Joulun yömyynti veti asiakkaita Halikon Prismaan – Eniten öiseen aikaan liikuttiin puolen yön molemmin puolin

0
Halikon Prismaan pääsee tulevinakin jouluviikkoina ostoksille kellon ympäri.

Asiakkaat suuntasivat jouluviikolla Suur-Seudun Osuuskaupan Prismoihin ostoksille yöaikaan selvästi useammin kuin vuosi sitten. Halikon, Lohjan ja Nummelan Prismat olivat avoinna joulun alla ympäri vuorokauden vajaan viikon.

– Ehdottomasti kannatti, sanoo SSO:n toimitusjohtaja Tapio Finér.

Prismat olivat viime vuoden joulun alla ensimmäistä kertaa avoinna öisin.

– Tänä vuonna jouluviikon yömyynnit olivat merkittävästi edellisvuotta suuremmat. Se antaa pontta aukioloaikojen laajentamisen miettimiselle jatkossakin, Finér vakuuttaa.

Hän arvioi, että koronapandemia lisäsi poikkeusaukioloaikojen kysyntää.

SSO aloitti tänä vuonna yöaukiolot lauantain vastaisena yönä ennen jouluaattoa. Prismojen ovet olivat siitä lähtien avoinna aattoon asti.

SSO:n toimitusjohtaja Tapio Finér arvioi myös koronapandemian vauhdittaneen poikkeusaukioloaikojen käyttöä.

Asiakkaita kävi läpi yön joka vuorokausi. Hiljaisinta kaupoissa oli aamukolmen ja -neljän välillä.

– Eniten öiseen aikaan liikuttiin puolen yön molemmin puolin. Sydänyöllä oli rauhallisempaa, mutta aamukuuden jälkeen taas vilkastui, Finér kertoo.

– Öiden asiakasmäärät olivat yllättävän tasaisia kiihtyen hiukan kohti joulua. Siitä voi vetää johtopäätöksen, että yöaukiolo on asiakkaille mieluista.

Monet asiakkaat käyttivät hyväkseen mahdollisuutta asioida kaupassa vapaasti valitsemaansa vuorokaudenaikaan.

– Öisin ei tarvita yhtä paljon henkilökuntaa kuin päivisin, mutta työaikaa voi yöllä hyödyntää myös kuormien purkuun ja seuraavan päivän valmisteluun.

S-ryhmässä on useita kauppoja, jotka ovat avoinna joka päivä ympäri vuorokauden. Niitä on Helsingissä, Vantaalla, Turussa, Tampereella ja Pirkkalassa. Salon ja Lohjan kokoisissa kaupungeissa tällaisia ei ole.

Finériä ei yllättänyt SSO:n asiakkaiden kiinnostus yöaukioloon, mutta sen saavuttama suosio ilahdutti. Hän on vakuuttunut, että jouluviikkojen yöaukiolot tulevat jatkumaan Prismoissa, ja muitakin aikoja voidaan harkita.

– Joulun jälkeen ruokakaupan suurimpia sesonkiaikoja ovat pääsiäinen ja juhannus.

Finér toteaa Prismojen aukioloaikojen olevan laajat jo nykyisellään. Esimerkiksi Halikon Prisma on useimpina päivinä avoinna aamuseitsemästä iltayhteentoista.

Citymarket pysyy jouluöisin kiinni

Salon K-Citymarketin kauppias Tom Eriksson ei lämpene jouluajan yöaukioloille.

– Meillä on tasainen asiakasvirta läpi päivän ilman ruuhkia. Ihmiset eivät syö sen enempää, vaikka palvelisimme 25 tuntia vuorokaudessa, hän korostaa.

Tom Eriksson ei usko ympärivuorokautisen aukiolon tarjoavan mahdollisuuksia uusien asiakkaiden kalasteluun.

Eriksson ei usko aukioloaikojen lisäyksen kasvattavan kauppojen asiakasmäärää eikä nostavan kannattavuutta, joten samalla henkilökunnalla pitäisi pärjätä.

– Kun osa olisi ollut yöllä töissä, olisi vähemmän henkilökuntaa paikalla päivisin, vaikka silloin on vilkkaampaa, hän toteaa.

Eriksson huomauttaa arvostavansa henkilökuntaansa niin paljon, että suo heille mielellään sekä yöunet että joulurauhan.

Muutamien suurempien kaupunkien Citymarketit ovat olleet avoinna joulun alla myös öisin.

– Se on aivan eri asia paikkakunnilla, joiden asukasmäärät ovat Saloa suuremmat, ja joissa on paljon teollisuutta ja vuorotyöläisiä, Eriksson huomauttaa.