Entinen sote-johtaja vaatii Salon hallitusta perumaan viran purkupäätöksen

4

Jussi Mattila vaatii Salon kaupunginhallitusta perumaan päätöksen, jolla hänen virkasuhteensa purettiin koeajan viimeisenä päivänä. Hän kiistää käytännössä kaikki väitteet, joilla purkamista on perusteltu.

Oikaisuvaatimuksessa todetaan, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä ja se on vastoin hallintolakia ja lakia kunnallisesta viranhaltijasta.

Mattila valittiin Salon sote-johtajaksi viime huhtikuussa kaupunginhallituksen äänin 9–4. Hän aloitti virassa kesäkuun alussa, ja palvelussuhde purettiin marraskuun lopussa äänin 7–6.

Mattilan mielestä kaupunginhallituksen päätös syntyi virheellisessä järjestyksessä, koska kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saija Karnisto-Toivonen (sd.) osallistui sen tekemiseen. Karnisto-Toivonen vastusti Mattilan valintaa keväällä ja totesi valinnan jälkeen lehtihaastattelussa, että Mattila ei ole oikea henkilö johtamaan Salon sote-palveluja.

Ennakkoasenteensa takia Karnisto-Toivonen oli esteellinen päättämään virkasuhteen purkamisesta, todetaan oikaisuvaatimuksessa.

Mattilan oikaisuvaatimuksessa muistutetaan, että ainakin kolme kaupunginhallituksen jäsentä otti Mattilaan kielteisen kannan jo ennen kuin hän aloitti virassaan. Karnisto-Toivosen lisäksi Ulla Huittinen (kesk.) ja Johanna Riski (kesk.) jättivät valintapäätökseen eriävän mielipiteen.

Oikaisuvaatimuksen mukaan kaupunginhallituksen enemmistö teki kokonaisarvionsa Mattilan soveltuvuudesta väärin ja laittomien perustein. Virkasuhde purettiin koeajalla, vaikka ”purkuperusteina ilmoitetut seikat eivät ole osoittaneet, että työ olisi ollut Mattilalle liian vaativaa tai suorituspaineita aiheuttavaa tai ettei Mattila olisi sopeutunut työhön”.

Oikaisuvaatimuksessa todetaan, että virkasuhteen aikana Mattilalle ei annettu erityisiä toimintaohjeita, eikä häntä huomautettu virheellisestä toiminnasta. Sen sijaan virkasuhteen purkamisen perusteita tuotiin esille vasta neljä, viisi päivää ennen koeajan päättymistä.

Konkreettisena esimerkkinä Mattilan soveltumattomuudesta on kerrottu, että hän esitti sosiaali- ja terveyslautakunnalle Hintan ja Kukonkallion hoivakodeista luopumista, vaikka päätös tällaisista asioista kuuluu kaupunginvaltuustolle. Mattila veti esityksen pois sosiaali- ja terveyslautakunnan listalta, joten sitä ei käsitelty.

”Ei ole perusteltua keskittyä yhteen ainoaan muotovirheeseen asiassa, jota ei ole pois vetämisen johdosta olemassakaan”, Mattilan oikaisuvaatimuksessa sanotaan.

Mattilaa on moitittu siitä, että hän ei ole edistänyt tarpeeksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ja Salon kaupungin yhteistä sairaalahanketta. Oikaisuvaatimukseen mukaan sosiaali- ja terveyspalvelujen johtajalla ei ole paikkaa hankkeen suunnittelu- eikä ohjausryhmässä, vaan niihin kuuluu muita edustajia.

Oikaisuvaatimuksessa viitataan myös Mattilan saamiin myönteisiin arvioihin sosiaali- ja terveystoimessa työskenteleviltä alaisiltaan.

Mattilan oikaisuvaatimuksen on laatinut turkulainen oikeustieteen lisensiaatti, varatuomari Mika Palmgren .

Kaupunginhallituksen päätöksestä ei voi valittaa hallinto-oikeuteen ennen kuin hallitus on vastannut oikaisuvaatimukseen.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
MH
2 vuotta sitten

Hyvin toimittu, Mattila.

Maksaja
2 vuotta sitten

Liekö oikeasti haluaisi tänne töihin vai riittäisikö vahingonkorvaus.

Eija Seppälä
2 vuotta sitten

Loppuun saakka on hyvä katsoa tämä.

Että mää ihmettele
2 vuotta sitten
Reply to  Eija Seppälä

Salossa ilmeisesti Mattilan virkaan kuuluvat asiat olivat niin sotkuista, että niitä selvittäessä tuli törmäykset joidenkin kanssa. Mutta eihän niitä sotkujakaan sovi selvittämättä jättää.

Jotain tässä on – puolueeton konsultti selvittämään ja heti.