Salon lukion yo-juhla muuttui virtuaaliseksi – Paimiossa ja Koskella juhlahetki läheisten kanssa

0
Ella Nyman saa valkolakin päähänsä Someron lukiossa ja juhlii läheistensä kanssa Toukolan seurantalolla. Somerolla ylioppilaat viettävät juhlahetken koululla, mutta läheiset katsovat juhlan verkosta. Hannele Lehmusketo-Ahola olisi toivonut, että olisi saanut seurata tyttärensä lakitusta paikan päällä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Kiristyneet koronarajoitukset muuttavat ylioppilaiden juhlintaa Salon kaupungin lukioissa. Salon lukiossa juhlaa vietetään perjantaina vain virtuaalisesti verkon välityksellä. Myös uudet ylioppilaat seuraavat juhlaa verkon kautta.

–  Emme valitettavasti voi sallia juhlaväen saapumista lukiolle tartuntatautiviranomaisten uusista suosituksista ja rajoituksista johtuen. Ylioppilastutkintotodistukset ja lukion päättötodistukset on lähetetty postitse koteihin, Salon lukion rehtori Juha-Markus Koistinen huomauttaa.

Perniön lukiossa uusien ylioppilaiden juhlinta on siirretty kevääseen. Halikon lukiossa vastaava päätös tehtiin jo aiemmin.

Salon ja Perniön lukioiden tarkoituksena oli järjestää kouluissa juhlat uusille ylioppilaille ja heidän läheisilleen, mutta tämän viikon uudet koronaohjeet muuttivat viime tingassa suunnitelmat.

Salon lukiossa saa tänä syksynä valkolakin 19 ja Perniön lukiossa 4 uutta ylioppilasta.

Paimion ja Someron lukioissa toimitaan alkuperäisten suunnitelmien mukaan myös uusien rajoitusten aikana.

– Kaupungintalon auditoriossa pidettävä juhla on rajattu vain neljälle ylioppilaalle sekä heidän läheisimmille perheenjäsenilleen, joten perhekuntien väliin saadaan usean metrin välit. Lisäksi tilaisuudessa on vahva maskisuositus, Paimion lukion rehtori Olli-Pekka Lehtonen huomauttaa.

Lehtonen korostaa, että juhlajärjestelyt on hyväksytty myös Paimion kaupungin pandemiajohtoryhmässä.

Someron lukiossa ylioppilaiden läheisiä ei kutsuta koululle, vaan he voivat katsoa lakituksen ja itsenäisyysjuhlan verkon kautta. Uudet ylioppilaat osallistuvat juhlaan kuten oli suunniteltu.

Koskella juhlitaan myös uusien rajoitusten aikana uusia ylioppilaita koululla, mutta juhla on aiemmin kaavailtua lyhyempi.

– Kolmelle ylioppilaalle ja heidän läheisilleen on lyhyt noin vartin juhlahetki turvavälein ja maskein koulun isossa salissa, Kosken lukion rehtori Mirja Rautavuori-Lehtinen kertoo.