Salon teatteritarjonta hiipui koronarajoitustauolle

0
Bio-Salossa on huolehdittu riittävistä turvaväleistä penkkiriveillä teippauksilla. Yrittäjä Jari Mäkilä aikoo sulkea teatterin väliaikaisesti ensi viikon torstaista eteenpäin, jos kymmenen henkilön maksimimäärän suosituksesta tulee määräys.

Salon teatteritarjonta menee portaittain tauolle tämän ja ensi viikon aikana. Toiminnan pysäyttäminen oli käytännössä ainoa vaihtoehto sen jälkeen, kun Varsinais-Suomen alueellinen koronatyöryhmä suositteli sisätiloissa järjestettäviin tapahtumiin maksimissaan kymmenen henkilön osallistumisrajaa.

Sellaisella väkimäärällä ei pyöritä sen enempää näytelmä- kuin elokuvateatteriakaan.

– Ei tässä hirveästi kymmentä enempää ole enää esityksissä käynytkään, mutta jos väkimäärää rajataan vielä pienemmäksi, ei se tuota kuin tappiota. Edes 20 katsojaa penkkiriveillä ei vielä tuota nollatulosta, vaikka meillä olisi töissä vain yksi henkilö, miettii elokuvateatteri Bio-Salon yrittäjä Jari Mäkilä.

Mäkilä aikoo sulkea Bio-Salon väliaikaisesti ensi viikon torstaista lähtien, jos aluehallintovirasto (AVI) määrää kymmenen henkilön maksimin.

– Jos määräys tulee, sitä noudatetaan. Toivottavasti saamme ovet auki jälleen tapaninpäivänä, sillä joulun välipäivät ja vuoden alku on vuoden parasta sesonkia. Varsinkin nyt, kun lasten lomat kouluista kestävät loppiaisen yli. Jos joudumme silloin pitämään ovet kiinni, oli maalis–huhtikuun kiinniolo vielä ihan lasten leikkiä sen rinnalla, Mäkilä sanoo.

Elokuvateatteri Lumon yrittäjä Minna Matila vahvistaa, että teatterin ovet sulkeutuvat tulevana lauantaina. Siihen asti esityksiä näytetään vielä kymmenen katsojan rajoituksella.

– Jos miettii ajoitusta, niin eihän joulunalusaika ole muutenkaan kovin suosittua elokuvateattereissa. Mutta toisaalta se on vuoden paras myyntisesonki mitä tulee lahjalippuihin ja kulttuurisetelien hyödyntämiseen. Siksi myös Lumon kassa on auki muutamina päivinä ennen joulua, vaikka näytöksiä ei olekaan, Matila kertoo.

Teatteri Provinssi ilmoitti myös tiistaina, että joulukuun näytökset joko siirretään ensi vuoden puolelle tai perutaan kokonaan. Teatterijohtaja Seppo Suomisen mukaan tiukentuvia koronasuosituksia osattiin odottaa, mutta tieto aiheutti silti huolta tulevaisuudesta.

– Kyllä tästä varmasti selvitään, mutta totta kai tulevaisuus huolestuttaa. Vaikka nyt puhutaan vain joulukuusta, on tammikuukin jo aika ison kysymysmerkin alla. Toivottavasti päästään silloin jatkamaan, mutta terveys edellä mennään totta kai nyt. Toivotaan, että ihmiset suhtautuvat ohjeistuksiin vakavasti.

Provinssin joulukuulta siirtyi tai peruuntui tiistain aikana yhteensä kuusi tapahtumaa, joihin kuuluivat muun muassa My Fair Lady -suurmusikaalin näytös, Jukka Puotila Show ja Antti Ketosen joulukonsertti.

Salon Teatterissa Seili-musikaalia esitettiin vielä tiistaina, mutta seuraavat kolme näytöstä ennen joulua on peruttu. Seuraavan kerran Seiliä esitetään näillä näkymin aikaisintaan uudenvuodenaattona.

– Osasi sitä tietyllä tavalla odottaa, mutta oli se silti pettymys. Olemme saaneet hurjasti kiitosta yleisöltä syksyn aikana siitä, miten hyvin näytökset on järjestetty koronarajoituksien puitteissa, ja se on tuntunut hyvältä. Toivottavasti muutaman viikon tauko parantaa tilannetta sen verran, että esityskautta päästään jatkamaan taas vajaan kuukauden päästä, tuumivat Seilissä näyttelevät Mira Lattu ja Pasi Nikula.

Seiliä tiistaina katsomaan saapunut Tarja Entonen oli harmissaan teattereiden puolesta, mutta toisaalta kiitollinen siitä, että jo pitkään huonontuneisiin koronalukuihin reagoitiin viimein.

– Onhan se mennyt jo pitkään huonompaan suuntaan, joten ehkä nyt oli korkea aika reagoida. Toivotaan, että muutaman viikon pysähtyminen tukahduttaa viruksen etenemistä sen verran, että pääsemme joulun jälkeen takaisin tavallisempaan elämään, Entonen mietti.