Soficta painaa kaasun pohjaan – Salolainen ohjelmistoyritys laajentaa myyntiään Ruotsiin ja Sveitsiin

0
– Olemme saaneet taklattua koronan vaikutukset hyvin, koska pystymme toimimaan etänä täysipainoisesti. Olemme tämän syksyn aikana saaneet kolme uutta asiakassuhdetta Ruotsiin, vaikka emme ole tavanneet kasvotusten, Sofictan toimitusjohtaja Sami Metsänperä kertoo. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salolainen ohjelmistoyritys Soficta lähtee hakemaan uusia markkinoita Ruotsista ja Sveitsistä. Toimitusjohtaja Sami Metsänperä iloitsee Business Finland Oy:n hankkeeseen myöntämästä merkittävästä rahoituksesta, joka on tarkoitettu pelkästään myynnin kehittämiseen.

– 250 000 euroa tuntuu voitolta. Nuoret innovatiiviset yritykset -rahoitusta saa alle 40 yritystä vuodessa. Se myönnetään yrityksille, jotka ovat kasvukykyisiä ja -haluisia, hän kertoo.

Yritys rahoittaa saamallaan tuella vuoden projektin, jossa sen suunnitteleman Aistio District Monitoring -järjestelmän myynti ja markkinointi skaalataan Ruotsiin ja Sveitsiin.

– Molemmille alueille palkataan myyntijohtajat. Palvelualueiden johtajien rekrytointi pyritään aloittamaan ennen joulua.

Kaukolämpöverkkojen etävalvontaan tarkoitettu Aistio District Monitoring on käytössä jo 30 suomalaisella energiayhtiöllä. Globaalit markkinat ovat alusta asti olleet Sofictan tavoitteena.

– Nyt tapahtuu! Kaasu painetaan pohjaan suurin odotuksin. Ensi vuodeksi ulkomailta haetaan yli 300 000 euron liikevaihtoa, Metsänperä linjaa.

– Tähän on tähdätty yrityksen koko viisivuotisen historian ajan ja myyntityö on onnistunut. Osinkoja ei ole jaettu, vaan kaikki tulot on käytetty oman tuotteen kehitystyöhön.

Sofictalla on jo ruotsalaisia asiakkaita, ja ensimmäisiä sveitsiläisiä asiakkaita on tavoitteena saada vuoden sisällä.

– Ruotsi on vahva kaukolämpömaa. Sveitsi on pienempi, mutta markkina-alueeseen liittyy läheisesti myös Etelä-Saksa ja Pohjois-Ranska.

Ruotsi ja Sveitsi valikoituivat Sofictan ensimmäisiksi ulkomaan kohteiksi myös siksi, että niissä on helppo toimia englanniksi. Kakkosvaiheen kohteiksi on alustavasti suunniteltu Saksaa ja Puolaa.

– Mutta Saksassa pitää puhua saksaa. Puolassakin olemme käyneet tutustumassa, mutta siellä tarvitsemme aina tulkin.

Metsänperä huomauttaa myös maiden liiketalouskulttuurin olevan erilaisia: myyntiä tehdään ja kauppaa käydään jokaisessa maassa maan tavalla.

– Ruotsissa korostetaan vihreitä arvoja, tehdään kauppaa rennosti ja tutustutaan. Kovia teknisiä arvoja ei saman tien painoteta, kun taas Saksassa lyödään ihan ensimmäiseksi numerot riviin, Metsänperä kuvaa.

Yrityksen osakkailta ja työntekijöiltä kansainvälistyminen sujuu luonnostaan.

– Olemme tehneet eri kansalaisuuksien kanssa yhteistyötä entisissäkin töissämme Nokialla ja Microsoftilla, Metsänperä huomauttaa.

Business Finlandin myöntämä rahoitus auttaa kansainvälisten markkinoiden avaamisessa. – 250 000 euroa tuntuu voitolta, sanoo Sami Metsänperä, jonka johtama Soficta on tähdännyt globaaleille markkinoille koko viisivuotisen historiansa ajan. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Laajenemissuunnitelmaa alettiin rakentaa tammikuussa ja syyskuussa hakemus toimitettiin Business Finlandille. Yritys ei tullut sille puskista ideoineen ja laajentumishaluineen, koska Business Finland on jo aiemmin rahoittanut Sofictan tuotekehitystä pienistä hankkeista yhä isompiin.

Metsänperä on tyytyväinen siitä, että Business Finlandissa uskotaan ja luotetaan salolaisyritykseen. Hän toteaa sen myöntämän rahoituksen riittävän nimenomaan myyntihenkilöiden rekrytointiin, koulutukseen ja koordinointiin, Euroopan järjestöihin liittymiseen ja mahdollisiin tapahtumiin osallistumiseen.

Uusien markkinoiden avaamista on valmisteltu myös tekemällä toiminnanvapausselvityksiä, jotta Eurooppaan vietävä teknologia ei loukkaa kenenkään patentteja.

Soficta tarttui energia-alan sovellusten kehittämiseen, kun Turku Energia kaipasi etäseurantaa kaukolämpökaivojensa aktiiviseen seurantaan.

Sofictan automaattinen monitorointiratkaisu Aistio mittaa kaukolämpökaivojen lämpötilaa, kosteutta ja vedenpinnan korkeutta. Anturit valvovat kaivossa sen olosuhteita ja välittävät dataa langattomasti reaaliajassa.

– Toinen perustuotteemme on verkostonvalvonta, joka kerää dataa kaukolämpöverkosta ja edesauttaa energiayhtiöitä tunnistamaan tehohäviöt ja optimoimaan tuotantoaan, Metsänperä kertoo.

Viisivuotias Soficta Oy

Salon IoT Campuksella toimiva Soficta on perustettu marraskuussa 2015.

Seitsemän osakkaan yrityksessä on 11 työntekijää ja 3 alihankkijaa.

Se tuottaa ohjelmistoja ja IoT-palveluja muun muassa energiateollisuuden tarpeisiin.

IoT (Internet of Things) eli esineiden internet tarkoittaa järjestelmiä, jotka perustuvat teknisten laitteiden suorittamaan automaattiseen tiedonsiirtoon sekä niiden tekemään etäseurantaan ja -ohjaukseen internetin kautta.

Business Finland auttaa kansainvälisille markkinoille

Lupaavat ja nopeaa kansainvälistä kasvua tavoittelevat startup-yritykset voivat hakea Nuoret innovatiiviset yritykset -rahoitusta kansainvälisen liiketoimintansa kehittämiseen.

Business Finland Oy on myöntänyt NIY-rahoitusta vuodesta 2008. Sillä on autettu 447 startup-yritystä kasvamaan kansainvälisille markkinoille.

Rahoitus on tarkoitettu alle viisivuotiaille startup-yrityksille, jotka tähtäävät nopeaan kansainväliseen skaalautumiseen, joilla on liikevaihtoa ja näyttöä kasvavasta liiketoiminnasta.

Business Finlandin rahoitus kattaa 75 prosenttia kansainvälistymisprojektin hyväksyttävistä kustannuksista. NIY-rahoituksen enimmäismäärä on yhteensä 1,25 miljoonaa euroa, josta avustusta voi olla enintään 500 000 euroa ja lainaa 750 000 euroa.

Ensimmäisen jakson rahoitusavustus on 250 000 euroa ja sen kesto 6–12 kuukautta. Rahoitusjakson tavoitteiden saavuttaminen on edellytys seuraavaan jaksoon etenemiselle. Tavoitteista sovitaan yhdessä yrityksen kanssa.

Eduskunnan perustama Business Finland on liike-elämän toimija. Se koostuu yrityksille kansainvälistymis- ja rahoituspalveluita tarjoavasta rahoituskeskuksesta ja asiakastoimintoja toteuttavasta yhtiöstä.

Lähde: Business Finland Oy