Trump on kopio oikeiston unelmista

0

JANNE HEIKKINEN. Kaunopuheisuudessa presidentti Donald J. Trumpilta ei kannata ottaa oppia, mutta historiattomuuden synnistä häntä ei saa kiinni.

Trump tunnetaan puheistaan. Make America great again, America first, kuivatkaa suo, rakentakaa muuri tai unohdettu enemmistö -kaltaiset lentävät lauseet ovat tulleet tutuiksi 2016 vaalikampanjasta lähtien.

Moni uskoo niiden syntyneen presidentin lähipiirin populistikerhon illanistujaisissa. Osa kiteytyksistä on kuitenkin myyty kansalaisille jo ennen Trumpin syntymää.

Ensimmäisen kerran Trump hahmotteli presidenttiehdokkuutta 1980-luvun lopulla. Vuosikymmeniä tavoite takoi takaraivossa jättämättä rauhaan. Valkoinen talo päämääränään Trump haki 2012 patentin Make America great again -lauseelle.

Viesti oli Trumpin potentiaalisille kannattajille tuttu vuosikymmenten takaa, jolloin Reagan oli toistellut vastaavaa tiellään valkoiseen taloon.

Yhä useammin Trumpin vaalitilaisuuksissa Amerikan suureksi tekemisen ohella vaadittiin myös Amerikan etujen ensisijaisuutta. Amerikka ensin -slogan pulpahti julkisuuteen jo ensimmäisen maailmansodan jälkeen, jolloin oikeistolainen America first -komitea pyrki pitämään USA:n sivussa Euroopan asioista.

Valtapuolueiden ulkopuolisena presidenttiyttä 2000 vaaleissa tavoitellut Patrick Buchanan oli ensimmäinen suosittu poliitikko, joka ehdotti meksikolaisten invaasion suitsimista muurilla. Tosin hän puhui merimuurista.

Buchanan oli Trumpin kaltainen kopioija, sillä muuria oli ehdotettu 1920-luvulla rannikolta rannikolle. Tavoitteena oli katolilaisten maahantulon estäminen.

Richard Nixon puolestaan esiintyi vaalikampanjassaan sydänmaiden hiljaisen enemmistön puolestapuhujana. Taktiikka toi ruostevyöhykkeen ja kristillisen oikeiston ääniä.

Parivuosikymmentä myöhemmin texasilainen miljardööri Ross Perot nappasi lähes viidesosan äänistä vaatimalla verojen ja valtion byrokratian alasajoa sekä Yhdysvaltojen eristäytymistä maailmanpolitiikasta. Trump on toteuttanut presidenttinä Perotin ohjelmaa.

Trumpin presidenttikausi on ollut arvoliberaalien neljän vuoden poliittinen painajainen. Unettomille öille ei näy loppua, sillä vaikka presidentti vaihtuu, Trump pysyy. Samalla hänestä tulee yhä useamman konservatiivin päänsärky.

Valkoisen työväenluokan toivo istuu republikaanien sylissä kuin sokastaan irtirepäisty kranaatti. Jäämällä puolueeseen Trump repii sen kahtia. Oman puolueen perustaminen rapauttaisi republikaanien kannatuksen.

Valtaansa takertuvan presidentin suunnitelma tulevasta konkretisoitui pojan twiitissä. Huhuiltuaan turhaan puolueen johtoa isänsä tueksi heitti Eric Trump nettiin uhkauksen ”Tätä eivät äänestäjämme unohda ikinä”.

Narsistille Amerikka ensin tarkoittaa Trump ensin. Kun isä aikanaan jättää kehän, jatkaa jälkipolvi urhoollisesti taistelua unohdetun kansan puolesta.

Kirjoittaja on helsinkiläinen historian opettaja.

Kirjoituksen innoittajina ovat toimineet kirjat Rooseveltista Trumpiin ja Sydänmaiden kapina.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments