Minna Gråstenille Suomen Leijonan I luokan ritarimerkki – yhteensä Salon seudulle tulossa 33 kunniamerkkiä

0
Poliisihallituksen henkilöstöpäällikkönä työskentelevä salolainen Minna Gråsten saa Suomen Leijonan I luokan ritarimerkin. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salolainen Minna Gråsten, 54, on yksi niistä yli 30:stä salonseutulaisesta, jotka saavat itsenäisyyspäivänä Tasavallan Presidentin myöntämän kunniamerkin. Hänelle myönnetään Suomen Leijonan I luokan ritarimerkki.

Gråsten työskentelee Poliisihallituksen henkilöstöpäällikkönä, ja kunniamerkkiä on ehdottanut hänelle Poliisihallitus. Gråstenille tunnustus tuli yllätyksenä.

– Yllätyin, koska ei siitä ole ihan hirveästi aikaa, kun sain työnantajani aloitteesta edellisen kunniamerkin. Sain Suomen Valkoisen Ruusun ritarimerkin vuonna 2011. Tai onhan siitä jo yhdeksän vuotta, aika menee niin äkkiä, Gråsten naurahtaa.

– Syynä tälle kunniamerkille luultavasti on, että olen ollut mukana monissa kehittämishankkeissa, hän arvelee.

 

Minna Gråsten on työskennellyt Poliisihallituksessa sen perustamisesta eli vuodesta 2010 lähtien. Hänen uransa Poliisissa ulottuu kuitenkin vuoteen 1994 asti, mistä lähtien hän on toiminut siellä erilaisissa tehtävissä.

– Olen ylpeä urastani, joka alkoi Kaarinan nimismiespiiristä, ulosottoviraston toimistotyöntekijän tehtävistä. Työssä kehittymisen halun ja opiskelun kautta olen päässyt eteenpäin, ja olen tosi kiitollinen kaikille esimiehilleni ja muille läheisille, jotka ovat minua kannustaneet.

Aloittaessaan työnsä Poliisissa hän oli koulutukseltaan markkinointimerkonomi. Tänä päivänä Gråsten on juristi, jonka opinnot hän on suorittanut työn ohessa.

Kaarinan nimismiespiiristä Gråsten siirtyi Keskusrikospoliisiin ja sieltä sisäministeriön poliisiosastolle. Sisäministeriöstä hän jatkoi Poliisihallitukseen.

– Nykyisessä työssäni henkilöstöpäällikkönä minulle on ollut paljon hyötyä siitä, että olen ollut monenlaisissa tehtävissä. On eri tavalla tarttumapintaa, kun eri tehtävien todellisuus ei ole ihan vieras, hän kuvailee.

 

Gråstenin johtaman osaston työhön kuuluu koko Suomen poliisilaitosten henkilöstöasioiden ohjaaminen, suunnittelu ja kehittäminen.

– Teemme työtä, jotta Poliisi koettaisiin hyväksi työnantajaksi. Poliisissa tehtävä työ koetaan yleensä motivoivaksi, koska se koetaan yhteiskunnallisesti tärkeäksi. Mutta kaikki henkilöstöryhmät eivät välttämättä koe työtään yhtä merkitykselliseksi. Kenttätyötä tekevän poliisin on helpompi kokea työnsä tärkeäksi kuin tukitehtävässä olevan. Ammatti-identiteetin kehittämisessä meillä on siis työnsarkaa, Gråsten sanoo.

– Toisaalta Poliisi tarjoaa työnantajana monenlaisia mahdollisuuksia, mistä oma urani on hyvä esimerkki, hän huomauttaa.

 

Konnevedeltä kotoisin oleva Gråsten muutti Varsinais-Suomeen puolisonsa perässä vuonna 1988. Viimeiset 15 vuotta hänen työpaikkansa on sijainnut Helsingissä, jonne hän on jo kymmenen vuoden ajan pendelöinyt Salosta.

– Salo on kiva paikka asua, koska kaikki mitä elämässä tarvitsee, on lähellä. On todella hyvät liikuntapalvelut, luonto ja hyvät kulkuyhteydet. Ja pääkaupunkiseutuun verrattuna on ruhtinaalliset mahdollisuudet hankkia oma koti. Olen ajatellut, että meidän pitäisi markkinoida etujamme enemmänkin.

Normaalisti Gråsten kulkee päivittäin junalla Pasilaan, mutta koronan vuoksi hän on ollut maaliskuun puolivälistä lähtien etätöissä.

Työnteon vastapainona hän liikkuu paljon luonnossa ja harrastaa golfia. Gråsten on ollut muutaman vuoden Wiurila Golf & Country Club ry:n puheenjohtaja.

– Tykkään käydä myös teatterissa ja konserteissa, ja niitä tässä tilanteessa eniten kaipaankin. Salossa on pikkukaupungiksi myös suurenmoinen kulttuuritarjonta, hän kiittää.

 

SALON SEUDULLE YHTEENSÄ 33 KUNNIAMERKKIÄ

Suomen Leijonan I luokan ritarimerkki:
Aaltonen, Jukka Uolevi, johtaja, Salo, Gråsten, Minna Katriina, henkilöstöpäällikkö, Salo.

Suomen Leijonan ritarimerkki:
Kivimäki, Ismo Olavi, aluejohtaja, Salo.

Suomen Valkoisen Ruusun ansioristi:
Nordbo, Jan Kristin, tekninen johtaja, Somero.

Suomen Leijonan ansioristi:
Fonsell-Laurila, Kati Rea Hannele, suunnittelija, Somero, Hutanen, Pasi Juhani, tietohallintopäällikkö, Salo, Laaksonen, Jaana Kaarina, palvelupäällikkö, Paimio, Särestöniemi, Liisa Marja, suunnittelija, Salo, Toivanen, Aki Juhani, johtava palotarkastaja, Salo.

Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitali kultaristein:
Haavisto, Jukka Tapio, laatu- ja ympäristöpäällikkö, Salo, Heurlin, Eeva Inkeri, kaupunginvaltuutettu, Paimio, Huhtinen, Päivi Marjaana, jalostusasiantuntija, Koski, Hämäläinen, Risto Tapani, kunnanvaltuuston jäsen, Koski, Kivikallio, Elina Maria, sosiaalilautakunnan puheenjohtaja, Koski, Kymäläinen, Kristiina Else, maatalousyrittäjä, Salo, Lahti, Matti Juhani, ylikonstaapeli, Paimio, Lehtimäki, Jarno Johannes, tuotantopäällikkö, Somero, Mattila, Päivi Aulikki, vuoromestari, Salo, Mänkäri, Timo Juhani, maatalousyrittäjä, Salo, Nieminen, Tomi Henry Antero, tuotannon esimies, Paimio, Rauhala, Hanna Eeva-Maria, vastaava sairaanhoitaja, Koski, Rodas, Anne Kristiina, johdon sihteeri, Somero.

Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitali:
Hautala, Klaus Antti, asiantuntijamyyjä, Paimio, Laihonen, Marja Helena, sijoitusasiantuntija, Halikko, Lindblom, Fred Christer, vanhempi konstaapeli, Kemiönsaari, Pääkkönen, Elvi Kaisa, tutkimusmestari, Sauvo, Rautio, Rauno Juhani, kaupunginvaltuutettu, Paimio, Ruuhilehto, Taina Tellervo, myyjä, Somero, Sahlström, Salli, laitosapulainen, Paimio, Saren, Maarit Johanna, vanhempi konstaapeli, Paimio, Vainio, Markus Harri, vanhempi konstaapeli, Salo.

Suomen Valkoisen Ruusun mitali:
Aalto-Matinaho, Eija Irmeli, tarjoilija, Salo, Kirjala, Ari Juhani, laitosoperaattori, Salo.