Mattila sai lähteä, missä perustelut?

0

Salon kaupunginhallitus on päättänyt purkaa sosiaali- ja terveyspalvelujohtaja Jussi Mattilan työsuhteen koeajalla.

Vt. kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhonen oli Mattilan kuulemisen jälkeen tullut tulokseen, että hän suosittaa työsuhteen jatkamista. Kaupunginhallituksen poliittinen agenda ajoi siis Mattilan esimiehen kannan ylitse.

Mattila sai tukea myös alaisiltaan, mikä on aika huomattava saavutus, kun huomioidaan lyhyeksi jäänyt ura sekä koronan ja talouden tuomat haasteet.

Voisi varmasti sanoakin, että Mattila on onnistunut työssään, mutta ei kaupunginhallituksen miellyttämisessä. Isona kivenä kaskessa on varmaankin ollut sosiaali- ja terveyslautakunnan listalta pois vedetty ehdotus lopettaa kaksi vanhaa, epäkäytännöllistä sekä isojen peruskorjausten edessä olevaa vanhusten hoivalaitosta ja hommata palvelu keskeisemmällä sijainnilla nykyaikaisemmista tiloista.

Mattila astui ehdotuksellaan kaupunginhallituksen varpaille ilmeisesti niin, että luut ovat rutisseet.

Todellisuudessa kaikki lienee alkanut jo paljon aiemmin. Aina valintaan johtaneesta kaupunginhallituksen kokouksesta, jossa äänestyksessä hävinnyt osapuoli ensin jätti eriävän mielipiteen, ja sen jälkeen julkisesti arvosteli valituksi tulleen osaamista.

Todennäköisesti häviölle jääneet ovat aina noista päivistä lähtien kutoneet mustaa ja myrkyllistä verkkoaan Mattilan erottamiseksi.

En tiedä, miten joidenkin hallituksen jäsenien selkiä on rapsuteltu, jotta nämä ovat muuttaneet kantansa muutamassa kuukaudessa. Erottamista esitti alun perin Marja Ruokonen vasemmistosta ja muut kannattivat. Nyt sitä esitti uudestaan Jonna Nyyssönen vihreistä muiden kannattaessa.

Joku voisi sanoa, että poliittista pääomaa on kulisseissa vaihdettu, mutta kuka tietää. Ehkä tämäkään asia ei koskaan selviä. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saija Karnisto-Toivonen on jo ilmoittanut, ettei asiaa kommentoi.

Kommentteja lienee turhaa odottaa muiltakaan puuhamiehiltä tai tässä tapauksessa naisilta. On helppoa paeta pykälien taakse.

Millainen mainehaitta tästä kaupungille syntyy tai millainen työoikeudellinen selkkaus? Sen aika näyttää. Varmaa on, että kukaan edellä mainituista ei asiasta vastuuta kanna sen enempää poliittisesti kuin muutoinkaan.

Mielenkiintoista on myös nähdä, kenestä tulee Salon seuraava sote-johtaja. Uskaltavatko ammattilaiset hakea ja toisaalta millainen yleinen mainehaitta tästä jää kaupungille epävarmana työnantajana?

Villi veikkaus on, että jos ja kun sote-johtajan valintakierros uusitaan, niin ainakin yksi tuttu nimi tulee näkymään alusta loppuun saakka listalla ja mahdollisesti aina valituksi tulemiseen saakka.

Tämä tarkoittanee sitä, että valintaryhmä tulee muodostaa “sopivaksi”, ja toisaalta on toimittava sen verran nopeasti, etteivät kuntavaalit sotke suunnitelmia.

Marko Haavisto

Perniö (ps.)