieventävänä perusteena huomioon, että mies pyrki auttamaan asiann selvittämistä. Mies oli lopulta maksanut veroja enemmän kuin mitä hänen jälkikäteen katsottuna olisi tarvinnut.

Hän myös saapui asuinpaikastaan ulkomailta vapaaehtoisesti Suomeen selvittämään asiaa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Louhinnassa mukana ukrainalaisyritys

FNSteelin tilojen muuttaminen palvelinkeskukseksi etenee, uutisoi Salon Seudun Sanomat huhtikuussa 2014. Hankkeen puuhamiehenä toiminut yrittäjä vahvisti, että lakimiehet kävivät neuvotteluja tyhjilleen jääneen kiinteistön käytöstä. FNSteelin tarina oli päättynyt aiemmin konkurssiin.

Tuolloisessa jutussa ei bitcoinien louhinnasta vielä puhuttu, vaikka vahvistamattomia huhuja asiasta liikkuikin.

Kun louhinta vuokratussa kiinteistössä alkoi, se kiinnosti valtakunnallisia tiedotusvälineitä. Jo seuraavan vuoden tammikuussa Helsingin Sanomat kertoi, miten ”bitcoin valloittaa pientä Kemiönsaarta.” Keväällä saarella sijaitseva koulu jakoi stipendejä bitcoineina, ja kesällä 2015 SSS seurasi, miten Kemiön keskustan Lalla Vinde -kahvilassa pystyi maksamaan kahvit bitcoineina.

Jutussa mainittiin, että bitcoin-louhimo oli suljettu samana keväänä ”kustannussyiden ja suhteessa muihin maihin kalliiin sähkön takia.”

Tutkivaan journalismiin erikoistunut Long Play -verkkojulkaisu teki vuonna 2018 Taalintehtaan bitcoineista laajan reportaasin. Sen mukaan taalintehtaalaisyrittäjän yhteistyökumppanina toimi bitcoin-hankkeen alkuvuosista lähtien ukrainalaistaustainen Bitfury-yhtiö, joka myöhemmin muutti Hollantiin.

Long Playn (LP) tietojen mukaan Bitfuryn oli tarkoitus ostaa koko tehdasalue kartanoineen, konttoreineen ja maa-alueineen. Koska bitcoinin louhimiseen tarvittiin runsaasti sähköä, Taalintehtaalla haaveiltiin alkuperäisen 20-megawattisen muuntajan korvaamisesta 50-megawattisella. Sen teho olisi LP:n mukaan tehnyt Taalintehtaasta maailman suurimman bitcoin-louhimon.

Louhinnan lopetti LP:n mukaan useat syyt: vanha kiinteistö oli huonokuntoinen ja remontin tarpeessa, Caruna valmisteli sähkönsiirron hintojen nostoa, muita vuokralaisia suuriin tiloihin ei tullutkaan. Kun Helsingin Sanomat uutisoi bitcoinien valloituksesta, louhinta oli jo LP:n tietojen mukaan käytännössä päättymässä.

Taalintehtaalaisyrittäjä puolestaan oli myynyt firmansa Bitfury-yhtiölle jo lokakuussa 2014, selviää Varsinais-Suomen käräjäoikeuden tuomiosta. Mies muutti sittemmin pois Suomesta.

Lähteet: Salon Seudun Sanomat 23.4.2014 ja 23.8.2015, Helsingin Sanomat 27.1.2015, Long Play #64: Missä louhimme kerran