Korona värittää mutta ei estä valkolakin juhlintaa – somerolaisen Ella Nymanin juhlavieraat tulevat kymmenen hengen ryhmissä

0
Ella Nymanin (oik.) valkolakkia juhlitaan viikonloppuna Toukolan seurantalossa Somerolla. Korona värittää juhlia, sillä isoon saliin otetaan kerralla vain kymmenkunta vierasta. Juhlat ovat pitäneet Ellan sekä hänen äitinsä Hannele Lehmusketo-Aholan ja siskonsa Alma Lehmuskedon viime päivinä kiireisinä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Somerolainen Hannele Lehmusketo-Ahola katselee isoa salia. Terttilän kylässä sijaitsevan Toukolan saliin mahtuu normaalisti pöytiin istumaan noin 200 ihmistä.

– Ellan juhliin otamme tänne kerrallaan noin kymmenen vierasta, hän kertoo.

Ella Nyman on yksi Someron lukion uusista ylioppilaista. Poikkeusoloista huolimatta Lehmusketo-Ahola haluaa järjestää tyttärelleen juhlat.

– Haluamme ehdottomasti juhlia Ellan saavutusta. Emme halunneet siirtää juhlia, sillä kukaan ei tiedä, kuinka kauan tämä koronatilanne vielä jatkuu.

Juhliin on tulossa runsaat 50 vierasta. Normaalitilanteessa juhlijoita olisi ollut noin puolet enemmän.

– Pääkaupunkiseudulla asuvat läheiset puuttuvat juhlista kokonaan. Heidän kanssaan tapaamme, kun korona sen sallii, Lehmusketo-Ahola sanoo.

Vuosi sitten perheessä juhlittiin Ellan siskon Vilman lakkiaisia.

– Juhlat pidettiin kotona, vieraat tulivat kahdessa erässä ja kaikki oli paljon helpompaa ja rennompaa. Nyt on paljon enemmän mietittävää.

Ellan juhliin tuleville vieraille on tehty tarkka aikataulu siten, että eri ryhmät eivät kohtaa missään vaiheessa. Eri seurueet istuvat eri pöydissä kaukana toisistaan. Maskit ja käsidesi ovat käytössä.

– Meillä on onneksi kokenut yrittäjä, joka hoitaa ruokailun. Hän hallitsee ruokatarjoilun vaatimat poikkeusjärjestelyt, Lehmusketo-Ahola huokaa helpottuneena.

Ellan läheiset eivät pääse katsomaan hänen lakitustaan koululle. Sen sijaan he voivat katsoa juhlan verkossa. Hannele Lehmusketo-Ahola on ratkaisuun pettynyt.

– Olisin halunnut nähdä Ellan lakituksen paikan päällä. Uusia ylioppilaita on vain kolme, joten lähiomaisia olisi ollut todella vähän. Somerolla myös koronatilanne on rauhallinen. Onneksi opettajat ottavat valokuvia, että saa edes niitä.

Ajatukseen Ellan valkolakin juhlimisesta keväällä Lehmusketo-Ahola suhtautuu varauksella.

– Kuka tietää, onko lukiossa silloin normaali lakitusjuhla. Se tuntuu muutenkin vähän keinotekoiselta.

Myös Ella vierastaa ajatusta.

– Kevään juhla on silloin valmistuville, itselle asia on silloin jo vanha.

Ella olisi ottanut mielellään oman perheen katsomaan lauantaista lakitustaan.

– Minulle tärkeämpää on kuitenkin se, että näen läheisiä ja ystäviä omissa juhlissani, hän sanoo.