Etäopetus alkaa lukiossa ja ammattikoulussa – Hermannin yläkoulu siirtyy viikoksi etäopetukseen Salossa

0
Opettajat jatkavat työskentelyä Hermannin koulussa myös etäopetusjakson ajan.

Salon, Halikon ja Perniön lukiot siirtyvät kaupungin laajennetun koronaryhmän linjauksen mukaan etäopetukseen jo torstaina 3. joulukuuta. Etäopetus jatkuu lukujärjestyksen mukaisena syyslukukauden loppuun eli 22. joulukuuta asti.

Varsinais-Suomen koronapandemian koordinaatiotyöryhmä suositti tiistaina lukioiden siirtymistä etäopetukseen viimeistään ensi maanantaista.

Salon lukion syksyn lakkiaiset järjestetään virtuaalisesti perjantaina 4. joulukuuta.

Lukiolaisille ei järjestetä Salossa etäopetuksen aikana kouluruokailua, mutta heillä on käytettävissään kaikki opiskeluhuollon palvelut kuten terveydenhoitaja, psykiatrinen sairaanhoitaja, kuraattori ja psykologi. Vastaanotoilla voi käydä oireettomana ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeita noudattaen.

Lukion muu asiointi hoidetaan sähköisesti Wilman, sähköpostin tai puhelimen välityksellä. Mahdolliset preppaus-, ohjaus- ja arviointikeskustelut toteutetaan verkossa.

Varsinais-Suomen koronapandemiatyöryhmän suosituksen mukaan myös ammatillisessa koulutuksessa siirrytään etäopetukseen 3. joulukuuta. Ennen joululomia oppilaitoksissa järjestetään vain välttämätön lähiopetus.

Ryhmä suosittelee kansalaisopistoja päättämään aikuisille järjestettävän lähiopetuksen syyslukukauden tämän viikon perjantaina.

Salon Hermannin yläkoulun oppilaat siirtyvät reilun viikon ajaksi etäopetukseen torstaista lähtien. Etänä opetetaan seuraavan viikon loppuun eli 11. joulukuuta saakka. Erityisen tuen ja valmistavan opetuksen oppilaat ovat oikeutettuja lähiopetukseen.

Ratkaisun etäopetusviikosta teki Salon sivistyspalvelujen johtaja Pia Setälä tartuntataudeista vastaavan ylilääkäri Kaisa Ellän suosituksesta. Hermannin koulussa on todettu koronatartuntoja ja altistumisia eri luokilla.

Rehtori Hannu Pölönen sanoo osan opettajista ja huoltajista ehtineen jo toivoa etäopetusjaksoa. Hän pitää etäviikkoa hyvänä ratkaisuna kouluarjen hallinnan kannalta.

– Meillä on ollut osa oppilaista erityisjärjestelyillä etäopetuksessa jo aiemmin, ja on ollut hankalaa järjestää opetusta yhtä aikaa koulussa ja etänä. Nyt rauhoitetaan tilannetta, haetaan erilaisin keinoin turvallista arkea ja toivotaan, että koronan leviämistä saadaan hillittyä, Pölönen painottaa.

Hermannin koulun henkilökunta ei siirry etätyöhön, vaan järjestää opetuksen koululla työhuoneistaan tai luokista, joissa materiaalit, laitteet ja toimivat systeemit ovat valmiina.

– Keskiviikkona jaetaan lainalaitteita niitä tarvitseville oppilaille, Pölönen toteaa.

– Luotan, että arki lähtee pyörimään hyvin myös etäopetuksessa. Saimme sen toimimaan hienosti keväälläkin. Jokainen opettaja on jättänyt etäopetuksen varalle takataskuunsa opetussuunnitelmaan sopivan työn tai harjoituksen.

Hermannin koululaiset palaavat lähiopetukseen viikoksi ennen joululomaa.

– Kokeita on pakko ehtiä pitää, jotta arvioinnista saadaan luotettava, Pölönen perustelee.

Salon muut peruskoulut jatkavat lähiopetuksessa kuten Varsinais-Suomen alueellinen koordinaatiotyöryhmä tiistaina linjasi. Kaikkien yläkoulujen oppilaille suositellaan kasvomaskien käyttöä torstaista lähtien. Myös henkilökunnan on käytettävä kasvomaskeja.

Esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen henkilökunnan pitää käyttää kasvomaskeja tai vaihtoehtoisesti kokokasvovisiiriä.

Alueellinen koordinaatiotyöryhmä antoi tiistaina uusia suosituksia maakunnan nopeasti heikentyvän koronaepidemiatilanteen vuoksi. Määräaikaista etäopetusta voi sen mukaan hyödyntää tartuntaketjujen katkaisemiseksi ja jäljityksen tehostamiseksi. Opetusryhmä asetetaan karanteeniin silloin, kun tartuntoja todetaan.

Juttua muutettu 2.12. klo 9.13: Lukion etäopetus koskee Salon lukion lisäksi Halikon ja Perniön lukioita.