Liikenne moottoritiellä hiljeni syksyllä tuhansilla autoilla – Koronatoimet vähensivät kulkemista, mutta joulu lisää sitä

0
Kauniaislaiset Irene ja Maximus Kuhlman tapasivat turkulaisia sukulaisiaan Kivihovilla, kun yhteinen joulun vietto vaihtui lahjojen vaihtoon puolivälissä moottoritietä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Korona on vähentänyt tänä vuonna tuntuvasti liikennettä Suomen teillä. Liikenteen ohjauksesta vastaavan Intelligent Trafic Management Finland Oy:n (ITM) mukaan joulukuussa liikenne on ollut koko maassa noin 15 prosenttia vähäisempää kuin vuotta aiemmin.

Keväällä Uudenmaan sulku hiljensi tieliikenteen Turun ja Helsingin välisellä moottoritiellä kolmeksi viikoksi. Kesällä liikenne kulki lähes tavalliseen tahtiin, mutta syksyllä autoilu on jälleen hiljentynyt tautitapausten lisääntymisen takia annettujen suositusten ja rajoitusten myötä.

Turun ja Helsingin välisellä moottoritiellä liikennemäärä väheni lokakuun lopun jälkeen kolmessa viikossa Muurlan mittauspisteessä lähes 22,5 prosenttia, Isokylässä 22 prosenttia, Hajalassa 17 prosenttia ja Vistan mittauspisteellä reilut 20 prosenttia.

Paimiossa Vistan mittauspisteen ohi kulki toissa perjantaina noin 3 900 autoa vähemmän kuin lokakuun viimeisenä perjantaina. Salon Hajalassa liikennemäärä väheni lokakuun lopusta 3 000 ajoneuvolla, Isokylässä reilulla 3 600 ajoneuvolla ja Muurlassa yli 2 900 ajoneuvolla.

Moottoritiellä kulkevien ajoneuvojen määrä on vähentynyt syksyn aikana.. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Annettujen suositusten vaikutukset ovat näkyneet liikenteessä nopeasti. Kun Varsinais-Suomen koronapandemiatyöryhmä suositti torstaina 26. marraskuuta, että liikennettä Uudenmaan rajan yli pitää välttää, väheni moottoritiellä kulkeneiden autojen määrä heti perjantaina Vistan mittauspisteellä 737 ajoneuvolla, Hajalassa 369 ajoneuvolla, Isokylässä 790 ajoneuvolla ja Muurlassa 864 ajoneuvolla verrattuna viikon takaisiin lukemiin.

– Ei käy kiistäminen, etteivätkö koronarajoitukset näkyisi liikenteessä ja liikenneasemien kävijämäärissä, Suur-Seudun Osuuskaupan toimialajohtaja Heikki Vottonen sanoo.

SSO:lla on moottoritien varressa ABC-liikenneasemat Salossa ja Lohjalla.

– Kevät romahdutti liikennemäärät, mutta kesä oli hyvä myöhään syksyyn asti. Lokakuun lopussa alkoi taas hiljentyä, kun tautimäärit lähtivät kasvuun ja tuli vahvempi suositus etätyöhön sanoo Vottonen, jolla on uuden vuoden varalle paljon odotuksia:

– Että saadaan tauti hallintaan, rokotukset liikkeelle ja päästään palaamaan normaaliin arkeen, tapaamaan ihmisiä ja kokoontumaan työpaikoilla livepalavereihin ja työryhmiin asioiden äärelle.

Tänä vuonna korona tekee joululiikenteen ennustamisesta haastavaa, sillä nähtäväksi jää, minkä verran ihmiset lähtevät sukuloimaan. Normaalisti joululiikenteen vilkkain päivä on aatonaatto, jolloin suurimmat ruuhkapiikit ajoittuvat puolenpäivän ja iltapäivän kello neljän välille.

Pahimmat jouluruuhkat on perinteisesti koettu nelostiellä Lahden ja Mikkelin välillä sekä muilla pääkaupunkiseudulta pois suuntautuvilla pääteillä.

Johan Söderberg kuljettaa klapeja asiakkaille, sillä talot täytyy lämmittää oli koronaa tai ei.. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Joululahjojen vaihdossa Kivihovilla

Sukulaisten tapaaminen, klapimyynti ja leikatun koiran nouto saivat ihmiset tien päälle.

Irene Kuhlman ajeli alkuviikosta Kauniaisista poikansa Maximuksen kanssa Suomusjärven Teboil Kivihoville tapaamaan pojan Turussa asuvia isovanhempia ja tätiä.

– Sovimme tapaamisen tänne, kun emme nyt voi viettää joulua yhdessä, Kuhlman kertoo.

Lahjoja päätettiin koronasuositusten takia vaihtaa puolivälissä moottoritietä kahvikupillisen ääressä. Yleensä suku on kokoontunut isommalla porukalla viettämään joulua Kauniaisiin.

Irene Kuhlman toteaa, että hänen arkeensa korona ei ole juurikaan vaikuttanut.

– Mutta liikkuminen on vähentynyt, kun vapaa-ajan menoja ei ole ollut niin paljon kuin tavallisesti, hän sanoo.

Klapinvientireissullaan Kivihovin Teboilille tankkaamaan pysähtynyt sauvolainen Johan Söderberg toteaa olevansa koronasta huolimatta tien päällä tavalliseen tapaan.

– Klapeja tarvitaan aina. Talo täytyy saada lämpimäksi, vaikka olisi korona, hän naurahtaa.

Janne Ahlbäck oli noutamassa sunnuntaina Vantaalla päivystyksessä leikattua mäyräkoiraansa.. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Paraisilla asuva Janne Ahlbäck piti tauon Kivihovilla matkallaan vantaalaiseen eläinsairaalaan. Hän haki siellä leikatun lyhytkarvaisen kääpiömäyräkoiransa kotiin.

– Siltä leikattiin välilevytyrä sunnuntaina. Meillä on kolme koiraa, joista kuusivuotias simahti kesken lenkin ja tietenkin sunnuntaina. Onneksi neurologisessa eläinsairaalassa on viikonloppuisin eläinlääkäripäivystys ympäri vuorokauden. Koira olisi halvaantunut ilman leikkausta, Ahlbäck toteaa.