Georgerussellinterrieri

0
Valtteri Bottas ja George Russell, kovin yllättäen tilapäisinä tallikavereina. (kuva: Lehtikuva/AFP/Florent Gooden)

Lewis Hamiltonin aailmanmestaruus formula ykkösissä varmistui käytännössä jo syyskuussa. Se suurin formulakisoihin kohdistuva mielenkiinnon aihe päättyi siis tänäkin vuonna lyhyeen.

Suomalaisnäkökulmasta jopa kauden kiinnostavimmat kilpailut nähdään silti kahtena seuraavana sunnuntaina. Valtteri Bottaksen näkökulmasta panokset ovat jopa vielä suuremmat kuin normaalisti, vaikka MM-sarjassa puhutaan enää hopeataistelusta.

Bottas on ajanut Mercedeksellä 77 osakilpailua. Mittatikkuna on ollut jok’ikinen kerta Hamilton, maailmanhistorian kenties paras F1-kuljettaja.

Bottaksen 1 079 Mersulla saavutettua MM-pistettä ovat kovin kevyet Hamiltonin saman ajanjakson 1 516:een verrattuna. Puhumattakaan paalupaikkavertailusta: 15–38. Saati osakilpailuvoitoista: 9–42.

Onko lasi puoliksi täysi vai tyhjä, kun toiseen Mercedekseen asettuu George Russell? Riippuu, miten asian haluaa nähdä.

31-vuotiaan Bottaksen on näissä kilpailuissa todistettava olevansa selvästi Russellia nopeampi. Tehtävä ei ole sikäli helppo, että britti on vauhdillaan toistuvasti tyrmännyt tallikaverinsa, joskin erittäin keskinkertaiset sellaiset.

Selitykset ovat kuitenkin vähissä, jollei suomalainen pysty neljännellä Mercedes-kaudellaan tutun auton avulla päihittämään Russellia. ”Georgerussellinterrieriä”, joka on ajanut sirkuksen huonointa menopeliä (Williams). Hyppäys tapahtuu lähtöruudukon toisesta ääripäästä toiseen, autojen tehoista puhumattakaan.

Mikäli Russell on järjestään Bottasta nopeampi, loittonevat jälkimmäisen aidot mahdollisuudet maailmanmestaruuteen tulevina vuosinakin yhä kauemmas. Näin tapahtuisi, vaikka Hamilton, 35, uransa suhteellisen pian lopettaneekin.

Bottas solmi ensi vuoden kattavan jatkosopimuksen Mercedeksen kanssa. Hän ei kuitenkaan ole osoittanut sellaisia maagisia kykyjä, jotka oikeuttaisivat perimään Hamiltonin paikan.

Varsinkin, kun tarjolla on aikanaan etenkin Max Verstappen. 23-vuotias hollantilainen, joka taistelee edelleen Bottaksen kanssa aidosti MM-hopeasta kiistatta selvästi heikommalla kalustolla. Toki Verstappen teki vuoteen 2023 asti jatkuvan sopimuksen Red Bullin kanssa.

Puoliksi täynnä olevan lasin ajatus syntyy siitä, että kerrankin vastustaja on inhimillistä tasoa. Bottaksen ei tarvitse venyä supersuoritukseen voittaakseen MM-osakilpailun. Kisavoittojen määrä on erittäin mahdollista nostaa vihdoin kaksinumeroiseen lukuun.

Vihdoin koetaan se, miltä kilpailut näyttäisivät suomalaiskuskin ollessa kiistatta johtavan tallin selkeä ykköskuski. Näin tapahtui viimeksi Mika Häkkisen McLaren-kaudella 1999.