”Tärkeä osa koko Someron identiteettiä” – ympäristölautakunta korostaa urheilukentän nykyisen katsomon arvoa

3
Someron urheilukentän katsomon suojeluhakemukseen saadaan elyn kanta näillä näkymin vasta ensi vuoden puolella. Taustalla Solu, johon on kaavailtu kentän puku- ja pesutiloja. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Someron ympäristölautakunta katsoo, että urheilukentän nykyinen katsomo tulisi säilyttää. Lautakunnan enemmistön mukaan vuonna 1955 rakennettu katsomo on tärkeä osa urheilukenttäalueen ja koko Someron identiteettiä.

Ympäristölautakunta otti kantaa katsomon arvoon antaessaan lausuntoa elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle tehtyyn katsomon suojeluesitykseen. Lautakunta ei pidä katsomon suojelua tarpeellisena, mutta pitää tarpeellisena sen säilyttämistä ja korjaamista.

Lautakunnan päätös syntyi äänestyksen jälkeen luvuin 3–5. Kokoomuksen, SDP:n ja vihreiden edustajat olivat voittaneen ehdotuksen kannalla. Keskustan jäsenet kannattivat lautakunnan esittelijän maankäyttöinsinööri Jyrki Virtasen ehdotusta.

Voittaneen esityksen teki kokoomuksen Anne Teräväinen. Lausunnossa huomautetaan, että katsomo on hieno esimerkki sodanjälkeisestä liikuntapaikkarakentamisesta. Samalla todetaan, että katsomo on edelleen tarkoituksenmukainen, viihtyisä ja yhteisöllinen. Myöskään sen toiminnallisuus ei ole vanhentunut.

Ympäristölautakunnan mukaan urheilukenttäalueen rakennuskannan uudelleenarviointi on järkevää, koska alueen kaava on jo lähes kymmenen vuotta vanha.

Jyrki Virtanen katsoi omassa esityksessään, että nykyistä asemakaavaa valmisteltaessa urheilukentän alueella ei ole todettu olevan rakennetun ympäristön ja rakennuskulttuurin kannalta merkittäviä arvoja. Myöskään aikaisemmissa kaavoitusvaiheissa ei ole Virtasen mukaan esitetty mitään sellaista, mikä tukisi katsomon suojelua.

– Aluetta on käsitelty viranomaisneuvotteluissa vuonna 2007, jolloin paikalla oli myös kaksi maakuntamuseon edustajaa. Silloin ei ole nähty tarvetta katsomon suojelulle, Virtanen toteaa.

Urheilukentän alueen asemakaava on hyväksytty vuonna 2011.

– Kaava on käsitelty nykyisen lainsäädännön mukaan ja se on keskustan asemakaavoista uusimmasta päästä, Virtanen huomauttaa.

Ympäristölautakunnan puheenjohtaja Mikko Virtanen (kesk.) jätti lautakunnan päätökseen eriävän mielipiteen. Virtanen toteaa ymmärtäneensä monelta taholta, että katsomon rakenteissa on vakavia puutteita ja ongelmia. Virtanen huomauttaa, että on puhuttu jopa turvallisuusriskistä.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Hah hah
1 kuukausi sitten

Siis oikeastiko? Nyt loppuivat sanat.

Oikeasti?
1 kuukausi sitten

Politiittisessa pelissä kaikki on näköjään mahdollista, kun ajetaan omaa etua. Vuosikymmeniä Somerolla asuneena ei olisi tullut mieleenkään. Eipä ole tainnut kyllä tulla muillekaan ennenkuin tämä nykyinen show alkoi.

Uskomatonta
1 kuukausi sitten

Kuuluu Someron identiteettiin, niin kuuluuhan sinne tietysti se 1940-luvun valtuustosalikin ja kaupungintalo vai antiikin aikainen terveyskeskus.
Olisikohan aika tulla 2020-luvulle sieltä 1800-luvulta?