Onko kinkun luu biojätettä – näin lajittelet joulun jätteet

0

Jouluna syntyy usein tavallista enemmän jätettä. Lounais-Suomen Jätehuolto muistuttaa, että jokaiselle jätteelle löytyy oma paikkansa.

Alumiinivuoka, tuikunkuori ja muut metalliesineet: Laatikkoruokien alumiiniset vuoat ja smetanapurkkien foliokannet, metallipurkit ja -kannet lajitellaan puhtaiksi huljuteltuna metallinkeräysastiaan. Myös tuikkukynttilöiden ja roihujen alumiinikuoret ovat metallia: ei haittaa, vaikka niissä olisi kynttilänjämiä. Uudenvuoden tina ei ole metallia vaan vaarallista jätettä.

Glögipakkaus: Kartonkinen glögipakkaus kelpaa kartongin keräykseen alumiinivuorauksesta huolimatta. Lasiset glögipullot voi kierrättää pakkauslasina. Muistathan irrottaa korkit sekä tölkeistä että pulloista ja lajitella ne materiaalin mukaan joko muovipakkauksiin tai metallinkeräysastiaan.

Hautakynttilä : Lasinen hautakynttilä lajitellaan polttokelpoiseen jätteeseen, sillä kuumuutta kestävä lasi ei sovellu lasipakkausten keräykseen. Polttokelpoinen jäte on oikea osoite myös muovisille hautakynttilöille. Metalliset kannet lajitellaan metallinkeräykseen.

Ilotulitteet: Ammutut, täysin sammuneet ja jäähtyneet raketit ovat polttokelpoista jätettä. Rakettiroska sisältää muun muassa muovia.

Joulukalenteri ja joulusuklaat: Joulukalenterien ja suklaarasioiden pahviset osat lajitellaan kartonginkeräykseen. Niiden muoviosat ja päällä oleva kääre lajitellaan muovipakkausten keräykseen. Konvehtirasioiden kerrosten välissä oleva suojapaperi on polttokelpoista jätettä. Konvehtien karkkipaperit lajitellaan pääsääntöisesti muovipakkauksiin. Suklaapukkien foliokääreet kuuluvat metallinkeräykseen.

Joulukoristeet: Rikki menneet joulukoristeet, esimerkiksi joulupallot, lajitellaan polttokelpoiseen jätteeseen.

Joulukuusi: Joulukuusia otetaan vastaan risujätteenä veloituksetta lajitteluasemilla. Jotkut taloyhtiöt järjestävät kuusille oman keräyksen. Mikäli muovikuusi hajosi, on oikea osoite metallinkeräys. Vaikka muovikuusesta puhutaankin muovikuusena, on suurin osa sen painosta metallia. Pienen muovikuusen voi laittaa taloyhtiön metallinkeräysastiaan. Suuret viedään lajitteluasemille, joissa metallia vastaanotetaan maksutta.

Kasvomaskit, kasvovisiirit ja kumihanskat: Kertakäyttöiset kasvomaskit lajitellaan polttokelpoiseen jätteeseen. Myös rikkinäiset kankaiset maskit, hajonneet kasvovisiirit ja käytetyt kumihanskat hävitetään kierrätyskelvottoman polttokelpoisen jätteen joukossa.

Kinkun luu : Suurikokoiset luut kuuluu lajitella polttokelpoiseen jätteeseen. Pienemmät luut, kuten kanan luut, kelpaavat myös biojätteen joukkoon.

Kinkunrasva ja muut paistinrasvat: Rasva ei kuulu viemäriin. Voit laittaa rasvan imeytettynä kompostoriin tai biojäteastiaan. Jos kumpaakaan ei ole käytössäsi, pakkaa öljy tiiviisti esimerkiksi maitotölkkiin ja laita polttokelpoisen jätteen astiaan. Kinkkutemppu kierrättää tänäkin vuonna kaikkien jouluherkkujen paistinrasvat uusiutuvaksi dieseliksi. Kinkkurasvaa otetaan tänä vuonna vastaan muun muassa LSJH:n Korvenmäen lajitteluasemalla. Lisätietoa ja keräyspisteet paikkakunnittain osoitteessa https://www.kinkkutemppu.com/.

Kukat: Kuolleet huonekasvit ja leikkokukat lajitellaan biojäteastiaan tai omaan kompostoriin. Multaa ei kuitenkaan saa LSJH:n alueella laittaa biojätteen joukkoon. Multa on valmis tuote, joka ei hajoa tai mätäne, vaan aiheuttaa haittaa biojätteen käsittelylaitoksella, jossa biojätteestä valmistetaan biokaasua ja lannoitteita. Mullan voi sirotella omalle pihalle tai kompostoriin. Vaihtoehtoisesti sen voi lajitella polttokelpoisen jätteen astiaan. Kasvit ja kukat ovat polttokelpoista jätettä, jos kiinteistöllä ei ole biojätteen keräystä tai omaa kompostoria.

Lahjapaperi ja pakettinaru: Joululahjojen kiiltävät käärepaperit kuuluvat polttokelpoisen jätteen astiaan, eivät paperinkeräykseen. Polttokelpoiseen jätteeseen kuuluvat myös pakettinarut.

Led-kynttilä: Kun led-kynttilät menevät rikki, ne toimitetaan sähkölaitteiden vastaanottopisteeseen, esimerkiksi lajitteluasemalle tai sähkölaitteita myyviin liikkeisiin. Palauttaminen on maksutonta. Lähimmän pisteen voit tarkistaa osoitteesta www.kierrätys.info. Muista irrottaa sitä ennen paristot, teippaa niiden navat vaikka maalarinteipillä ja palauta paristonkeräykseen. Myös kokonaiset valosarjat kuuluvat sähkölaiteromun keräykseen.

Leivinpaperi ja lautasliinat: Leivinpaperin saa laittaa biojätteeseen tai kompostoriin. Mikäli biojätettä ei kerätä erikseen tai kompostoida, lajitellaan leivinpaperit polttokelpoisen jätteen astiaan. Myös kertakäyttöiset lautasliinat ovat biojätettä.

Tekstiilit: Lajittele käyttökelvottomat tekstiilit poistotekstiilinkeräykseen. Poistotekstiiliä otetaan maksutta vastaan muun muassa LSJH:n lajitteluasemilla.

Styrox: Pakkausstyrox lajitellaan muovipakkausten keräykseen.

Lisää lajitteluohjeita löytyy LSJH:n jätteiden ABC:stä.

Lähde: LSJH