Uusi normaali muotoutuu pikkuhiljaa (mainos)

0
Tom Eriksson ei usko ympärivuorokautisen aukiolon mahdollisuuksia uusien asiakkaiden kalasteluun,

Citymarket Salon kauppias Tom Eriksson vannoo työssä viihtymisen nimeen. Työhönsä ja työyhteisöönsä tyytyväisen ihmisen olemus ja käytös heijastuvat hänen mukaansa asiakaspalveluun ja työkavereiden kohtaamisiin.

– Yli sadan hengen yhteisössä on suhtauduttava pieniinkin asioihin kriittisesti ja niihin on tartuttava nopeasti. Jokainen kantaa kortensa kekoon yhteisen viihtyvyyden hyväksi, hän toteaa.

Tärkeimmäksi tehtäväkseen Eriksson nimeää henkilökunnan motivoimisen ja huolenpidon lisäksi asiakkaiden hyvinvoinnin varmistamisen.

– Ruuan myyminen on luottamuskauppaa. Halusimme olla ensimmäisten joukossa taistelussa koronan leviämistä vastaan. Niinpä otimme käsidesit, pleksit, visiirit ja kertakäyttöhanskat nopeasti käyttöön.

Asiakkailta saadun rakentavan palautteen ansiosta esimerkiksi pullonpalautusautomaattien väliin asennettiin pisarasuojaksi pleksi.

Marraskuun alussa Eriksson huomasi selvän muutoksen: vain muutama viikko aikaisemmin maskia käytti 10 prosenttia, yhtäkkiä maskittomia olikin 10 prosenttia asiakkaista.

– Asiakkaat ottavat pandemian tosissaan. Se koituu koko kaupungin onneksi, hän uskoo.

Muutoksia ostovoimassa

Citymarketin kokonaismyyntiin poikkeustilanne on vaikuttanut positiivisesti. Asiakasmäärä on laskenut, mutta keskimääräinen myynti noussut.

– Asiakkaat huolehtivat toisistaan viemällä ostoksia yksinäisille ja riskiryhmään kuuluville. Monet kulkevat kahden ostoskärryn kanssa ja keräävät tavaroita useampaankin talouteen, Eriksson kuvailee.

Henkilökuntaa on palkattu lisää, verkkokauppaa on kehitetty ja korjattu asiakaspalautteen perusteella. Erikssonin mukaan nettikaupan prosentin viikkokasvu kertoo onnistumisesta.

– Myös Viilea-ruokapostilaatikoiden käyttö kasvaa tasaiseen tahtiin. Ruoka- ja päivittäistavaraostokset toimitetaan kolmena päivänä viikossa asiakkaan vuokraamaan laatikkoon. Salolaiset ovat ottaneet palvelun hyvin vastaan.

Yrittäjänä Erikssonin mieltä painaa se, miten epidemia muuttaa tulevina kuukausina yhteiskuntaa ja ostokäyttäytymistä. Moni ala kärsii: lomautukset ja irtisanomiset vaikuttavat vahvasti ostovoimaan.

– Omaa menestyksen iloa rajoittaa ihmisten kasvoilla näkyvä pelko ja tuska. Hienoa tässä on se, että perheet ovat olleet paljon yhdessä ja lähentyneet. Tavallaan viime kuukaudet ovat olleet yhtä joulua, vaikka oikeasta joulusta tuleekin poikkeuksellinen, hän toteaa.