Someron uusi kirjastonjohtaja on innoissaan: juustohöylä vaihtui hyviin resursseihin

1
Sirkka Ylander on kirjojen suurkuluttaja, joka kuuntelee työmatkoilla äänikirjoja. Lastenlasten myötä myös lastenkirjat kuuluvat jälleen elämään. Kuva: SSS/MARKO MATTILA

Someron uusi kirjastonjohtaja Sirkka Ylander ihasteli usein entisessä työpaikassaan Someron kirjaston resursseja. Karkkilan kirjastonjohtaja oli tottunut juustohöylän sahaamiin määrärahoihin, joten Someron kaupungin panostus kirjastotoimeen jäi tilastoista mieleen.

– Mietin usein, että vau: tuolla todella arvostetaan kirjastoa, Ylander kertoo.

Kuukausi sitten Ylander aloitti itse usein kiitellyn ja kehutun Someron kirjaston johdossa.

– Kiva tulla työpaikkaan, jossa asiat ovat kunnossa. Täällä arjen työtä voi tehdä rauhassa, kun huoli määrärahojen riittävyydestä ei ole koko ajan läsnä. Myös kirjastorakennus on aivan upea.

Someron kirjastossa hyvät resurssit näkyvät monella tapaa.

– Täällä on erittäin monipuoliset ja hyvät kokoelmat. Myös uutuuskirjoja voidaan hankkia useampia kappaleita, joten suosittujakin kirjoja saa kohtuullisen nopeasti, Ylander kiittää.

Someron kirjasto toimii edelleen itsenäisesti, sillä se ei ole mukana Vaski-kirjastoissa, joihin iso osa Varsinais-Suomen kirjastoista kuuluu.

– Kaupungin satsaus aineiston hankintaan tekee tämän mahdolliseksi. Toisaalta nykytilanne myös edellyttää panostamista omaan aineistoon, koska naapurikirjastojen kokoelmat eivät ole suoraan asiakkaiden käytössä, Ylander muistuttaa.

Hyvät henkilöstöresurssit näkyvät laajoina aukioloaikoina. Myös Somerolla halutaan kuitenkin parantaa asiakkaiden palvelua mahdollistamalla kirjaston omatoiminen käyttö.

– Lainausautomaatit on tarkoitus saada käyttöön ensi vuoden alkupuolella. Kulkukorttien ja muiden kehittämistoimien aikataulut selviävät myöhemmin.

Kirjastoissa on jo vuosia tapahtunut paljon muutakin kuin kirjojen tai levyjen lainausta. Ylander kertoo Karkkilan kirjaston kirjastokoirista, joille lapset saivat lukea ääneen.

– Kaksi kuntalaista toi koiriaan kirjastoon. Ääneen lukeminen kehittää lapsen lukutaitoa ja koira lisää itseluottamusta, koska se ei arvostele.

Ylander ottaa esille työhuoneensa nurkasta kaksi kitaraa. Niitä voi nyt lainata Someron kirjastosta.

– Nuorisopuolella oli uusia kieliä kaipaavia tarpeettomia kitaroita, joten niihin laitettiin kielet ja tuotiin tänne. Karkkilassa meillä oli lainattavana ukuleleja ja ne olivat todella suosittuja.

Ylander toimii Somerolla myös nuorisotoimen esimiehenä ja vastaa yhteistyöstä Someron Kulttuurin suuntaan.

– Kaupungin eri toimialat voivat tukea toisiaan. Myös liikunnan kanssa olemme jo puhuneet yhteistyöstä, kirjaston yläkertaan sopisi vaikka hiljainen tuolijooga.

Sirkka Ylander nauttii työstään kirjojen ja tiedon parissa.

– Olen aina ollut kiinnostunut kaikista maailman asioista. Kyllästyn helposti, joten pidän laajasta työkentästä ja siitä, että jokainen päivä on erilainen.

Ylander on lapsesta saakka rakastanut kirjoja, mutta yliopistossa tietojenkäsittelytieteitä opiskellut nainen työskenteli ensin pitkään tietotekniikan parissa. Kymmenen vuotta sitten Ylander lähti töihin kirjastoihin, sillä hän oli lukenut yliopistossa informaatiotieteitä sivuaineena.

Ylander aloitti kirjastouransa Oripäästä. Ennen Karkkilaa hän toimi kotikuntansa Jokioisten kirjastonjohtajana.

– Tietoteknisistä taidoista on hyötyä myös kirjastotyössä, hän toteaa.

Tietotekniikasta kirjojen pariin

Sirkka Ylander

  • Someron kirjastonjohtaja.
  • Työskenteli aiemmin Karkkilan kaupungin kirjastonjohtajana sekä kulttuurin ja vapaa-ajan palvelualueen palvelupäällikkönä.
  • Filosofian maisteri.
  • Asuu Jokioisilla, jossa on myös syntynyt.
  • Uusperheeseen kuuluu avomies ja neljä aikuista lasta.
  • Kouluttautuu parhaillaan paikallisoppaaksi.
  • Ulkoilee luonnossa, viettää paljon aikaa lastenlasten kanssa ja pyrkii käymään kuntosalilla.
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Paras kirjasto
2 vuotta sitten

Somerolla on loistava kirjasto ja upea henkilökunta siellä. Paras missä itse asioinut eri kunnissa.