Salo purki Jussi Mattilan virkasuhteen – Mattila pitää päätöstä ajojahtina

4
Jussi Mattila aloitti Salon sote-johtajana kesäkuussa. Hänen virkasuhteensa purettiin marraskuun lopussa.

Salon kaupunginhallitus päätti purkaa sosiaali- ja terveyspalveluiden johtajan Jussi Mattilan virkasuhteen koeajalla maanantaina.

Päätös syntyi Jonna Nyyssösen (vihr.) esityksestä äänin 6–7. Vt. kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhonen esitti, ettei virkasuhdetta pureta.

Nyyssösen esityksen puolesta äänestivät puheenjohtaja Saija Karnisto-Toivonen (sd.), Ulla Huittinen (kesk.), Timo Lehti (kesk.), Johanna Riski (kesk.), Marja Ruokonen (vas.) ja Simo Vesa (sd.).

Jussi Mattilan jatkon kannalla olivat Elina Suonio-Peltosalo (kok.), Mikko Lundén (ps.), Saku Nikkanen (sd.), Marko Tapio (kok.), Kalle Tekkala (kd.) ja Anna-Leena Yli-Jama (kok.).

Kokoomuksen edustajat jättivät päätökseen eriävän mielipiteensä. Sen mukaan koeaikapurkuun ei ole asiallisia lainmukaisia perusteluja, päätös on virkamieslain ja hallintolain vastainen ja se aiheuttaa vahinkoa Salon kaupungille.

– Huomionarvoista on, että edes koeaikapurkua harkitessaan kaupunginhallituksen jäsenet eivät ole käsityksemme mukaan haastatelleet Mattilan alaista henkilöstöä, eivätkä myöskään Mattilaa itseään. Näin ollen on selvää, että koeaikapurkua valmistellessaan kaupunginhallituksen jäsenet eivät ole perustaneet arviotaan tosiasioihin, vaan virkamieslain vastaisesti syrjiviin ja koeajan tarkoitukseen nähden epäasiallisiin perusteisiin, eriävässä mielipiteessä todetaan.

Mattilan koeaika päättyi marraskuun lopussa, ja purkupäätös tehtiin viime tingassa. Mattila sai päätöksen tiedokseen heti, ja hän kävi luovuttamassa avaimensa, puhelimensa ja tietokoneensa.

– Nyt ryhdymme tekemään oikaisuvaatimusta niillä perusteilla, jotka on kirjattu eriävään mielipiteeseen. Tulen ehdottomasti valittamaan asiassa, Mattila kommentoi päätöstä tuoreeltaan maanantai-iltana.

Jussi Mattila kokee, että hänen virkasuhteensa purussa on kyse henkilökohtaisesta ajojahdista.

– Se alkoi jo Saija Karnisto-Toivosen lausunnosta Turun Sanomille sen jälkeen, kun kaupunginhallitus oli tehnyt laillisen päätöksen valinnasta.

Karnisto-Toivonen kommentoi päätöstä sanomalla, että pätevämpi hakija sivuutettiin. Hän viittasi Salon vt. sote-johtajana työskennelleeseen Jari Niemelään , joka jäi kalkkiviivoilla kakkoseksi.

Niemelä haki päätökseen oikaisua ja valitti asiassa Turun hallinto-oikeuteen. Jos Mattilakin valittaa, hallinto-oikeus pui kahta Salon sote-johtajaa koskevaa juttua puolen vuoden sisällä.

Mattila kokee, ettei hänelle ole yksilöity virheitä, joiden perusteella virkasuhde purettiin. Perustelut ovat yleisluonteisia.

– Ymmärtäisin täysin koeaikana tehtävän purun, jos olisin tehnyt jonkin virheen tai useita virheitä.

Jussi Mattila tuli Saloon Laitilan sosiaali- ja terveysjohtajan virasta. Hän on irtisanoutunut Laitilasta ja jää Salosta tyhjän päälle.

– Huomisaamuna pitää varmasti mennä TE-toimistoon ja pistää päiväraha-anomus sisään. Aika kylmä joululahja kaupunginhallitukselta, hän sanoo.

Salon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saija Karnisto-Toivonen ei halua kommentoida Mattilan väitteitä ajojahdista. Hän ei myöskään avaa päätöksen perusteluja.

– En tässäkään vaiheessa voi kommentoida asiaa enempää kuin toteamalla, että hallituksen enemmistö perusti oman näkemyksensä kokonaisarviointiin, joka pohjautui kuulemisasiakirjoihin, laillisuusarviointiin ja niissä ilmenneisiin asioihin. Liitteet pysyvät salaisena, ja hallitus on niiden suhteen täysin vaitiolovelvollinen, Karnisto-Toivonen kirjoitti kokouksen jälkeen Facebook-seinälleen.

Purkuesityksen tehnyt Jonna Nyyssönen sanoo niin ikään, ettei voi avata esitystään tarkemmin.

– Olen kuntalaisten antamalla mandaatilla hoitamassa luottamustehtävää, ja yritän tehdä kaikki päätökset iso kuva ja kuntalaisten etu mielessä. Ei tämä aina helppoa ole minullekaan.

– Minua ei ole tähän kukaan ylipuhunut, eikä tässä ole takana mitään aikaisemmin sovittua. Tässä on kyseessä koeaikapurku, ja perustelut ovat asiakirjoissa, Nyyssönen toteaa.

Mattilan jatkon puolesta äänestänyt Mikko Lundén ihmettelee, millä perusteella virkasuhde purettiin.

– Olen lukenut ne samat liput ja laput, enkä minä ole vakuuttunut perusteluista. Tosi ikävä juttu. Mitä tämä tekee Salon työnantajakuvalle?

– Jos syy on Hintta ja Kukonkallio, jotainhan niille pitää tehdä. Sen me olemme velkaa vanhuksillemme. Nyt on korona päällä, kaupunki on täystyöllistetty, eikä meillä ole vakinaista sote-johtajaa, Lundén moittii.

Kaupunginhallitus päätti, että Salon väliaikaisena sosiaali- ja terveyspalvelujen johtajana toimii sosiaalipalveluiden johtaja Eeva Purhonen.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Äänestäjä
2 vuotta sitten

Toivottavasti laittomuuksista vastaavat saadaan edesvastuuseen. Tällä kertaa äänestyspäätöksen tekeminen on helppoa.

Särkisalolainen
2 vuotta sitten

Ajojahdista voidaan todella puhua. Laiton päätös selvästi.

Asian voidaan katsoa myös tulleen vireille virheellisessä järjestyksessä, sillä valtuuston varapuheenjohtajien rooliin ei kuulu kaupunginhallituksessa asioiden tuominen hallituksen käsittelyyn. Menettelyvirhe jo asian vireilletulossa. Liika kostonhimo helpottaa päätöksen kumoamista.

Kevään vaalien alla pitää muistaa tuoda esiin henkilöt, jotka käyttävät tällä tavalla luottamusasemaansa väärin. Heitä ei pidä valita uudestaan.

Olli P.
2 vuotta sitten

Joko Niemelälle on annettu avaimet?

Mites se nyt silleen
2 vuotta sitten

Ajojahtia? Salon politiikassa ja johdossa. Ei kai nyt sentään. Sehän olisi ennenkuulumatonta. Ei kun hetkinen, taitaakin olla se normaali.