Vamma opetti kärsivällisyyttä – Elias Eerikinharju on oivaltanut psyykkisen valmennuksen merkityksen

0
Elias Eerikinharju (vas.) ja Frederic Merelle aloittivat yhteistyön sen jälkeen, kun Eerikinharju siirtyi pelaamaan Vilppaaseen. (kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo)

Salon Vilpasta edustava ammattilaiskoripalloilija Elias Eerikinharju, 24, oli välttynyt aikuisurallaan loukkaantumisilta käytännössä kokonaan. Siksi häntä odotti syksyllä uudenlainen tilanne: olkapäävamma piti miesten korisliigapelaajan sivussa harjoituksista kolmisen viikkoa.

Vamma ei urheilijoiden mittapuulla ollut iso tai erityisen pitkäkestoinen, mutta se tuntui pitkältä.

– Minulla oli takana tosi hyvä treenikesä, jonka aikana menin paljon eteenpäin. Siksi loukkaantuminen ärsytti, Eerikinharju kertoo.

Hän oli keskustellut muiden Vilppaan pelaajien kanssa henkisestä valmennuksesta. Sellaista ovat käyttäneet noin vuotta nuoremmat Aatu Kivimäki, Riku Laine ja Henri Kantonen, joka suuntasi alkaneeksi kaudeksi Salosta Ranskaan.

Eerikinharju onkin tehnyt yhteistyötä ranskalaisen Frederic Merellen kanssa. Pelaaja purki tuntemuksiaan Merellelle loukkaantumisen aikana.

– ”Fred” toi uusia ajattelutapoja siihen, miten suhtautua vammoihin. Luettelin monta tuntemusta, kuten kärsimättömyyteni toipumisen aikana.

– Fred poimi niistä useammasta asiasta sen. Hän ehdotti, että yrittäisin siirtää sen kärsivällisyyden pelikentälle. En ollut ajatellut tuollaista asiaa koskaan aiemmin, Eerikinharju miettii.

Vaikka häneltä jäi väliin vain kauden avausottelu, oli paluu erityisen miellyttävä kokemus koronatilanteenkin aiheuttaman yli seitsemän kuukauden pelitauon jälkeen. Comeback tapahtui kauden toisessa ottelussa Salohallissa Kobria vastaan.

– Loukkaantumisen jälkeen jo ottelua edeltävä lämmittely, tuttujen naamojen näkeminen katsomossa, Vilpas Ultrasit paikalla… Kaikki tuntui erityisen hienolta.

– Oli järkyttävän hyvä fiilis pelata taas kotiottelu. Samalla sen kyllä aisti, että katsomosta puuttui paljon sitä jengiä, joka siellä normaalisti on.

Eerikinharju oli Yhdysvaltain yliopistossa kaudet 2016–2018.

– Saattaa olla, että siellä olisi ollut tarjolla psyykkistä valmennusta, mutten oikeastaan edes ajatellut silloin sitä asiaa. Näiden juttujen tärkeys konkretisoitui oikeastaan vasta siinä vaiheessa, kun rupesin keskustelemaan asiasta Henkan (Kantonen) kanssa.

Yhteistyö Merellen kanssa tapahtuu joustavilla aikatauluilla.

– Meillä ei yleensä ole mitään suunniteltuja aikatauluja. Voin vaikka pistää viestiä, että sopiiko juttelut huomenna. Yleensä sopii: elämme tilanteen mukaan.

Minkätyyppinen valmentaja Merelle on?

– Hän kiinnittää tosi paljon huomiota pieniin asioihin. Keskusteluissa eletään yleensä hetkessä: ei kolmen kuukauden, vaan ennemminkin kolmen minuutin päässä.

Eerikinharju tuli Vilppaaseen Uudenkaupungin Korihaista kesken viime kauden. Liigajumbo vaihtui siis kärkijoukkueeseen.

Korihaissa pelillinen vastuu pieneni tasaiseen tahtiin. Päävalmentaja vaihtui Jordi Justesta Jarno Nikulaan marraskuun puolivälin paikkeilla.

– Se oli psyykkisesti vähän hankalaa, kun rooli muuttui. Oli vaikeaa käsittää, miksi pelasin ensin aika paljon ja sitten paljon vähemmän, Eerikinharju muistelee.

Vilppaassa peliminuutteja tuli keskimäärin enemmän. Osin tämä johtui joukkuetta piinanneista loukkaantumisista, mutta pelaaja myös ansaitsi näytöillään vastuuta.

– Joukkueen vaihtaminen onnistui hienosti, ja roolini oli alusta asti selvä. Keskustelut valmentajan (Ville Tuominen) kanssa olivat antoisia, ja minut otettiin Salossa hienosti vastaan.

Nyt koripalloilu on Saloon muuttaneelle Eerikinharjulle kokopäivätyö. Aiemmin opiskelut ovat kulkeneet mukana.

– On se mentaalisesti toki erilaista, kun pystyn keskittymään täysin koripalloon. Ei ole mitään, mikä voisi häiritä sitä. On myös tärkeää pystyä keskittymään kropan huoltamiseen: voi tehdä sellaisia asioita, mitä ei ole esimerkiksi opiskelujen yhteydessä voinut.

VILPAS–KOUVOT KESKIVIIKKONA KELLO 18.30 SALOHALLISSA

Koiviston pelaaminen epävarmaa

Lähtökohdat: Uhkia vai mahdollisuuksia? Vilpas pelaa ennen maaottelu-taukoa kaksi peliä, joista kumman tahansa häviäminen olisi taas yksi yllättävä takaisku vaikeuksien alkukauteen. Toisaalta molemmat voittamalla asema sarjataulukossa olisi lohdullisempi. Mikko Koivisto ei osallistunut tiistain harjoituksiin.

Kouvot on pelannut jo viisi ottelua korkeintaan kolmen ulkomaalaispelaajan voimin. Pelaajamateriaalin rajallisuus näkyy hyvin siinä, että joukkue on voittanut sarjataulukossa alempana olevat kolme joukkuetta. Viittä ylempänä olevaa vastaan tappiolukemat ovat olleet selvät.

Seuraa häntä: Antonio Ballard. Vielä viime vuoden keväällä Vilpasta pudotuspeleissä Kouvoja vastaan kannatellut laitahyökkääjä kantaa nyt Kouvoja. Taakka on raskas, ja mies tekee paljon kaikkea: hän on joukkueensa ykkönen lukuisissa tilastokategorioissa levypalloista pallonmenetyksiin.

Kokoonpanot:
Vilpas: Myles Stephens, Juho Nenonen, Perttu Blomgren, Ladarien Griffin, Aatu Kivimäki, Elias Eerikinharju, Jeremiah Wood, Saiquan Jamison, Tuukka Juntunen. Epävarma: Mikko Koivisto. Poissa: Riku Laine, Teemu Rannikko.
Kouvot: Vili Nyman, Severi Kaukiainen, Tuomas Hirvonen, Teemu Knihtinen, Antonio Ballard, Moses Greenwood, Ilmari Toikkanen ja Oscar Storgård. Epävarma: Jacoby Armstrong.

Tulosennuste: 87–76