Koronaohjeet kiristyvät

0

Varsinais-Suomen koronatilanne pahenee nopeasti. Maakunta ei ole vielä leviämisvaiheessa, mutta nykyisellä tartuntojen kasvutahdilla pahin taso on enää vain päivien kysymys.

Tartunnat kasvavat huolestuttavaa vauhtia myös Salossa. Lauantaina kirjattiin peräti 19 uutta tartuntaa, sunnuntaina kahdeksan, maanantaina yksi ja tiistaina kuusi.

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä linjasi tiistaina uusia suosituksia vaikeutuneen koronatilanteen vuoksi. Kiristyneet ohjeet koskevat muun muassa kokoontumisia, julkisia tiloja ja aikuisten harrastustoimintaa sisätiloissa.

Yli kymmenen hengen yksityistilaisuuksia ei tule järjestää, ja sisätiloissa järjestettäviin yleisötapahtumiin voi osallistua enintään kymmenen henkilöä. Ulkotapahtumissa pitää kiinnittää erityistä huomiota turvaväleihin ja maskien käyttöön.

Kulttuuritilojen ja museoiden asiakasmääriä rajataan. Tarpeetonta matkustamista leviämisvaiheen maakuntiin pitää välttää.

Kiristyneillä ohjeilla on selvä viesti: nyt pitää tosissaan pysäyttää koronaviruksen hallitsematon leviäminen.

Todennäköistä kuitenkin on, että uudet rajoitukset eivät heti vaikuta, vaan tartunnat kasvavat vielä jonkin aikaa.

Samanlaisia koronaohjeiden kiristämisiä on tehty myös muilla alueilla ja erityisesti leviämisvaiheen sairaanhoitopiireissä.

Jos suositukset purevat ja ihmiset noudattavat ohjeita, voi koronapandemian toisen aallon huippu olla takana parin viikon kuluttua.

Vaikka näin kävisikin, virus sinänsä ei katoa mihinkään, vaan tartunnat voivat edelleen kasvaa tulevaisuudessa. Sen vuoksi on tärkeää, että viruksen kanssa opitaan elämään.

Salossa uusia tartuntoja on raportoitu muun muassa kouluissa, uimahallissa, vastaanottokeskuksessa ja lomakeskuksessa. Kaikkien tartuntojen alkuperää ei enää pystytä jäljittämään.

Tartuntamäärien nopea kasvu pakottaa tarkkuuteen myös Salossa. Rajoitetaan kokoontumisia, pidetään turvavälit, huolehditaan hygieniasta ja käytetään tarvittaessa maskeja. Lisäksi pysytään kotona lievienkin oireiden vuoksi.

Hyviäkin uutisia koronarintamalta kuului. Uusia rokotteita saadaan nopeasti Suomeen, kun Euroopan myyntiluvat on myönnetty. Parhaimmillaan riskiryhmiä ja hoitohenkilöstöä päästään rokottamaan jo joulukuussa.