Etäopiskelu ei ole ikuista

0
Etäopiskelu vaatii itsekuria ja toimivia digityökaluja.

Ympäri maailmaa koronapandemia pakotti miljoonat koululaiset, opiskelijat ja opettajat ottamaan suuren digiloikan jo viime keväänä.

Suomessa tämä tehtiin tehokkaasti, nopeasti ja teknisesti suurimmalta osin ongelmitta. Sen mahdollisti toimiva, luotettava infrastruktuuri, vakaa yhteiskuntarakenne ja suomalaisten hyvä perusvalmius – kiitos koulutus- ja sivistystason – soveltaa uusinta tekniikkaa.

Viime keväänä etäiltiin useimmissa oppilaitoksissa maaliskuusta toukokuulle, lukioissa koko kevätlukukausi loppuun. Valmistujaisjuhlat piti siirtää syksyyn. Syksyllä näytti, että voidaan palata normaaliin. Korona päätti toisin: ensimmäiseksi etäopiskeluun siirtyivät Salon abiturientit jo ennen syyskuun alkua.

Joulukuun ensimmäisellä viikolla etäopiskeluun siirtyvät Salossa lukiolaiset, ammattiopistolaiset sekä musiikki- ja aikuiset kansalaisopistolaiset. AMK:ssa ja ammattiopistossa lähiopetus ja kontaktit pyritään minimoimaan.

Etäopiskelu koskee Salossa tuhansien oppilaiden ja satojen opettajien arkea.

Etäopiskelu voi olla tehokasta, ja se sopii itsenäiselle ja määrätietoiselle opiskelijalle teoreettisilla aloilla sekä perustietojen hankinnassa. Käden taitojen oppimisessa etäopiskelu toimii huonommin. Ammatillisessa koulutuksessa työtehtäviä harjoitellaan käytännössä, ja osaaminen näytetään aidoissa työtehtävissä. Ilman työpaikkaa tai työsalia monen asian harjoittelu on mahdotonta.

Opettajille etäopettaminen ei tarkoita työn helpottumista. Uusien ohjelmien ja toimitapojen oppiminen vaatii mukautumista sekä opettajilta että opiskelijoilta.

Kaikille etäopiskelu ei ole sovi. Fyysisen läsnäolopakon puuttuminen voi aiheuttaa opintojen keskeytymisenkin, mistä voi seurata muita ongelmia.

Sosiaalisille ihmisille ja tekemällä oppimisesta pitäville etäopiskelu voi olla tylsää ja epämotivoivaa, pahimmillaan piinaavaa. Opiskelijoiden yhdessäololle, perinteisille juhlille ja virkistystapahtumille, korona on ollut tuhoisa.

Uutiset vuodenvaihteen jälkeen alkavista massarokotuksista antavat toivoa pandemian katoamisesta ja paluusta normaaliin elämään. Toivottavasti tämä antaa voimia vuoden pimeimpänä aikana kaikille, niin etäopiskelijoille kuin muillekin.

Pakollisesta digiloikasta on ollut myös hyötyä. Etäilystä voi ottaa pysyvään käyttöön ne hyväksi havaitut käytännöt sekä opetuksessa että muussa elämässä.