Kiihtyykö korona jouluvapaiden jälkeen? – Salossa yksi uusi tartuntatapaus

4
Viranomaiset kehottavat kansalaisia tänä jouluna vahvasti jättämään sukuloimisen vähemmälle ja kokoontumisrajoitusten sekä hygieniasuositusten noudattamisen enemmälle. Rokotteita on odotettavissa, mutta pääasiassa vasta ensi vuoden puolella.

Salossa todettiin lauantaina kymmenen ja sunnuntaina neljä uutta koronavirustapausta. Maanantaina uusia tartuntoja oli ilmaantunut Salossa vain yksi, eikä Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen luvuissa raportoitu lähikunnistakaan uusista tartunnoista.

Viikonloppuna raportoiduista tartunnoista viisi oli peräisin samasta ryppäästä.

Nyt Salossa on pandemian alusta lähtien raportoitu yhteensä 226 tartuntaa.

– Verrattuna edeltävään viikkoon tartuntamäärät ovat keskimäärin lisääntymässä. Nyt ollaan vähän odottavalla kannalla, miten joulun ja uudenvuoden vietto vaikuttaa tartuntamääriin, Salon tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Kaisa Ellä sanoo.

Somerolla on kahden viime viikon aikana raportoitu 18 tartuntaa. Maanantaina THL ei listannut uusia tartuntoja.

– Tartuntamäärät tulevat mielenkiintoisina ryppäinä, joskus luvut laahaavat vähän perässä. Katsotaan uudestaan keskiviikkona, miten on alkuviikko sujunut, kertoo Someron terveyskeskuksen johtava lääkäri Arja Lukka.

Salossa koronan ilmaantumisluku oli maanantaina 67,5. Salon korkein ilmaantumisluku on kirjattu 10. ja 11. joulukuuta, jolloin se oli 131,2.

Vertailun vuoksi, Turussa ilmaantuvuusluku pomppasi omalle sataluvulleen ja oli maanantaina 315,1. Maakunnan korkein ilmaantuvuusluku on Maskussa, 325,2.

Ellä korostaa, että nyt joulukuussa on todennäköisempää saada tartunta Salossa kuin milloinkaan koronaepidemian aikana.

– Koko maakunnassa ollaan epidemian leviämisvaiheessa, yhä vieläkin pitäisi jaksaa skarpata ja noudattaa ohjeita, Ellä sanoo.

Leviämisvaihe tarkoittaa Ellän mukaan sitä, että viruksen voi saada oikeastaan missä vaan, vaikka olisikin noudattanut viranomaisohjeita. Joulukuussa on raportoitu Salossa 63 uutta tartuntaa, mikä on eniten koko koronaviruspandemian aikana ja liki kaksinkertainen määrä huhtikuuhun verrattuna, jolloin tartuntoja raportoitiin Salossa 36.

– Joulun ja uudenvuoden viettotavat ratkaisevat ihan oleellisesti mihin suuntaan epidemia kääntyy. Pahin pelko on, että sen leviäminen kiihtyy entisestään, Ellä sanoo.

Epidemian leviämisen suhteen on hyvin harmillista, että vuoden suurin suku- ja perhejuhla joulu on oven takana juuri tartuntakasvukäyrän osoittaessa ylöspäin. Käytännössä sukutapaamiset ja yli kymmenen hengen kokoontumiset tulisi Ellän mukaan todellakin perua.

– Voihan sukulaisia muistaa etäältä ja lähellä asuvia tervehtiä vaikka pihakäynneillä. Tärkein viesti tässä ajassa on se, että ihmiskontakteja tulisi vältellä, etenkin riskiryhmäläisten kanssa.

Kontaktien välttelyä pitäisi pystyä toteuttamaan myös viime hetken jouluostosten kohdalla, vaikka se toki voi olla käytännössä vaikeaa.

– Ruuhkien välttely kaupoissa voi olla vaikeaa. Etenkin nyt pitää muistaa maskien käyttö ja käsidesi; hyvän käsihygienian noudattamisella on iso merkitys, Ellä muistuttaa.

Lisäksi ruuhka-aikoja tulisi välttää, mikä on Salossakin mahdollista; ainakin yksi suuri kauppa on auki jopa ympäri vuorokauden.

Ellä muistuttaa testaamisen tärkeydessä myös joulun aikaan.

– Tauti tarttuu erittäin hyvin juuri ensimmäisinä päivinä, joten kannustan kaikkia menemään hyvin herkästi näytteiden ottoon, myös jouluna. Käytännössä kaikki oireita epäilevät pääsevät testiin, tässä ei kannata arkailla.

Ellä toteaa koko Suomen strategian perustuvan laajaan näytteiden ottoon ja suureen määrään testausta. Tähän viranomaiset ovat myös varautuneet.

– Näin saadaan vähäoireisetkin tapaukset havaittua ja tartuntaketjut katkaistua, Ellä sanoo.

 

Salossa yksi uusi tartunta
Koronatartunnat Salossa ja lähikunnissa 21.12.2020

Salo +1 (yhteensä 226)
Somero 0 (yhteensä 25)
Paimio 0 (yhteensä 36)
Kemiönsaari 0 (yhteensä 25)
Koski 0 (yhteensä 7)
Marttilassa yhteensä alle 5 tartuntaa
​Sauvossa yhteensä alle 5 tartuntaa

Maalis–joulukuu
Salon koronatartunnat

Maaliskuu 11
Huhtikuu 36
Toukokuu 4
Kesäkuu 1
Heinäkuu 0
Elokuu 3
Syyskuu 1
Lokakuu 47
Marraskuu 60
Joulukuu 63

 

Salossa hyvä valmius koronarokotuksiin
”Influenssarokotuksissa paikka testattiin ja havaittiin hyväksi sekä turvalliseksi.”

Salossa ollaan valmiita aloittamaan koronarokotukset heti, kun rokotetta tänne saadaan. Näin toteaa Salon rokotuksista vastaava itäisen avoterveydenhuollon osastonhoitaja Riitta Ahlqvist Salon pääterveysasemalta.

– Rokotteiden saapumisen tarkka aikataulu ei ole vielä varmistunut, mutta kaikki on muuten valmiina. Marraskuun kausirokotuskampanjasta on ollut tässä paljon hyötyä, sen kautta esityö on tehty ja vanhan Saktan rakennus on todettu toimivaksi sekä turvalliseksi rokotuspaikaksi. Esityö on tehty ja testattu, Ahlqvist sanoo.

Tulevia koronarokotuksia ei voi täysin verrata influenssarokotuksiin, sillä koronarokotuksiin liittyy paljon muutakin, muun muassa yhteistyötä tulee niissä tehdä koko sote-sektorilla, etenkin vanhuspalveluiden kanssa. Varsinaisessa koronarokotuksissa on hyvin pitkälle samoja ihmisiä tekemässä käytännön töitä.

Lisäksi työmäärä on huomattavasti suurempi: rokotettavana kun on kevään kuluessa lähes koko väestö.

– Onhan se valtava urakka ja vaatii paljon henkilökunnalta. Ei meillä ole missään reserviä, josta yht’äkkiä revittäisiin lisää työvoimaa. Riittävä rokotuskattavuus on kuitenkin ainoa tie takaisin normaaliin arkeen. Lisäksi on tehtävä muutakin työtä koronaan liittyen, muun muassa testausta ja jäljitystä, Ahlqvist lisää.

Suomeen saapuu pieni määrä rokotuksia jo tämän vuoden puolella. Salossa päästään rokottamaan vasta ensi vuoden puolella.

Ensimmäisenä rokotus annetaan koronapotilaita hoitaville sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle sekä hoivakotien henkilöstölle, sen jälkeen ikääntyneille sekä henkilöille, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia.

 

 

 

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Asiakas
1 vuosi sitten

Ellä mainostaa, että yksi kauppa on auki läpi vuorokauden – saakohan siitä bonusta?

Terkut opetustoimen johdolle
1 vuosi sitten

Kovasti lääkäri varoittelee ruuhkista. Onneksi kouluissa pystytään pitämään hyvät turvavälit, nuoret käyttävät maskeja ja pysytään pienissä porukoissa?

Mutta pääasia, että ei kahdeksi viimeiseksi päiväksi siirrytty etäopetukseen yläkouluissa – pelastettiin taas monta nuorta syrjäytymiseltä. Ei tuolla koronan leviämisellä nyt niin väliä.

MH
1 vuosi sitten

Vastauksena otsikon kysymykseen: kyllä kiihtyy!

Kalliiksi tulevat hoidot
1 vuosi sitten

Valtio tai kunnat voisivat antaa verohelpotuksia niille henkilöille, jotka pystyvät olemaan ilman tartuntaa. Testaaminen tietysti pitäisi järjestää.