Ammattiopiston rehtoria huolestuttaa, miten moni putoaa etäopetuksessa kärryiltä

3
Tiettyjen koulutusalojen luonteesta johtuen läheskään kaikkea opetusta ei pystytä järjestämään Salon seudun ammattiopistossa tulevina viikkoina etänä.

Salon seudun ammattiopistossa siirrytään etäopetukseen torstaista lähtien. Tiettyjen koulutusalojen luonteesta johtuen läheskään kaikkea opetusta ei kuitenkaan pystytä järjestämään tulevina viikkoina etänä.

Tällaiseen välttämättömään lähiopetukseen kuuluvat henkilökohtaisen opetussuunnitelman mukaiset oppilaitoksessa toteutettavat näyttötyöt, ajo-opetus, ammattiopetus ja erityisopetus niiltä osin, jota ei voida toteuttaa etäopetuksena ja sellaisissa tilanteissa, joissa opiskelijalla ei ole mahdollisuutta osallistua opetukseen etäyhteyden välityksellä.

– Kun on kyse ammatillisesta opetuksesta, jossa lähiopetus on tietyissä tilanteissa opiskelijan opiskelun kannalta välttämätöntä, emme voi missään tapauksessa järjestää kaikkea opetusta etänä. Siinä suhteessa olemme eri tilanteessa lukioihin verrattuna, ammattiopiston rehtori Anne Bragge miettii.

Nykyiset etäopetusohjeistukset on jaettu opiskelijoille ja heidän huoltajilleen Wilmassa. Ohjeistukset ulottuvat joulukuun 23. päivään asti.

Tulevia etäopetusviikkoja suurempi haaste saattaa olla edessä keväällä, jolloin satojen opiskelijoiden pitäisi jälleen valmistua ammattiin. Braggen mukaan jo syksyn aikana on käynyt ilmi, että merkittävälle osalle opiskelijoista etäopiskelu ei ole ollut toimiva ratkaisu. Osa oppilaista on ollut jo kevään etäopiskelujakson jälkeen tavoittamattomissa.

– Kyllähän se huolestuttaa. Toisaalta opiskelijan HOKS:iin eli henkilökohtaiseen osaamisen kehittämissuunnitelmaan voi aina tehdä muutoksia. Jos rästejä on paljon, saadaan niiden suoritusta jaettua pidemmälle aikavälille. Mitään tiettyä aikamäärettä valmistumisajalle ei ole, Bragge muistuttaa.

Kolikon kääntöpuolella etäopetus on soveltunut osalle opiskelijoista jopa lähiopetusta paremmin.

– Vastapainona on myös tullut sellaista palautetta opettajilta, että osalle opiskelijoista itsenäinen opiskelu on ollut jopa tehokkaampaa. Se on paljon myös persoonasta kiinni. Opettajilta tämä on vaatinut valtavasti mukautumista ja uusien toimintatapojen kehittelemistä. Ja nyt ollaan taas uuden edessä, koska nämä viimeisimmät suositukset tulivat todella nopealla aikataululla, Bragge sanoo.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Kiinnostunut
1 kuukausi sitten

Enpä paljon ylläty moisesta havainnosta. Opiskelu ja työnteko pitää perustua omaan tahtoon. Jos ollaan koulussa, mihin pakotettu tai ympäristö vaatii, että vaan johonkin mentävä opiskelemaa, niin tuo on lopputulos.

Koulusta tai työstään pitää olla aidosti kiinnostunut. Muutoin se on pelkkä pakkopulla, ja lopputulokset ovat säälittävät.

JamperiM
1 kuukausi sitten
Reply to  Kiinnostunut

No, tämä on varmaan suuri yllätys, mutta ympäristö tosiaan vaatii tätä, ja iso osa on opiskelemassa ”vaan” jotain ammatintynkää, eikä välttämättä omaa kovinkaan suurta intohimoa kyseiseen hommaan. Toinen taas ei pääse siihen kiinnostavaan vaan joutuu menemään kiinnostamattomaan. No, kiinnostus tai sen puutekaan ei ole sinänsä oppimisen este tai edellytys. Ihan hyvin voi silti oppia, mutta toisaalta, jos vaikka pieni oppimisvaikeus niin se kertaantuu silloin. Kiinnnostus tai sen puute taas juontaa juurensa jo peruskoulusta, jossa ei tarpeeksi lähdetä hakemaan sitä kiinnostavaa tai mahdollista alaa. Sieltä asti pitää lähteä ohjaus ja tavoite sekä yleensä kiinnostuksen herättäminen kullekin tiettyyn alaan. Jollain näitä käydään… Lue lisää »

Ex-Noksu
1 kuukausi sitten

Eipä etäopetus juurikaan poikkea nykyisestä ”normaalista” ammattikouluopetuksesta. Opettajia ei juurikaan näy, käyvät antamassa oppilaille tehtäviä ja häviävät. Koulussa ei tarvitse olla ja tukea ei löydy. Kuvaava oli TS:n taannoinen juttu, jossa sähköpuolen valmistuvan pojan äiti sanoi ettei hän uskaltaisi antaa pojan tehdä taloonsa sähkötöitä. Työnantajat valittavat että he joutuvat kouluttamaan ammattikoulusta valmistuneita kun edes perusteita ei hallita. Joku isompi firma palkkasi oman opettajan opettamaan näitä valmistuneita ressukoita.