Kotimaisen ruuan kysyntä kasvanut koronavuonna – Jouluna kotimaisuus korostuu, ja valtaosa ostaa kotimaisen kinkun

0
Salolaiset Sirpa ja Kari Lyytikäinen suosivat suomalaista ruokaa. He valitsivat sopivaa kinkkua S-market Plazasta, jonka valikoimissa onkin vain kotimaisia kinkkuja. Kuva: SSS/Jan Sundman

Kotimainen kinkku kuuluu joka joulu Kari ja Sirpa Lyytikäisen joulupöytään. Sopivaa kinkkua he olivat valitsemassa Salon Plazan S-marketissa maanantaina.

Salolaiset Lyytikäiset edustavat suomalaisten enemmistöä kinkkuasiassa, sillä kotimainen kinkku on pitänyt pintansa vuodesta toiseen, ja tänäkin jouluna kinkuista 87 prosenttia on kotimaisia. Ulkomaisen kinkun valitsee kaksi prosenttia talouksista.

– Yleensä ostamme kotimaista ruokaa, Sirpa Lyytikäinen kertoo ostotottumuksista.

Salolaisperheen lisäksi moni muukin on alkanut kiinnittää huomiota ruuan alkuperään, sillä kotimaisen ruuan kysyntä on kasvanut koronavuonna. Sekä Sitran että Ruokatiedon kyselyt kertovat saman asian.

– Joka kolmas ostaa kotimaista, kertoo toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi Ruokatiedosta.

Sitran selvityksen mukaan yli 35 prosenttia suomalaisista on ostanut enemmän kotimaista ruokaa kuin aiemmin kuluneen vuoden aikana, ja reilusti yli 16 prosenttia kertoo tavan jäävän arkeen pysyvästi.

Kotimaisuuden toteaminen ei aina ole helppoa. Kuluttajien kannattaisikin Syväniemen mukaan kysyä esimerkiksi kaupassa, onko ruoka oikeasti kotimaista, mikäli se ei selviä tuotteesta. Yksi varma merkintä on Ruokatiedon hallinnoima Hyvää Suomesta -merkintä.

Kaikissa tuotteissa Hyvää Suomesta -merkintää ei ole. Lisäksi Lidl-ketjulla on käytössä myös oma merkintä kotimaiselle alkuperälle. Syväniemi sanoo, että alkuperä on pääsääntöisesti ilmoitettava esimerkiksi lihasta, kalasta ja kananmunista.

Sekaantumisen vaara piilee siinä, että esimerkiksi lihan alkuperä on ilmoitettava raa’asta tuotteesta, mutta makkaroista ja muista kypsistä lihavalmisteista riittää valmistusmaa eikä raaka-aineen alkuperän ilmoittaminen ole pakollista jalosteissa.

– Makkarat ovat hyvä esimerkki, Syväniemi sanoo.

Hän sanoo, että vaikka tuotteen valmistaja olisi kotimainen yritys, tuotteessa saatetaan käyttää muualta tulleita raaka-aineita. Syväniemi sanoo, että pakkauksessa saattaa lukea, että esimerkiksi possunliha tulee EU-alueelta.

Kinkkua valitsevan Lyytikäisen pariskunnan ei tarvinnut edes hakea kotimaisuudesta kertovaa tietoa, sillä S-marketissa kinkut ovat kotimaisia.

Vastaava tilanne on monessa muussakin kaupassa, esimerkiksi Perniön K-supermarketissa.

– Se on periaatepäätös, vastaa toinen K-supermarketin kauppiaista, Anette Holappa .

Myös kaupassa olevat vegaanivaihtoehtoiset kinkut ovat kotimaisia niin pitkälle kuin mahdollista. Holappa selittää, että raaka-aineeksi käytettyä merilevää ei saa muualta kuin ulkomailta.

Holapan mukaan vegaanikinkkujen osuus on kasvanut, vaikka niiden osuus kaikista kinkuista onkin pieni. Myös luomukinkut ovat kasvattaneet suosiotaan.

Lihatiedotuksesta kerrotaan, että jopa kolmannes kinkun hankkivista talouksista ostaisi luomukinkun, jos se olisi mahdollista. Joulun sesonkiin sitä ei kuitenkaan pystytä tuottamaan tarpeeksi.

Perniöläiskaupassa kotimaisen ruuan merkitys on Holapan mukaan ollut koko ajan tärkeä. Hän ei pystykään sanomaan, onko sen osuus kasvanut koronavuonna, sillä valikoimiin on pyritty ottamaan aina mahdollisuuksien mukaan kotimaisia elintarvikkeita.

Lisäksi on pyritty suosimaan lähialueelta saatavia tuotteita.

Holappa sanoo, että kinkuissa periaatetta on toteutettu niin, että ne tulevat lihatalosta, jonne lähialueilta todennäköisimmin toimitetaan sikoja.

Kotimaisuudesta kysellään kaupassa

Ruuan alkuperä tuntuu kiinnostavan kuluttajia. S-Market Plazan ruokatorista vastaava Pekka Suikki sanoo, että kotimaisuudesta kysellään viikoittain.

Osa haluaa tietää myös, ovatko kalat viljeltyjä vai kasvatettuja.

Joulun ajan kalaherkuissa kotimaisuus korostuu ainakin silloin, jos valmistetaan vaikkapa suutarinlohta. Siihen tarvitaan silakoita.

Suikki sanoo, että moni valmistaa myös graavikalaa siiasta. Nämä molemmat ovat kotimaisia.

Joululoheksi voidaan kuitenkin ostaa Norjasta tuotu kasvatettu lohi.

Ruokatorista huolehtiva Suikki sanoo kuitenkin suosivansa lähialueelta tulevaa kalaa tarjonnassa, mikäli se on mahdollista.