Salon kaupunki jakanut jo yli 120 000 maskia vähävaraisille kaupunkilaisille

0
Eniten Salon kaupungin jakamia kasvomaskeja haetaan kaupungintalon infopisteestä, missä niitä jakaa muun muassa toimistosihteeri Hanna Bastman-Sjöberg. Kuvat: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon kaupunki on jakanut jo yli 120 000 maksutonta kasvomaskia vähävaraisille kaupunkilaisille. Alkuviikosta maskeja tilattiin 50 000 kappaletta lisää.

– Tässä oli välillä vähän seesteisempi vaihe, mutta viime viikolla maskeja alkoi mennä selkeästi enemmän, kun tuli uusia rajoituksia. Sen takia tilasimme lisää sekä kertakäyttömaskeja että kangasmaskeja, jotta pärjäämme niillä joulun yli, kertoo Salon kaupungin vt. sosiaali- ja terveyspalvelujen johtaja Eeva Purhonen.

Ilmaisten maskien jakelu aloitettiin elokuussa. Lokakuun loppuun mennessä oli jaettu 81 000 kertakäyttöistä maskia ja 2 000 kangasmaskia. Marraskuun loppuun mennessä määrä nousi jo yli 120 000 kertakäyttömaskiin ja noin 2 100 kangasmaskiin. Myös Mediconsult Oy:ltä lahjoituksena saadut 10 000 kertakäyttömaskia on jaettu.

Kesken maskit eivät ole päässeet loppumaan.

– Tilaamme aina lisää sitä mukaa, kun tarvitsee, Purhonen sanoo.

 

Valtakunnallisen linjauksen mukaisesti Salon kaupungin jakamat ilmaiset maskit on tarkoitettu niille, jotka eivät pysty omin varoin hankkimaan maskeja. Erillistä todistusta vähävaraisuudesta ei kuitenkaan tarvitse esittää.

– Jakelussa olevia maskeja voi hakea, jos kokee tarvitsevansa niitä, Purhonen sanoo.

Hakijoiden määrää ei ole tilastoitu, mutta jaettujen maskien määrästä pidetään lukua. Yhdelle hakijalle kerralla annettava maskimäärä vaihtelee.

– Se katsotaan tapauskohtaisesti. Tavoite kuitenkin on, että kerralla annetaan esimerkiksi kuukauden tarve, ettei tarvitse koko ajan käydä hakemassa. Jos on esimerkiksi iso perhe, maskeja annetaan enemmän, Purhonen kertoo.

Salon kaupungin jakamista kasvomaskeista suurin osa on kertakäyttömaskeja, mutta valittavana on myös Waltissa tehtyjä kangasmaskeja, joita on eri kuoseissa.

Maskeja jaetaan Salon kaupungintalolla ja Halikon virastotalolla sekä Kiikalan, Kiskon, Kuusjoen, Muurlan, Perniön, Perttelin, Suomusjärven ja Särkisalon kirjastoissa, kun henkilökunta on paikalla. Jakelua on myös Salon seurakunnan Diakoniatalossa ja Salon helluntaiseurakunnassa.

Eniten maskeja haetaan Salon kaupungintalon infopisteestä, missä hakijoiden määrä on kasvanut viime aikoina.

– Määrä vaihtelee sen mukaan, mitä uutisissa kerrotaan. Aina kun tulee yli 250 tartunnan päiviä, hakijoiden määrä kasvaa, kertoo toimistosihteeri Hanna Bastman-Sjöberg.

Maskien hakijalta kysytään, montako henkeä hänen taloudessaan on, ja haluaako hän kertakäyttö- vai kangasmaskeja. Bastman-Sjöbergin mukaan yhtä henkilöä kohti annetaan kerralla yleensä 20 kertakäyttömaskia tai kaksi kankaista, Waltin työpajatoiminnassa tehtyä maskia. Alle 15-vuotiaille maskeja ei jaeta, koska THL:n mukaan maskisuositus ei koske heitä.

– Jaetuista maskeista noin 90 prosenttia on kertakäyttöisiä ja 10 prosenttia kankaisia. Kertakäyttöiset koetaan helpommiksi. Joskus kyselemme, haluatko kokeilla myös kangasmaskia, koska ne ovat ekologisempia, Bastman-Sjöberg sanoo.

 

Kasvomaskien jakopaikat

Salon kaupungintalo
Ma–to klo 8–16, pe 8–14.45
Halikon virastotalo
Ma–to klo 8–16, pe 8–14.45
Kiikalan omatoimikirjasto
Henkilökunta paikalla ma klo 12–17 ja to 11–16
Kiskon omatoimikirjasto
Henkilökunta paikalla ma, ke klo 15–19 ja ti, to 10–15
Kuusjoen omatoimikirjasto
Henkilökunta paikalla ti klo 14–18 ja pe 10–15
Muurlan omatoimikirjasto
Henkilökunta paikalla ti, pe klo 10–15, ke 14–18
Perniön kirjasto
Ma–ti klo 14–19, ke–pe 11–16
Perttelin kirjasto
Ma–ti klo 14–19, ke–to 11–16
Suomusjärven omatoimikirjasto
Henkilökunta paikalla ti klo 10–15, ke, pe 13–17, to 13–18
Särkisalon omatoimikirjasto
Henkilökunta paikalla ma klo 16–19, ke 10–16, pe 16–19
Salon seurakunta, Diakoniatalo
(Kirkkokatu 5, kirkon puoleinen pääty) Ti–to klo 10–13
Salon helluntaiseurakunta
(Mököistenkatu 18) Joka toinen torstai (parilliset viikot) klo 15–17