Ihmisläheinen susi hirvittää mökkiläisiä Koskella

9
Nuori susi tallentui Jouko Sinkon riistakameraan viimeksi jouluaattona.

Nuori susi on aiheuttanut harmaita hiuksia viime kesän, syksyn ja talven aikana Kosken Hevonlinnassa. Alueella mökkeilevä Jouko Sinkko kertoo, että viime kesänä vain muutaman kuukauden ikäinen sudenpentu majoittui muutamia öitä naapurimökin alla, ja samainen susi on ollut tuttu näky myös heidän pihapiirissään.

– Kesällä naapuri oli puuhastellessaan pihalla ihmetellyt, kun susi kömpi mökin alta esiin ja venytteli nurmikolla ennen metsään jolkotteluaan. Oli siinä ihmettelemistä, hän kertoo.

Susi oli Sinkon tietojen mukaan syntynyt isompaan poikueeseen viime keväänä, mutta erkaantunut omilleen jo muutaman kuukauden ikäisenä. Sen jälkeen se on pitänyt majaansa Hevonlinnassa mökkien lähistöllä.

– Pentuna susi kävi leikkimässä meidän pihapiirissämme puukapulan kanssa, kulki mökin seinän vierustaa ja kävi välillä haistelemassa kuistilla. Kerran istuin mökin olohuoneessa ikkunan vieressä, kun se kulki aivan ikkunan alta kuistille, Sinkko kertaa.

Syksyn aikana susi on kasvanut lähes täysikokoiseksi, mutta sen tavat eivät ole muuttuneet. Se näyttää asettuneen aloilleen Hevonlinnaan.

– Ei ole mukavaa, että tämä yksilö pyörii mökin nurkissa. Pieniä lapsia ja koiria ei voi jättää pihaan valvomatta tämän suden takia, Sinkko harmittelee.

Suomen riistakeskuksen Varsinais-Suomen riistapäällikkö Mikko Toivola epäilee, että kyseessä on sama susi, jota yritettiin karkottaa syksyllä tuloksetta.

– Olisi ainakin erikoista, jos kyse olisi samalla alueella eri sudesta. Karkottaminen on hankalaa, koska harvoin havainnon jälkeen päästään tarpeeksi nopeasti paikalle. Puolessa tunnissa susi on ehtinyt jo kauas ja karkottamistoimet käytännössä turhia, hän kertoo.

Karkottamistoimilla susi pyritään pelottelemaan pakoon nykyisiltä asuinsijoiltaan muun muassa äänimerkein. Se toimii Toivolan mukaan hyvin varsinkin nuorille susille, jos vain karkotustoimiin päästään riittävän lähellä eläintä.

– Nuoret sudet eivät välttämättä ole ehtineet muovata niin tarkkaa reviiriä itselleen, eikä pariutumistoimiakaan ole aloitettu. Sellaisissa tapauksissa karkottaminen voi vielä onnistua.

Toivola ei uskalla arvioida, minkälainen riski susi on tällä hetkellä paikallisille mökkiläisille. Joka tapauksessa sen käytös vaikuttaa kertoman perusteella erittäin poikkeukselliselta.

– Kymmenen vuoden aikana olen kuullut yhdestä vastaavasta tapauksesta Pyhämaalta, jossa susi ei arastellut ihmisten läheisyyttä juuri laisinkaan. Sitä yritettiin useita kertoja karkottaa, mutta kun se ei onnistunut, susi kaadettiin. Jotain suden kasvatuksessa on kuitenkin mennyt pieleen, jos se pikemminkin pyrkii ihmisten läheisyyteen kuin pois asutuksesta, hän miettii.

Viimeisimmät havainnot sudet ovat peräisin joulun ja uudenvuoden välipäiviltä. Tuorein riistakamerakuva on jouluaatolta.

– Sen jälkeen on nähty vielä jälkiä lumessa. Susi on kasvanut aika paljon isommaksi, eikä edelleenkään ole tullut ihmisaraksi, kun säännöllisesti kulkee mökin pihan poikki, Sinkko miettii.

Riistakeskuksen Kosken alueen petoyhdyshenkilö Marko Levonen tuntee tapauksen, mutta ainakaan toistaiseksi suden karkottamiseksi ei aiota tehdä mitään.

– Ei se varmasti mukava tilanne ole, kun susi pyörii pihapiirissä. Karkottamislupa pitää tulla kuitenkin ylemmältä taholta, eikä ennen sitä voi toimia.

Riistapäällikkö Toivola puolestaan odottaa yhteydenottoa Koskelta ennen kuin asiaa selvitellään tarkemmin.

– Paikallisen petoyhdyshenkilön pitää käydä toteamassa tilanne ja raportoitava siitä meille ennen kuin asiaa voidaan viedä eteenpäin. Voi olla, että suden liikkeitä tutkitaan jo parhaillaan.

Niin tai näin, ainakin Sinkko toivoo pihapiirissä viihtyvälle sudelle pikaisesti uutta osoitetta.

– Jotain täytyy tehdä. Eihän tässä oikein pysty kunnolla mökkeilemään, kun koko ajan pitää olla hiukan varuillaan lasten ja koirien suhteen.

9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Z.Z.Zalolainen
1 vuosi sitten

Uskokaa vaikka huviksenne: Se susihukkanen haluaa kesyyntyä ihmisten kaveriksi, niinkuin nekin sudet joista sittemmin tuli koiria. Älkää olko pahoja sille.

Pauliina Laurila
1 vuosi sitten

Ihmiset haluavat asua korvessa ja maalla joka puolella ympäri Suomea – eivät kestä sitä, että siellä on myös villieläimiä… Miten vieraantuneita voivat ihmiset ollakaan?

Sudet kuuluvat luontoon, risteytykset eivät
1 vuosi sitten

Niin, harva susi Suomessa on oikeastaan susi vaan koirasusi. Se tekee näistä vähän arvaamattomia

Maija
1 vuosi sitten

Tuota, miten sen sanoisi nätisti. Tarkoitat varmaan provosoida?

Eläkeläinen, joka on asunut kotitilallaan ikänsä, arastelee nyt ulkona liikkumista, koska pihapiirissä on suen tassun jälkiä päivittäin. Tuskin kyseinen henkilö on mikään arkajalka. Ennemminkin niin, että susilauman eli reviirin läheisyys on uhka.

Torpan ukko tahi akka tuskin kokisi sutta uhaksi, jos se kävelisi päivittäin vaikka Turun keskustan alueella.

Mä vaan
1 vuosi sitten

Syövät kuulemma peurakantaa pienemmäksi. Hyvä niin.

Jos tulevat ihmisiä lähelle, niin sitten pitää olla rohkeutta päättää susijahdista.

Tohmajärvellä jahtia on vaikeutettu valittamalla päätöksestä. Toivottavasti noin ei toimita täällä päin Suomea.

Olli P.
1 vuosi sitten

Ja mikähän on nyt se ongelma?

Olisi jo varmaan pistellyt poskeensa kylän koirat ja kissat, jos olisi halunnut.

Mamma maalta
1 vuosi sitten
Reply to  Olli P.

Ongelma on se, että näin se villieläinkin alkaa asettumaan ihmisasutuksen läheisyyteen, kun ne huomaavat lähistöllä olevan helppoa riistaa.

Tiedän, miten pihapiireissä olevat peurat häviävät susien tultua lähimetsikköön saalistamaan niitä, niin peura yrittää paeta niitä muualle. Mutta viisas susi huomaakin, että ihmisten läheisyydestä löytyy muutakin helposti saatavaa, aitauksista lehmiä, lampaita, hevosia ja pihassa kissoja ja koiria.

Kaupungista on helppo huudella maalaisille. On sanottu näinkin, että maalla ollaan viisaita, kun merellä vahinko käy. Että silleen.

Peurat oikeasti kuriin
1 vuosi sitten

Alkuperäinen syy on alueen ylisuuri peurakanta. Metsästysjärjestöt eivät tässä ole enää ratkaisu. Täytyy löytää joku muu keino hoitaa peuraongelma.

Tapsa
1 vuosi sitten

Kuvassa jolkottaa suomisusi, vieraslaji, oikean suden hännänpää aina musta, tällä valkoinen. Näitä nämä suojelijat suojelee ja luulevat tekevänsä suuren luonnonsuojeluteon, mutta todellisuudessa tekevät puhtaalle sudelle karhunpalveluksen tuhoamalla puhtaan suden Suomen luonnosta. Nämä kesykoirasudet heti poistoon, senhän lakikin jo määrää täällä. Kakkanäytteiden keräilyn todellinen syy on tutkimusta paljonko koiran geenit näistä sekureista on luonto ”putsannu” siitä lähtien kun näitä ”kasvatteja” on ruvettu tänne ympäriinsä kylvämään.