Uusinta suositusta tulkitaan urheiluseuroissa eri tavalla – ”Olen siinä käsityksessä, että…”

0
Sanni Telarannan (oik.) kipparoima Salo HT pelaa naisten Mestistä, jossa HT:llä ei ole ainuttakaan vastustajaa Uudeltamaalta.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri antoi torstaina suosituksen, ettei maakuntarajoja ylittäviä urheilutapahtumia tule järjestää. Toisin sanoen tapahtumia, joihin tulisi osallistujia Varsinais-Suomen ulkopuolelta.

Lauantaina voimaan tuleva ja toistaiseksi voimassa oleva suositus koskee kaikenikäisiä sekä yksilö- että joukkuelajeissa niin sisä- kuin ulkotiloissakin.

– Urheilutapahtumissa ja -kilpailuissa on niiden luonteen vuoksi riski tartunnoille ja massa-altistuksille. Kun suuri määrä urheilijoita ja yleisöä kokoontuu eri puolilta maata samaan tapahtumaan, on joukkoaltistuksen riski huomattava. Tästä syystä katsoimme tarpeelliseksi toimia ministeriön suosituksen mukaisesti, toteaa pandemiaryhmän puheenjohtaja, johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Suositus ei kuitenkaan koske maajoukkuetoimintaa eikä SM-tason ja I divisioonatason kilpailutapahtumia.

Aikuisten harrastustoiminnasta tulee koronapandemiaryhmän mukaan pidättäytyä erityisesti sisätiloissa ja välttää kaikenlaista kontaktia sisältävää harrastustoimintaa. Juniori-ikäluokat voivat jatkaa harjoittelua, kun etäisyyksistä ja hygieniasta huolehditaan tarkasti.

Suositus mullistaa luonnollisesti välittömästi salolaisen ja varsinaissuomalaisen urheilun.

Esimerkiksi Salon Viestin piti isännöidä lauantaina Urheilutalolla pelattavaa lentopallon A-poikien SM-turnausta, johon olisi osallistuneet myös Keimolan Kaiku Vantaalta, Vilppulan Tähti ja Alahärmän Kisa.

Viestin valmentajalle Juha Kontiolle uusi suositus tuli uutisena.

– Tähän asti olimme siinä ajatuksessa, että pelataan, mutta ei me voida viranomaisohjeistusta vastaan toimia, Kontio pohti.

Turnaus olisi joka tapauksessa pelattu ilman yleisöä. Paikalle olisivat saaneet tulla vain joukkueet, taustahenkilöt sekä vierasjoukkueen mahdolliset kyytiläiset.

A-poikien lisäksi Viestin E-tyttöjen pitäisi pelata lauantaina Ylöjärvellä ja E-poikien Lempäälässä. Vielä torstai-iltana ei ollut varmuutta, pelataanko näitä turnauksia vai ei.

Koripallossa Vilppaan juniorijoukkueet pelaavat viikonlopun aikana yhteensä 19 ottelua, joista kuudessa vastustaja tulee Varsinais-Suomen ulkopuolelta. Suosituksen mukaan näitä kuutta ottelua ei ainakaan tänä viikonloppuna pelattaisi.

Esimerkiksi Vilppaan U19-tyttöjen pitäisi kohdata valtakunnallisen I divisioonan kotiottelussaan espoolainen Leppävaaran Pyrintö. Vilppaan U19-tyttöjen valmentaja Oona Panula ei ollut varma ennen torstain iltaharjoituksia, että pelataanko lauantain ottelua.

– Olen siinä käsityksessä, että LePy odottaa nyt päätöstä siitä, että saavatko he lähteä pelaamaan Saloon, Panula kertoi ja tuli samalla lisänneeksi uuden mausteen jo ennestään sekavaan soppaan.

Sekin on epäselvää, että lasketaanko SM-tasoksi ja I divisioonatasoksi myös juniorisarjat vai pelkästään aikuisten sarjat? Sitä ei sairaanhoitopiirin tiedotteessa tarkennettu.

Viikonloppuna ohjelmassa olisi myös Salon Toverien miesten II divisioonajoukkueen sekä miesten III divisioonassa pelaavien Vilpas Ultrasin ja Vilpas Satellitesin koripallo-ottelut.

Nämä sarjat laskettanee sisätiloissa tapahtuvaksi ja kontaktia sisältäväksi aikuisten harrastustoiminnaksi, jota suositusten mukaan pitäisi erityisesti välttää.

Toisaalta samaan kategoriaan tulisi laskea myös jääkiekon miesten III divisioona, jossa Kiekkohaiden pitäisi kohdata Uudenkaupungin Jääkotkat lauantaina Salossa.

Sen sijaan koripallon I divisioona B, jota perniöläinen PeU-Basket pelaa, laskettanee kaiken järjen mukaan I divisioonatasoksi, vaikka se on ”vain” kolmanneksi korkein sarjataso. Ainakin Koripalloliiton tulkinnan mukaan I divisioona B on ”kilpasarja” ja alemmat tasot ”harrastesarjoja”.

Esimerkiksi jääkiekossa kolmanneksi korkeimman sarjatason nimi on Suomi-sarja ja jalkapallossa Kakkonen – tulkitaanko näitäkin I divisioonatasoksi?

Se on varmaa, että I divisioonatasoksi on tulkittava lentopallon naisten 1-sarja, jossa LP Viesti Akatemia kohtaa lauantaina kotiottelussaan helsinkiläisen HEL Volleyn.

Salolaisseuroihin tehdyn soittokierroksen lopputulos oli lopulta kaikesta epävarmuudesta ja suosituksista huolimatta selvä: lähes kaikki seurat aikovat jatkaa pelaamista normaalisti, ellei lajiliitto toisin määrää.

– Mitä muutakaan voisimme tehdä, kysyi eräs pitkän linjan seuratoimija.

Salibandyliitto ehti suurista lajiliitoista ensimmäisenä.

Liitto perui kaikki aikuisten divariottelut Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella loppuvuoden ajaksi. Liitto myös suositteli keskeyttämään aikuisten harrastustoiminnaksi luokitellut harjoittelut. Näin ollen esimerkiksi SalPan ja HuKun edustusjoukkueiden syyskausi päättyi tähän.

Juniorien osalta Varsinais-Suomen seurojen sisäiset ottelut pelataan ja harjoitukset voivat jatkua. Sen sijaan junioritkaan eivät pelaa tai matkusta yli maakuntarajojen.