Hyvää kiertoon

0

Nelisen vuotta sitten aloin erotella muovit taloutemme jätteistä. Kuukauden roskakasa pieneni arviolta yli puolella. Pelkästään muovin ansiosta jäteastian tyhjennystä saattoi harventaa puoleen aiemmasta ja kustannuksia laskea puolella aiempaan verrattuna.

Lisäksi muovin kierrätykseen perehtynyt yritys sai lähes ilmaista materiaalia uuden muovin tuotantoa varten ja raaka-aineita kuten erityisesti viisaasti öljyä säästäen.

Jätepaperia, lasia, metalleja ja lääkejätettä olin kierrättänyt ja vienyt hävitettäväksi jo aiemmin asianmukaisella tavalla 80-luvulta lähtien.

Pari vuotta sitten visioin kirkollisvaaliehdokkaana omaa kestävän kehityksen ajatustani seurakunnan arjessa muiden ryhmämme ehdokkaiden ja asiantuntijoiden kanssa käydyn keskustelun evästyksellä. Kannustin etenkin omaa seurakuntaani kilvoittelemaan ympäristödiplomista, jonka halutessaan saa verraten helposti kierrätystä tehostamalla.

Täysin kuvitteellinen ilmastopessimisti voisi sanoa, että turhaa vaivaa, koska vaikka koko Suomi tekisi edellä kuvatulla tavalla, vaikutus olisi globaalisti arvioituna häviävän pieni. Kuvitteellinen ilmasto-optimisti voisi kannustaa hyvä, hyvä ja kysyä, mitä vielä voisit tehdä?

Kohtuullinen ilmastorealisti miettisi hetken Salon kaupungin eri hallintokuntia; voisimmeko yhdessä vielä tehostaa kierrätystä itse, tai kehittämällä yhteistyötämme niiden yritysten kanssa, joilla ovat kierrätysarvot ja käytännöt kohdillaan?

Näiltä pohjilta ehdotankin, että tehdään yhdessä kierrätysmyönteinen Salo jo pelkästään hyvän Salontekeväisyysmielen vuoksi.

Kari Saarinen

Salon seudun vihreät