E-urheilu – ”oikeaa” urheilua?

0
Joonas Salo kotonaan ja samalla tämänhetkisessä työpaikassaan. (kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo)

Viime vuosina on käyty paljon keskusteluja elektronisen urheilun asemasta. Mielipiteitä tämän kokonaisuuden sijainnista ja painoarvosta urheilukartalla riittää runsaasti.

Salolainen Rocket Leaguen ammattilaispelaaja Joonas Salo muistuttaa realiteeteista.

– Turnaukset kestävät usein monta päivää, ja yksittäisenä iltana tyypillinen peliaika on kello 18–24 korkeintaan hyvin pienillä välitauoilla. Fysiikan on pakko olla kunnossa, jotta keskittyminen pysyy pelissä.

– Lisäksi adrenaliini jyllää vielä useamman tunnin sen jälkeen, kun illan pelit ovat päättyneet. Mutta on selvää, että keskustelunaihe on vaikea, kun tämä poikkeaa niin paljon ”normaalista urheilusta”.

Salo on alkanut panostaa fyysiseen kuntoonsa.

– Käyn usein lenkeillä ja punttisalilla.

Hän tiedostaa mahdolliset sudenkuopat. Jos taidot eivät jossain vaiheessa riitäkään tasokkaaseen joukkueeseen, putoavat tai pahimmassa tapauksessa loppuvat sekä kuukausipalkka että palkintorahat.

Salo piti lukiosta vuoden tauon mutta kirjoitti noin vuosi sitten ylioppilaaksi.

– On erittäin tärkeää olla varasuunnitelma. Itsekin olen miettinyt jatko-opiskelupaikkaa. Vielä sille ei ole välttämätöntä tarvetta, mutta pitää olla muutakin kuin tämä laji, ettei sitten ole riskiä pudota tyhjän päälle.

Psyykkisesti ajoittain kuormittava e-urheilu on paikoin johtanut uupumisiin tai vähintään kyllästymisiin.

– Osa aiemmista pelikavereistani on lopettanut ja lähtenyt jatkamaan elämäänsä muihin hommiin, Joonas Salo kertoo.

Salolla vastaavaa ei toistaiseksi ole tapahtunut, mutta motivaatiota piti hiljattain hieman hakea.

– Ennen kuin tämä uusi joukkue pyysi minua mukaan, ajattelin pitää taukoa ja hoitaa armeijan pois alta. Mutta kun sain tämän tilaisuuden, motivaationi kasvoi ja päätin lykätä armeijaa vuodella.

Matkustelussa on hyvät ja huonot puolensa.

– Vuonna 2017 kävin vielä lukiota. Silloin pelasin sarjaa Lontoossa, jonne piti lentää joka viikko sunnuntaina pelattuihin peleihin. Lensin sinne lauantaina, palasin kotiin sunnuntain ja maanantain välisenä yönä ja menin maanantaiaamuna kouluun. Sellaista rumbaa riitti yli kuukauden, Salo kuvailee.

Lue lisää Joonas Salon ammatista tästä linkistä