Tosi harva joulupukki matkaan nyt käy – ”Tässä vaiheessa on yleensä aattoilta jo täynnä”

0
Yli kymmenen vuotta joulupukkina keikkaillut halikkolainen Pertti Heinonen odottaa vielä sesongin ensimmäistä tilausta. – Tässä vaiheessa jouluaatto on yleensä jo ollut täynnä, mutta tänä vuonna joulujärjestelyjä mietitään eri tavalla, PP-Auton korjaamolla Salossa työskentelevä Heinonen toteaa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Korona on vienyt joulupukeilta aattopäivän kotikäynnit. Seitsemän vuotta joulupukkikeikkaa tehnyt paimiolainen Eerik Mäkinen kertoo tilausmäärän pudonneen kolmannekseen entisestä. Hänen aattoiltansa on yleensä täyttynyt vakiasiakkaista.

– Tavallisena vuonna olen tehnyt 20 keikkaa, mutta nyt tilauksia on seitsemän, hän kertoo.

– Yksi tilaus muuttui niin, että pukki vie lahjat oven suuhun, jututtaa lapsia ja vilkuttelee muille ikkunasta.

Kotikäynneille Mäkinen pukee tänä jouluna naamalleen parran lisäksi silmälaseihin kiinnitettävän visiirin.

Halikossa asuva Pertti Heinonen sanoo koronan hiljentäneen joulupukin tilauspuhelimen kokonaan.

– Tähän mennessä on yleensä ollut aattopäivä täynnä, mutta nyt ei ole yhtään tilausta, hän kertoo.

– En ole koronan takia tuputtanut itseäni vakiasiakkaillekaan, vaan odotan perheiltä pyyntöjä. Jokainen joutuu nyt miettimään, miten joulunsa järjestää.

Heinonen on tehnyt joulupukkikeikkaa yli kymmenen vuotta.

– Siitä lähtien, kun omat lapset lähtivät maailmalle. Joulupukkina kiertäessä saa itselleenkin joulumielen, vaikka eihän se päivä helppo ole, hän toteaa.

Viime vuonna Heinonen kävi joulupukkina 14 perheessä eri puolilla Saloa.

– Päivä on mentävä pillimehun voimin. Kesken kaiken ei voi syödä. Jouluaterialle olen ehtinyt iltayhdeksän jälkeen, kun olen palannut kotiin.

Eerik Mäkisen aattoillan asiakkaita ovat olleet lapsiperheet ja lapsenmieliset sekä ulkomaisille vierailleen suomalaista eksotiikkaa esittelevät joulunviettäjät.

Eerik Mäkinen otti ensimmäiset joulupukkitilaukset vastaan hyvissä ajoin, mutta viime aikoina hänenkään puhelimensa ei ole soinut.

– Myös kaikki joulun alla tavallisesti pidettävät yritystilaisuudet ja yhdistysten pikkujoulut ovat jääneet pois, hän sanoo ja nauraa, että pikkujouluissa ihmiset muuttuvat pikkulapsiksi ja istuvat mielellään pukin polvella.

Hänellä on käytössään joulupukin etävierailut mahdollistavat Teams- ja Skype-ohjelmat.

– Otan joulupukkina etäyhteyden, jos joku sellaista kyselee, Mäkinen lupaa.

Entisissä asuinkunnissaan Salossa ja Turussa yli 35 vuoden ajan joulupukkikeikkaa tehnyt Timo Aunio päätti pysyä tämän joulun etäpukkina ja ottaa yhteydet Meet-ohjelman kautta tai Whatsapp-videopuheluna. Sammatin alakoulussa Lohjalla opettajana työskentelevä Aunio on tottunut etäopetukseen ja virtuaaliyhteyksiin.

– Keksin etäpukkivierailut vasta viikko sitten, ja pari tilausta on nyt tullut. Aion lavastaa kotiini Sammattiin Korvatunturin maiseman, hän kertoo.

– Yleensä olen tehnyt kymmenkunta pukkikeikkaa aattona. Yksi vakioasiakkaista toivoi tänäkin jouluna kotikäyntiä, mutta päätimme toteuttaa vierailun Meetin kautta. Olen ollut terve, mutta eihän sitä ikinä tiedä, mitä tarttuu.

Timo Aunion voi tänä vuonna tilata käymään vain etäyhteydellä.

Ohjelmatoimisto Joulu Suomi on välittänyt vuodesta 2009 satuhahmoja erilaisiin tapahtumiin ympäri vuoden. Jouluisin asiakkaina on myös yksityiskoteja. Tuottaja Tapani Viikkilä kertoo joulupukkien tilausmäärän romahtaneen tänä vuonna koko maan osalta peräti 80 prosenttia viime vuodesta.

– Viime vuonna meillä oli 37 joulupukkia ja yksi varapukki 71 paikkakunnalla. Tänä vuonna välitämme pukkeja 56 paikkakunnalle, joilla kiertää 15 pukkia ja yksi varapukki, hän toteaa.

– Lokakuussa näytti vielä hyvältä, kun tilausaika alkoi, mutta sitten tilaukset hiipuivat. Saloon on tehty toistaiseksi ainoastaan kaksi tilausta, mutta varauksia otetaan vielä maanantaina vastaan.

Tilattavien joulupukkien asiakkaita ovat lapsiperheet ja lapsenmieliset, jotka haluavat pukin viihdyttämään aattoiltaa, vaikka viettäisivät joulua aikuisten kesken. Salon Teatterissa paikkakunnalla asuessaan näytellyt Eerik Mäkinen toteaa, että toisinaan joulupukki kutsutaan aikuisten joulunviettoon eksotiikan takia, kun perheessä on esimerkiksi tyttö- tai poikaystävä ulkomailta.

– Silloin pukki puhuu englantia.

Kotien joulusiivoukset pyörivät tutulla kiireellä

Joulusiivousten tilaamista koronapandemia ei ole vähentänyt. Salolaisen Helin Siivouspalvelun yrittäjä Heli Reiman toteaa kalenterinsa olevan ihan piukassa kuten muinakin vuosina.

Salossa ja lähikunnissa toimiva yritys työllistää kymmenen ihmistä. Joulusiivousten teko aloitettiin joulukuun ensimmäisenä ja niiden parissa painetaan pitkää päivää aina aatonaattoon asti.

– Monet ovat poissa kotoa, kun siivooja tulee. Jos asiakkaalla on etätyöpäivä, hän lähtee siivouksen ajaksi ulos, joten lähikontaktissa emme ole. Siivouksia peruttiin todella paljon, kun koronan ensimmäinen aalto tuli keväällä, mutta syksy on ollut normaali. Tietysti tilanteet voivat muuttua nopeastikin, Reiman huomauttaa.

– Kotisiivouksia peruttiin keväällä, mutta syksy on ollut normaali, siivouspalveluyrittäjä Heli Reiman sanoo. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen