Uudenmaan raja alkaa taas sulkeutua – varsinaissuomalaisten ei pidä ylittää rajaa ilman painavaa syytä

8
Varsinais-Suomen Uuttamaata parempi koronatilanne pyritään säilyttämään kieltämällä turha matkustelu Uudellemaalle.

Uudellemaalle ei pidä matkustaa ilman painavaa syytä. Näin linjasi torstaina Varsinais-Suomen koronapandemiaryhmä, joka suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista maakunnan rajan yli. Saman tien voimaan tullut suositus perustuu Uudenmaan nopeasti heikkenevään koronatilanteeseen.

– Riski koronapandemian kiihtymisestä myös Varsinais-Suomessa on suuri. Olemme yhteisellä asialla ja siksi tiukennamme suosituksia nyt viipymättä, jotta epidemia ei lehahtaisi entistä pahemmaksi, kertoo pandemiaryhmän puheenjohtaja, Tyksin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä koronaryhmän tiedotteessa.

Varsinais-Suomen koronapandemiaryhmä keskusteli välittömistä toimista epidemian leviämisen ehkäisemiseksi torstaina 26. marraskuuta. Ryhmä korostaa, että turvaväleistä ja maskin käytöstä on huolehdittava tarkasti kaikissa tilanteissa. Myös testeihin on hakeuduttava herkästi.

– Tiukempiin rajoituksiin joudutaan turvautumaan, jos voimassa olevia suosituksia ei nyt oteta vakavasti.

Samaan syssyyn koronaryhmä suositti jättämään tauolle myös muista maakunnista osallistujia vetävät urheilutapahtumat.

Varsinais-Suomessa koronapandemian trendi on nyt erilainen kuin Uudellamaalla. Maakunnan suurimmat koronamäärät on diagnosoitu Turussa, jossa sielläkin tapausmäärät ovat viime päivinä laskeneet jonkin verran.

Koronanäytteitä on tällä viikolla otettu Varsinais-Suomessa noin kymmenen prosenttia enemmän kuin edellisinä viikkoina.

– Onneksi useimmat ihmiset tulevat koronatesteihin jo lievistä ja epätyypillisistäkin oireista kuten päänsärystä tai vatsakivusta. Testiin pitääkin hakeutua viipymättä, jotta altistumiset pysyisivät minimissään. Perusohjeet riittävistä etäisyyksistä, hyvästä käsihygieniasta ja maskien käytöstä pätevät edelleen, Tyksin sairaalahygieniayksikön infektiolääkäri Harri Marttila muistuttaa.

Pandemiaryhmä suosittelee lisäksi, että kaikki työnantajat harkitsevat uudelleen mahdollisuudet siirtyä vielä nykyistä laajemmin etätyöskentelyyn.

Koronapandemiaryhmä arvioi tilanteen uudelleen viimeistään ensi viikon tiistaina 1. joulukuuta.

8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Satu
1 kuukausi sitten

Uusmaalaiset pysykööt myös rajan takana, eikä tulla varsinaissuomalaisia lisää tartuttamaan. Nyt on hyvä aika valmistautua pienimuotoiseen jouluun, ja jätetään matkustelut väliin.

Vietetään kerrankin rauhallinen, kiireetön ja ehkä erilainen juhla kuin normisti.

Maija
1 kuukausi sitten
Reply to  Satu

Ei voi pysyä. Siellä on valitettavasti pakko käydä. Töissä.
Olisi kiva jos myös salolaisissa kaupoissa ym asioidessa tajuttaisiin että kaikki eivät voi vaan pysyä poissa Uudeltamaalta, vaan saattavat tuoda tahattomasti tautia oireettomina.
Eli käyttäkää maskia. Joka paikassa missä asioitte. Vaikka kuinka tekisi mieli olla ilman.
Tätä pöpöä riittää pitkälle ensi vuoteen ja jos huonosti menee, niin sössitään homma ei vain joulun vaan tulevien talvilomienkin osalta.

Pidetään turvavälit ja pidetään kaikki yhdessä huolta siitä että saadaan vähempi koronaa ja enempi yhdessäolon iloa!

Tsemppiä!
1 kuukausi sitten
Reply to  Maija

Teet kaikkesi minkä voit, kuten fiksu ja muita ajatteleva ihminen tekee. Työ on yksi painava syy matkustaa, mutta teet sen muut huomioiden. Minulla sama Turun kanssa, missä hieman enemmän tartuntoja kuin Salossa, mutta maski käytössä kaikkialla paitsi kotona. Kunpa sinunlaisiasi olisi enemmän.
Turvallista työntekoa sinulle!

Pakkososialisointi
1 kuukausi sitten
Reply to  Maija

Nyt alkaa pakkososialisointi.

Allan
1 kuukausi sitten

Mikä on sinusta sopiva kuolonuhri- tai sairasuhriluku, jotta vapaata liikkumistasi voidaan rajoittaa?

Sanna
1 kuukausi sitten

Ei liikkumista voi rajoittaa ilman valmiuslain toimeenpanoa, ja siihen tarvitaan todella painava syy.

Totuutta silmiin
1 kuukausi sitten
Reply to  Sanna

Sanna: kyllä se todella painava syy on jo ollut kuukausia olemassa. Esimerkiksi etäopetus (tai -toiminta) on jo amk:ssa ja yliopistoissa, osassa kouluja, työpaikoilla, ehkä osassa päivähoitoja, kaupoissa. Eikä tämä korona siihen ole pysähtynyt. Yhtään kokeilematonta keinoa ei oikeastaan ole jäljellä, joka liittyy tartunnan rajoittamiseen. Se, että kaikkia keinoja ei olisi jollain tavoin jo kokeiltu on mielestäni valehtelua itselleen. Saivartelua väittä, että kaikkia työkalupakin keinoja ei olisi jo käytetty, jos vastaanhangoitteleva kaupunki ei niitä ole yrittänyt. Turha niitä on kaivaa enää kohta, kun osa on jo liikkumattomassa tilassa.

Allan
1 kuukausi sitten
Reply to  Sanna

Mikä olisi Sannan mielestä sopivan painava kuolonuhri- tai sairausuhriluku, jotta Sannan liikkumista voitaisiin rajoittaa?

Minulle on aikoinaan opetettu, että oikeus elämään ja terveyteen ja turvallisuuteen menee perusoikeuksissa vapaan liikkumisen edelle.

Nykyään RKP, Vihreät ja Vasemmisto ovat kääntäneet tämänkin päälaelleen.