Lasten ja nuorten treenit jatkuvat, mutta miten – korona vaatii seuroilta ja valmentajilta soveltamista

0
Jalkapallossa pelitilanteiden harjoittelu käy ilman kontaktia hankalaksi. (Kuva: SSS Arkisto/Marko Mattila)

Koronapandemia keskeyttää kolmeksi viikoksi aikuisten sisäliikunnan Salossa, mutta alle 20-vuotiaat voivat jatkaa harjoitteluaan.

Kaupungin linjauksen mukaan seuratoiminta voi jatkua sisätiloissa, jos turvaväleistä kyetään pitämään kiinni kaikessa harjoittelussa. Esimerkiksi kamppailulajit ja joukkuepelien lähikontaktit eivät ole sallittuja.

Miten koripalloa, jalkapalloa, jääkiekkoa, lentopalloa ja yleisurheilua harjoitellaan turvavälit huomioon ottaen, siinä on pähkäiltävää seuroille ja valmentajille.

– Lajista riippuen pitää soveltaa ja harkita, miten harjoituksia voi järjestää, Salon vapaa-aikajohtaja Hilpi Tanska sanoo.

Hänen mielestään turvavälejä on helppoa pitää esimerkiksi sulkapallossa. Hankalampaa tulee joukkuepeleissä, jossa kontaktit ovat olennainen osa lajia.

– Esimerkiksi koripallossa edes pienpeliä ei voi tehdä, koska turvaväliä ei pystytä pitämään. Se tarkoittaa sitten heittoharjoituksia, yksi vastaan nolla -harjoitteita, teknistä harjoittelua ja lihaskuntoa. Lisäksi voi hyödyntää ulkotiloja.

Tanskan mukaan aikuisten harjoitusvuorojen peruminen tuo lisää tilaa junnuille. Sen ansiosta saleja on mahdollista jakaa esimerkiksi väliverhoilla osiin, jolloin ryhmäkin voidaan pilkkoa pienemmiksi porukoiksi.

Maskeja on hyvä käyttää pukutiloissa jo yläkouluikäisistä lähtien, koska yläkouluissakin on otettu maskit käyttöön.

Liikuntapalvelut on saanut tiistain aikana paljon kyselyitä eri lajien edustajilta. Hilpi Tanskan mukaan kyselyihin pyritään vastaamaan pikaisesti, ja tarvittaessa laitetaan tarkennettuja ohjeita kaikille seuroille.

– Se kokemus, mitä syksyn ajalta on saatu, on, että seurat ja valmentajat kykenevät hirveän hienosti järjestämään toimintaa niin että ohjeistukset otetaan huomioon, hän kehuu.

Osa seuroista on jo tehnyt omia ohjeistuksiaan. Esimerkiksi FC Halikko päätti toimia oma-aloitteisesti koronatilanteen huonontuessa ja peruutti seuran harjoitukset kokonaan täksi viikoksi.

– Johtokunta antaa ohjeet tulevasta harjoittelusta loppuviikolla. Varmasti tullaan linjaamaan esimerkiksi, että omaharjoittelua lisätään ja jos harjoitellaan joukkueena, pitää olla tilaa riittävästi, puheenjohtaja Jussi Litja sanoo.

Litjan mukaan joukkueille pyritään antamaan harkinnan varaa, jos joku haluaa esimerkiksi aloittaa joulutauon jo nyt. Hippo-areenalla pidetään valot päällä, jotta seuran pelaajat pääsevät harjoittelemaan.

– Henkilökohtainen mielipiteeni on, että nyt pitää olla tarkkana ja ottaa tilanne vakavasti. Kenenkään taidot eivät häviä parissa viikossa, vaikka pitäisi taukoa.

Koripallossa kontaktit kuuluvat peliin, ja pelitilanteita ei voi koronarajoituksilla harjoitella. Kuva on U17-poikien pelistä BC Nokiaa vastaan viime viikonloppuna. (Kuva: SSS/Vesa Käiväräinen)

Salon Vilpas koripallo antoi omat ohjeensa harjoituksista tiistaina. Harjoituksissa suositellaan enintään kymmenen hengen ryhmiä. Turvavälejä on noudatettava, ja esimerkiksi pelaaminen ja kontaktit ovat kiellettyjä.

– Varsinais-Suomen selkeä linja oli, että lasten ja nuorten toimintaa halutaan pitää yllä. Nyt luodaan sellaiset olosuhteet, että pystytään jatkamaan. Viime kädessä valmentajat miettivät harjoitukset niin, ettei tule kontaktia, toiminnanjohtaja Marko Vihiniemi sanoo.

Lapsille suositellaan omaehtoista harjoittelua ja vaihtoehtoista liikuntaa ulkosalla. Sisällä esimerkiksi 15 hengen palloilukoulu voidaan jakaa salin väliverhojen avulla useampaan pienryhmään.

– Maskien käyttöä on laajennettu, ja yläasteikäisistä ylöspäin pitää käyttää maskia pukuhuoneissa ja aulatiloissa, Vihiniemi muistuttaa.

Salon Viesti on päättänyt, että lentopallon F- ja E-juniorit eivät jatka harjoittelua sisällä, mutta joukkueet voivat halutessaan jatkaa ulkona. Vanhemmat juniorit voivat jatkaa harjoittelua sisällä alle kymmenen hengen ryhmissä.

– Me olemme tiukentaneet ohjeistusta vielä niin, että suositaan koulukohtaisia ryhmiä. Näin saadaan ristikontaktit koulujen välillä minimiin, lentopallojaoston puheenjohtaja Jenni Sorola sanoo.

Harjoituksissa noudatetaan turvavälejä, pestään käsiä, desinfioidaan palloja ja jätetään esimerkiksi torjuntaharjoitukset tekemättä kontaktien välttämiseksi.

– Halusimme jatkaa isompien junnujen lajiharjoittelua, koska meillä on nuoria, jotka on hyvä pitää säännöllisessä harjoittelussa ja rutiineissa kiinni, Sorola perustelee.

Kiekkohait on perunut koronan takia koululaisille ja lukiolaisille tarkoitetut aamu- ja maalivahtijäät.

Harjoittelu jatkuu omissa ryhmissä, eikä kimpparyhmiä sallita. Kontaktit ovat kiellettyjä. Pelaajille ja vanhemmille on tulossa tai tullut jo tarkempia ohjeita seuran kotisivulle.

– Torstaina on vielä hallituksen kokous, ja siellä päätetään lisää. Sarjathan ovat jo jäissä, ja katsotaan, koska päästään jatkamaan, valmennuspäällikkö Marko Vuori sanoo.

Vilppaan yleisurheilujaoston puheenjohtaja Minna Lamminen sanoo, että pienten lasten sisätiloissa tapahtuva harjoittelu jää koronan takia aikaistetulle joulutauolle, koska turvavälien pitäminen on käytännössä mahdotonta.

– Näyttää siltä, että valmennusikäisten, 14-vuotiaiden ja sen yli, harjoituksia jatketaan ulkoharkkoina. Punttisalillekaan ei voida mennä suuremmalla ryhmällä, koska ei voida taata turvavälejä.

Lammisen mukaan urheilijoille ja valmentajille on tulossa piakkoin tarkempi ohjeistus, mikä on mahdollista lähiviikkoina.

– Hallikisat on jo peruttu tältä vuodelta, joten tämä ei sotke kilpailullista puolta.